Mobil zararlılar şimdiye dek en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Nokia'nın dün yayınladığı araştırma sonuçlarına göre, geçtiğimiz Ekim ayında tüm mobil cihazların yüzde 1.35'i hasta durumda. Nisan 2016'da bu oran yüzde 1.06'ydı.
En iyi 9 ücretsiz antivirüs programı!
Android akıllı telefon ve tabletler mobil piyasanın yüzde 81'ini oluştururken, iOS tabanlı cihazlar da zararlılardan etkileniyor. iOS cihazlarının yüzde 4'üne casus uygulama adı verilen gözetim yazılımları bulaşmış durumda. Spyphone gözetleme yazılımları (bazen çift ya da çocuk takibi teknolojisi olarak da anılıyor) kullanıcıların aramalarını, yazılı mesajlarını, sosyal medya uygulamalarını, internet sorgulamalarını ve hatta GPS konumlarını bile takip ediyor.
Nokia'nın her yıl iki kez gerçekleştirdiği Tehdit İstihbarat Raporu, kötü amaçlı yazılımlar tarafından hastalanan mobil ve sabit cihazların faaliyetlerinin istatistiklerini tutuyor. Rakamlar Nokia NetGuard Endpoint Secuirity (NES)'ten geliyor. 2016'nın ikinci çeyreğinde Windows bilgisayarların yüzde 15'ine zararlı bulaşmış durumdaydı, yılın ilk yarısında bu oran yüzde 22'ydi.
Orta dereceli adware (istenmeyen reklamlar) tehlike seviyesi 2016'nın ikinci çeyreğinde düşerken, yüksek seviye tehditler (bot, rootkit, keylogger ve banka trojanları) yüzde 6'da sabit kaldı.
Skycure adlı farklı bir güvenlik firması ise, mobil cihazların yüzde 71'inin yama güncelliği bakınımdan en az iki ay geriden geldiğini, bunun da ciddi güvenlik sorunları yaratacağını açıkladı. Yüzde 6'lık bir kesim ise en az 6 ay geriden gelen yamalarla çalışıyor.