İş sınıfı kullanıcılar için iPhone 4

Apple'ın gözdesi yeni iPhone 4'ü her açıdan tanıyoruz; ama bu incelemeyi ilk defa göreceksiniz...

iPhone 4 ofiste!

Apple, iPhone 4 ile hem kendi şirket sahiplerine, hem rakiplerine ve hem de müşterilerine bir anlamda gözdağı vermiş oldu. Apple'ın bu hareketi aslında beklenen bir durumdu. Çünkü rekabetin en üst düzeyde seyrettiği mobil telefon pazarında HTC ve Sony gibi markalar çoklu dokunmatik özellikli yeni modelleriyle Apple'a fazlaca yaklaşmıştı.

iPhone 4'ün tasarım açısından oldukça başarılı ve şık bir model olduğunu daha ilk bakışta söylemek mümkün. Her ne kadar bazı Amerikalı gazeteciler tarafından eleştirilmiş olsa da iPhone 4 stil sahibi ve kült olmaya aday modellerden biri.

Diğer bir önemli etmen ise kullanılan materyallerin sağlamlığı. Nitekim iPhone 4 önceki modellere göre daha dayanıklı bir telefon. Çünkü kasa kaplamasının %30'u sert plastikten oluşuyor ve paslanmaz çelik çerçevesi ise normalden beş kat daha güçlü. Üstelik ekranı da kolayca çizilmiyor.

Göz alıcı detaylardan biri de yeni Retina Display teknolojisi. Apple yetkililerinin bildirdiğine göre bu ekran türünde imajlar dört kat daha keskin gösteriliyor. Böylece web sayfalarındaki en küçük yazılar bile rahat bir şekilde okunabiliyor.

Daha uzun pil ömrü
Kullanıcıların en büyük sıkıntılarından biri olan şarj meselesi iPhone 4'te daha az can sıkacağa benziyor. Mobil teknolojide düşük güç tüketimine sahip cihazlar oldukça önemli bir konuma sahip olduğu için Apple da bu fikirle hareket etmiş ve sonuç olarak iPhone 4 %40 daha uzun çalışma süresi sağlıyor. Bu da Steve Jobs'un sunumunda belirttiği üzere 300 saat bekleme, 7 saat konuşma veya 10 saat video izleme süresi anlamına geliyor. Yeni 5 megapiksellik kamerası da kullanıcıların memnuniyetle karşıladığı bir özellik olarak öne çıkıyor.

iPhone 4'teki genel özellikler bu şekilde. Peki, normal kullanıcılar için oldukça iyi bir model olan iPhone 4 iş sınıfı kullanıcılara ne derece hitap ediyor? İş yoğunluğunun üstesinden gelecek yeterince uygulamaya ve performansa sahip mi? Bu soruların yanıtlarını makalemizin devamında görebilirsiniz.

Sınırlı görüntülü konuşma

Sınırlı görüntülü konuşma
Görüntülü konuşma: Sadece kablosuz ağ üzerinden

3G, 4G derken görüntülü konuşma teknolojileri her geçen gün büyümeye devam ediyor. Yeni iPhone da trendi takip eden modellerden biri. Fakat sorun şu ki, "FaceTime" adlı uygulama sadece kablosuz ağ içerisinde video görüşmeye imkan veriyor.

Telefonların ön yüzünde bulunan kameranın ana amacının görüntülü konuşma olduğunu bilmeyen yoktur. iPhone 4'te ise ilgili uygulamanın adı "FaceTime" olarak belirlenmiş. iPhone'un iş sınıfı kullanıcılarından da çok fazla talep görmesi nedeniyle böyle bir özelliğe sahip olmasının bu sınıftaki kullanıcıları memnun ettiğini söylemek mümkün. Fakat iPhone 4'ün yeterli sayıda yaygınlaşması 1-2 yıl daha alacaktır. O zamana kadar Apple'ın güncellemeler ile eksiklerini gidermesi gerek.

Yalnızca kablosuz ağ üzerinden
Ön kamera ile ilgili kullanıcıların dikkatini fazlaca çeken bir detay daha var: FaceTime şimdilik sadece kablosuz ağ üzerinden çalıştırılabiliyor. Bu da iş amaçlı kullanımını olumsuz yönde ve büyük ölçüde etkiliyor. Çünkü bürolar için çok daha pratik çözümler bulunuyor ve bir kablosuz ağa erişiminiz her zaman olmayabilir. Üstelik görüntülü konuşma kablosuz ağ üzerinden konuşmanın çok daha fazlasını ifade ediyor. Bu nedenle UMTS ve operatör destekli görüşme imkanı da olması gerekli.

İş için yeterli sayıda yazılım

İş için yeterli sayıda yazılım
iWork: Gelecek mi? Gelmeyecek mi?

Multitasking, profesyonel eposta kontrolü, "iBooks" e-kitap okuyucu ve belki de bir Office paketi... Sonuç olarak iPhone 4'ün yazılımsal özellikleri öncekilerden çok daha iyi.

iPhone 4 ilk olarak uygulamaları paralel olarak çalıştırmaya ve geçiş yapmaya imkan veren Multitasking özelliğiyle ön plana çıkıyor. Entegre eposta istemcisi de Apple tarafından önemli ölçüde iyileştirilmiş. Artık birçok farklı hesabın epostaları tek bir merkezde toplanıyor ve bu da kullanımı kolaylaştırıyor.

Diğer önemli bir yenilik ise iPad'in popüler elektronik kitap okuyucusu "iBook" ile ilgili. Çünkü bu uygulama tüm iPhone 4 kullanıcılarına ücretsiz olarak sunuluyor. iBook'un normal metin dosyalarını okuyabilmesinin yanında PDF dosyaları da görüntüleyebilmesi iPhone 4'ü iş sınıfı kullanıcılarının önemli bir yardımcısı haline getiriyor.

Exchange entegrasyonu
iPhone 4'te eposta, kişi ve takvim yönetimi gibi işlemler için önceden yüklenmiş programlar mobil kullanım için yeterli. Ayrıca bunlara ek olarak iPhone 4, Exchange Server bileşenlerine de entegre olabiliyor. Böylece kullanıcılar Push özelliğini kullanarak yeni randevulara, epostalara ya da planlara kolayca ulaşabiliyor.

Office alternatifi
Apple'ın yakın gelecekte iPhone için "iWork" yazılımını piyasaya süreceğine dair söylentilere inanan birçok kullanıcı bulunuyor. Bu tür ofis paketinin iş sınıfı kullanıcılarına tabloları, metinleri ve sunumları düzenleme konusunda hareket özgürlüğü vereceği tartışmasız bir gerçek. Ayrıca Apple için böyle bir uygulama hazırlamak çok da zor değil. Microsoft cephesi ise şimdilik iPhone için native sürüm bir ofis paketi hazırlamayı planlamıyor. Bu nedenle kullanıcılar iPhone'larında web tabanlı Office Live'i kullanmaya devam etmek zorunda.

ERP çözümlerinde eksiklik

ERP çözümlerinde eksiklik
iPhone ile senkronizasyon

Office ve eposta uygulamalarının vazgeçilmez, iş uygulamalarına erişimin ise opsiyonel bir seçenek olduğunu söylemek mümkün. iPhone'daki yazılım seçimi kabul edilebilir bir düzeyde, fakat bizce daha da yükseltilebilir. Özellikle ERP konusunda halen birçok eksiklik bulunuyor.

Müşterilerle ilgili günlük işler ve ekip içi çalışma konusunda iPhone bekleneni veriyor. Çünkü birçok CRM ve işbirliği çözümleri sağlayıcısı olan firmalar uzun zamandan beri hem iPhone için program, hem de diğer modeller için web tabanlı uygulamalar sunuyor.

ERP konusunda ise iPhone'da bazı eksiklikler bulunmakta. Özellikle Myfactory ve TOPIX gibi küçük firmalar bu konuda başı çekiyor. SAP veya Oracle ise mobil çözümler konusunda merkezi bir konuma sahipler. Bu tür özel iPhone uygulamalarının CEO'lar ve şirkette söz sahibi olan kişiler için anahtar bir rol oynadığı tartışmasız bir gerçek. Bizce ERP konusunda iPhone'un suskunluğunu bozması gerek. Bu nedenle Windows Mobile şimdilik daha iyi bir seçenek gibi görünüyor.

Appstore ise ERP ile ilgili uygulamalar sunuyor, fakat daha fazlasına ihtiyaç duyuluyor. Çünkü az sayıda uygulama PC veya dizüstü bilgisayarınızla senkronize olabilmekte.

Güvenlik: Riskler konusunda değişen bir şey yok

Güvenlik: Riskler konusunda değişen bir şey yok
Apple'ın çevrimiçi mağazası AppStore

Apple, sıkça eleştirilere maruz kaldığı güvenlik konusuna da el atarak birçok iyileştirme yaptı. Fakat VPN ve şifreleme sistemlerine rağmen iPhone'un iş dünyasına bu açıdan yenilik getirdiğini söyelemek mümkün değil.

Kağıt üzerinde iPhone, birçok mobil güvenlik konseptini destekliyor. Ayrıca Terminal Server üzerinden VPN bağlantılarla Enterprise uygulamalara erişim sağlanabiliyor. Böylece karmaşık güvenlik önlemleriyle yalnızca yetkili kişiler ilgili bilgiye ulaşabiliyor.

Ayrıca iş ile ilgili bilgiler de şifrelenebiliyor. Şayet cihazı kaybederseniz önemli verileriniz ve ayarlarınız uzaktan da olsa silinebiliyor. Buna rağmen Apple'ın güvenlik yöntemleri alkışı hak edecek değerde değil. Çünkü birçok güvenlik uzmanı çok basit olan parola koruması ve şifreleme teknolojisi nedeniyle iPhone'u eleştiriyor.

Merkezi bir yönetim yok
Ayrıca Apple'ın pazarlama konsepti birçok BT yöneticisini endişelendirmekte. Çünkü bilgisayarların aksine iPhone'da merkezi bir yönetim sistemi bulunmuyor. Bunun yerine tüm uygulamalar Apple Store'dan yüklenmek zorunda. Yöneticiler için ise AppStore tam bir kabus. Çünkü iPhone uygulamaları ile firma ağı içerisine çok fazla eğlence gireceğinden endişeliler. Sonuçta işlerin tamamen aksaması söz konusu.

Buna rağmen Apple'ın bu konuda da güvenliği arttırdığını unutmamak gerek. Böylece iPhone'da önceden ayarlanmış kullanıcı profilleri ile yeni uygulamalar yüklemeyi engellemek veya bazı programların kullanımının önüne geçmek mümkün.

Sonuç: Kullanılan çevre önemli

Sonuç: Kullanılan çevre önemli
iPhone 4

Kısacası iPhone'u kullanıcılar çok seviyor fakat şirket yöneticileri ise iPhone'dan nefret ediyor. Fakat gerekli güncelleme ve düzenlemelerle iPhone şirketlerin en büyük yardımcılarından biri olabilir.

Konforlu kullanıcı arabirimi, Exchange Server bileşenleriyle entegrasyon ve artan sayıda iş uygulaması... iPhone 4 bu nedenlerden ötürü esas itibariyle bir iş telefonu. Fakat iPhone'un yöneticiler, satış temsilcileri ve servis teknisyenleri için doğru bir cihaz olup olmadığı kullanan kişiye bağlı olarak değişebilir. Ortak bir güncel CRM sistemini kullanan şirketler iphone'un sisteme uyum sağlayacağından emin olabilirler. ERP konusunda halen ise çözüme ulaştırılması gereken problemler bulunuyor.

Güvenlik
Apple'ın akıllı telefonu şu anki güvenlik ihtiyaçlarına yanıt verebiliyor. Her ne kadar merkezi kurulum ve aktivasyon konularında eleştiriler olsa da Apple'ın bu konsepti değiştirmesi hayli zor. Bu nedenle şirketler ya buna katlanmak ya da iPhone'dan vazgeçmek zorunda.

Donanımsal değişiklikler
Donanım konusunda ise 4. nesil önceki nesillere göre ön plana çıkıyor. Sağlam kasa, parlak ekran ve şık tasarım gibi özellikleriyle yeni iPhone teknik açıdan örnek sayılabilecek modellerden biri. Bir diğer önemli özellik ise daha uzun pil ömrüne sahip olması. Fakat FaceTime adlı görüntülü konuşma sisteminde ise yenilikler yapılması gerek. Ayrıca kolay kullanımı ve pratik arayüzü sayesinde herhangi bir kaleme veya fiziksel klavyeye ihtiyaç duyulmuyor. Bu nedenle iPhone 4 uzun bir süre daha önerdiğimiz modeller arasında bulunacak.

Okuyucu Yorumları