iPhone 15 Pro'nun yeni Eylem Düğmesi nasıl çalışıyor; neler yapabiliyor?

Apple, iPhone kullanıcılarının alıştığı sessize alma düğmesini, en azından iPhone 15 Pro modelleri için tamamen değiştirdi. Yeni Eylem Düğmesi temelde yine bir sessize alma düğmesi olsa da birçok işleve ulaşma imkanı veriyor. İşte yeni Eylem Düğmesinin yapabildiği her şey.

iPhone 15 Pro'nun yeni Eylem Düğmesi nasıl çalışıyor?

iPhone 15 Pro ve iPhone 15 Pro Max ile birlikte, sessize alma düğmesi de tarihe karıştı. Onun yerine artık Apple Watch Ultra'dakine benzer bir Eylem düğmesi var. Neyse ki, bu düğme hala bir sessize alma anahtarı olarak işlev görebiliyor. Düğmeye basılı tutarsanız, zil sesi ve sessiz modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. iOS, düğmeyi yeterince uzun süre basılı tutmadığınızı bile size söylüyor.

Yani, fiziksel sessize alma düğmesi aslında hiçbir yere gitmiyor; sadece daha farklı. Ama Eylem düğmesinin tek görevi de sessize almak değil. Peki, bu fdüğmeyle daha başka neler yapabiliyoruz?

Düğmeye bastığınızda ne yapacağını seçebilirsiniz ve Apple düğmenin ne yapabileceğini kolayca özelleştirmek için güzel bir sistem oluşturmuş. Pro iPhone 15'lerdeki Eylem düğmesi (iPhone 15 ve Plus'ta hala eski sessize alma düğmesi var) iPhone'un standart özelliklerinin birçoğu için hızlı başlatma düğmesi görevi görebiliyor. Bu eylemi istediğiniz zaman özelleştirmek için Ayarlar > Eylem Düğmesi'ne gidebilirsiniz.

Örneğin Eylem düğmesini, ekran üzerindeki denetimlerle uğraşmadan kamerayı hızlıca açmak için kullanabilirsiniz. Benzer şekilde, el fenerinizi açıp kapatmak için de kullanabilirsiniz, böylece Ana Ekran kısayoluna veya Kontrol Merkezi kutucuğuna ihtiyacınız kalmıyor. Ayrıca Eylem düğmesini kullanarak herhangi bir erişilebilirlik kısayolunu etkinleştirebilir, böylece VoiceOver, AssistiveTouch ve daha fazlası gibi eylemler arasında geçiş yapabilirsiniz.

Kısayollardan bahsetmişken, Eylem düğmesi Kısayolları da destekliyor. Böylece düğmeye kolayca bir kısayol otomasyonu oluşturabilir ve atayabilirsiniz. Sadece Eylem düğmesine basarak Spotify'ı açmak, belirli bir çalma listesini çalmayı seçmek veya karmaşık bir otomasyonu çalıştırmak gibi basit bir şey yapmak mümkün.