iPhone 13 varken iPhone 14 almamak için 6 büyük neden

Bir iPhone 13'e sahipseniz, yine de iPhone 14 almalı mısınız? İşte almamanızı sağlayacak 6 büyük neden...

iPhone 14 almamak için 6 büyük neden

Apple iPhone 14 serisini ilk tanıttığında, tepkiler büyük bir heyecanla hayal kırıklığı arasında geniş bir spektruma yayılmıştı. Özellikle iPhone 14 modeli, bazı yeni güvenlik ve acil durum iletişimi özelliğiyle beraber gelse de, iPhone 13 ile neredeyse aynı olduğu yönünde eleştirilere maruz kaldı.

Peki ama iPhone 13 kullanıyorsanız, iPhone 14 almanız ne kadar mantıklı olabilir? İşte iPhone 14 almamanızı sağlayabilecek 6 önemli sebep...

1. iPhone 13 pili zaten çok iyi

Eğer bir iPhone 13 kullandıysanız, pil ömrünün oldukça iyi olduğunu biliyorsunuzdur. Apple, telefonun boyu düşünüldüğünde devasa olan bir batarya kullanmaya karar verdi ve 15 saatlik video akışı veya 75 saatlik ses oynatma için yeterli ömre sahip.

iPhone 14’te Apple kullanım süresini bir miktar daha arttırmış olsa da, çok büyük bir fark yok. Hatta, iPhone 14’ün bataryası 13 ile neredeyse tamamen aynı kapasiteye sahip. Apple video akışı süresini 1 saat daha uzatmış ve ses oynatma süresini 5 saat daha arttırmış olsa da, bir önceki modele göre büyük bir gelişme olduğunu söyleyemeyiz.

2. USB-C, iPhone 14'te de yok

iPhone 14 ile beklenilen ancak sunulmayan bir diğer özellik de USB-C desteği. En son iPhone serisi, halen 2012 yılından beri sunulan aynı Lightning bağlantısını kullanıyor. AB, tüm yeni telefonların USB-C bağlantısına sahip olması gerektiği fikrini kanunlaştırdı ancak bu kanun 2024 yılına kadar etkin olmayacak. iPhone 14 ile karşılaşmadığımız USB-C bağlantısı için bir süre daha beklememiz gerekiyor gibi gözüküyor.

3. iPhone 13 kameraları fazlasıyla iyi

Eğer son birkaç yıl içerisinde sunulan bir iPhone’a sahipseniz, muhtemelen kamera kalitesinin de oldukça iyi olduğunu biliyorsunuzdur. iPhone 14’ün yeni kamera modülünde bazı geliştirmeler yapılmış olsa da, sadece iPhone 14 Pro modelleri en büyük güncelleme olan 48MP’lik sensöre kavuştu. Pro modelin dışındaki modeller, iPhone 13 ile aynı 12MP kamera sensörüne sahip. iPhone 14’ün düşük ışık performansı çok daha iyi olsa da, bu göreceli olarak ufak detayın ek fiyata değip değmeyeceğini, ne sıklıkla düşük ışıklı ortamlarda fotoğraf çekimi yaptığınız belirleyecek.

4. 120Hz ekran yine yok

Beklenilen ancak sunulmayan diğer özelliklerin arasında 120Hz ekran yenileme hızı bulunuyor. iPhone 13 Pro’nun en büyük yeniliklerinden biri, Apple’ın ProMotion teknolojisiydi. Ne yazık ki bu özellik temel iPhone 14’e genişletilmedi ve bu yüzden halen standart 60Hz değerine sahip. Her ne kadar Apple iPhone 14’ü bir “bütçe telefonu” olarak tanıtsa da, fiyatının çoğu kişi için pek bütçe dostu olduğunu söyleyemeyiz. Benzer fiyata sahip güncel Android telefonların büyük bir kısmı 120Hz yenileme hızına sahip ve eğer Pro modelini tercih etmezseniz 60Hz ekran kullanmanız gerekecek.

5. iPhone 13 ve iPhone 14'te aynı işlemci var

Her ne kadar iPhone 14 Pro serisi Apple’ın en son A16 Bionic çipini kullanıyor olsa da, normal iPhone 14 halen iPhone 13 serisinde bulunan daha eski A15 Bionic çipini kullanıyor. A15 oldukça güçlü bir çip olsa da, şirketin sunduğu en son çip serisi olmaması, iPhone 14’ün eski seri ile sahip olduğu benzerliklerden bir diğeri oluyor ve iPhone 14’ün eski modele göre çekiciliğini azaltıyor.

6. iPhone 13 daha ucuz bir seçenek

Son olarak, hemen her yıl olduğu gibi, yeni bir telefon serisinin sunulması, eski serinin fiyatının düşmesi anlamına geliyor. iPhone 14’ün sunulması ile beraber de, iPhone 13 serisinin fiyatı bir miktar düşüyor ve bu da bazı ufak geliştirmelerden vazgeçerek daha ucuza, hemen hemen aynı yeteneğe sahip bir telefona sahip olabilmeniz anlamına geliyor. Tabi bunu ülkemiz için söylemek pek mümkün değil.

...Ve sonuç

Kısacası, iPhone 14 Pro ve Pro Max modellerinde pek çok heyecan verici yenilik olsa da, diğer iPhone 14 modellerinin 13 serisine çok büyük bir yenilik getirmediğini söyleyebiliriz. Tabii ki her zaman olduğu gibi, yeni modellerin fiyatlarına değer özelliklere sahip olup olmadığına yine siz karar vereceksiniz.