iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max Hindistan'a "taşınıyor"

Apple, özellikle iPhone 14 Pro satışları sırasında yaşadığı büyük sorunlardan gereken dersi almış gibi görünüyor. Şirket, aynı sorunları yaşamamak için iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max üretimi konusunda radikal bir karar aldı.

iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max Hindistan'a "taşınıyor"

Apple’ın tedarik zincirini çeşitlendirmek ve Çin’e olan bağımlılığını azaltmak için ilk defa iPhone Pro telefonlarını farklı bir ülkede üretmeyi planladığı bildiriliyor. MoneyControl tarafından bildirildiği üzere Cupertinolu dev, iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max modellerini lansmanın hemen ardından Hindistan’da üretmeye başlayacak.

Apple, geçtiğimiz birkaç yıldır Hindistan’daki üretim yeteneğini zaten arttırıyordu. Hatta iPhone üreticisinin, 2026 yılında üretilen her dört iPhone’dan birini Hindistan’da üretmek gibi oldukça iddialı bir hedefi bulunuyor. İddia edilene göre Apple, bu yıl lansmanın hemen ardından iPhone Pro ve Pro Max modellerinin Hindistan’da mevcut olmasını sağlamak için ülkedeki üretim yeteneklerini ve kapasitesini daha da arttıracak. Hindistan’da üretilen iPhone 15 modellerinde çok fazla sorun yaşanmamış olması da Apple’ın bu kararına katkıda bulunmuş olabilir.

Haber kaynağının bildirdiğine göre, Foxconn’un Sriperumbudur, Tamil Nadu’daki tesisi yakında Pro modellerin NPI sürecine başlayacak ve iPhone 16 modellerinin yayımlanmasıyla beraber seri üretim aşamasına geçecek.

Apple’ın Çin ile ilişkilerinde ise büyük bir değişim beklenmiyor. Şirketin Çin’deki çalışmaları muhtemelen daha uzun yıllar boyunca devam edecek. Ancak üretim için tek bir bölgeye güvenmenin getirdiği risklerin yanı sıra ABD ve Çin arasında devam eden jeopolitik gerginlik, şirketin üretim merkezlerini çeşitlendirme kararına yön veriyor.

Apple, iPhone 14 Pro'dan ders aldı

Örneğin iPhone 14 Pro satışları sırasında, Çin’deki en büyük iPhone fabrikası sadece COVID-19’un yarattığı sorunlar sebebiyle kapanmak zorunda kalmadı, salgın etkisiyle yaşanan kapanmanın sona ermesinin ardından yaşanan isyanlar tesisin bir kez daha kapanmasına sebep oldu. Bütün bu sorunlar, Apple’ın o sırada en yeni iPhone’larını müşterilerine ulaştıramamasına ve çoğu kullanıcının telefonlarına yılbaşı döneminden sonra ancak kavuşmalarına sebep oldu. Bu yüzden Apple’ın benzer bir olayın tekrar yaşanmasını engellemeye kararlı olması pek şaşırtıcı değil.