iOS 18'in "Canlı Aktiviteler" özelliği, o kadar da canlı olmayacak

iOS 18, iPhone'ların sevilen özelliklerinden birine önemli bir kısıtlama getirecek: "Canlı Aktiviteler" özelliği, artık tam olarak canlı olmayacak.

iOS 18'in "Canlı Aktiviteler" özelliği, o kadar da canlı olmayacak

Apple’ın önümüzdeki hafta 9 Eylül tarihinde düzenleyeceği etkinlikte hem iPhone 16 serisinin tanıtılması, hem de iOS 18’in final sürümünün yayımlanması bekleniyor. Ancak görünene göre, yeni iPhone yazılımı Canlı Aktiviteler’in (Live Activities) işlevselliğini önemli bir şekilde düşürebilir.

9to5Mac’in bildirdiğine göre Apple, bu widget’ların kendilerini yenileme hızını kısıtlıyor ve bu sınırlama, hareket halindeyken bisiklet hızı gibi gerçek zamanlı aktivite bilgilerini göstermek isteyen uygulamalar için sorunlara yol açacak.

Canlı Aktiviteler widget’ları 2022’de iOS 16 ile kullanıma sunuldu ve kilit ekranında veya Dinamik Ada’da gelişmiş bildirimler gibi çalışıyorlar. Bu araçlar, örneğin maçların skorları gibi konularda sizi bilgilendirebiliyor.

Apple, bir geliştiriciye gönderilen geri bildirimde, iOS geliştiricileri için resmi Canlı Aktiviteler kılavuzunda gerçek zamanlı fitness ölçümlerinden bahsedilmesine rağmen Canlı Aktiviteler’in “asla gerçek zamanlı deneyimler oluşturmak için kullanılması amaçlanmadığını” söylüyor. Apple, Canlı Aktiviteler widget’ından gelen her güncellemenin iPhone’daki depolamaya veri yazılmasını gerektirdiğini ve bunun sürekli gerçekleşmesi durumunda cihazda aşınma ve yıpranmaya neden olabileceğini söylüyor.

Ayrıca, iOS 18 ile beraber bu güncellemelerin her birinin, bağlıysa bir Apple Watch ile senkronize edilmesi gerekecek. Güncellemeyle beraber gelen bu geri adım bazı kullanıcılar için hayal kırıklığına sebep olsa da, pil ömrünü ve dahili iPhone depolamasının kullanım ömrünü iyileştirecektir.

Bildirilene göre artık 5-15 saniye aralıklarla güncellemeler yapılacak, ancak bu değişim, bir zamanlayıcıyla çalışan (yaklaşan bir otobüsün tahmini varışı gibi) işlemleri etkilemeyecek.