Apple, iOS için bir sonraki büyük güncellemeyi, isminde herhangi bir sürpriz olmayan iOS 11'i dün başlayan WWDC 2017'de tanıttı. Yeni sürüm, her zaman olduğu gibi geliştiricilere yönelik beta'ları beraberinde getirdi.
Geliştirici beta'ları kararsız olacağından, yüklemeden önce iyi düşünüp taşının. Sorun yaşamanız halinde (muhtemelen yaşayacaksınız) Apple Store'dan istediğiniz yardımlar karşılıksız kalabilir. Her şeye rağmen yeni sürümü denemekte kararlıysanız, yazımızı okumaya devam edin.
Beta'yı yüklemek için iki farklı yolunuz var. İsterseniz imaj dosyasını flaşlayabilir veya bir yapılandırma profili yükleyerek OTA güncellemesi alabilirsiniz. İkinci seçenek çok daha kolay. Eskisi kadar şart olmasa da, önce şu adımları izlemenizi tavsiye ediyoruz:
1. Ayarlar > iCloud > Yedekle > Şimdi Yedekle yolunu izleyin.
2. iPhone veya iPad'i iTunes yüklü bir PC'ye Lightning kablosuyla bağlayın.
3. iTunes'ta seri numaranın üzerine tıklayın, numara bir UDID'ye dönüşecek.
4. Apple Developer sayfasında Account > Certificates, IDs & Profiles yolunu izleyin ve UDID'yi kullanarak cihazınızı ekleyin.
Bunlardan sonra başta bahsettiğimiz iki yoldan birini tercih etmeniz gerekecek. Yapılandırma profili yüklemek en zahmetsizi, ancak imaj yükleme yolunu izlediğinizde temiz bir cihaza sahip oluyorsunuz.
Tavsiye ettiğimiz yapılandırma profili yükleme yolunu kullanmak için:
1. Apple Developer'da Develop > Downloads'a gidin.
2. iOS 11'i bulun ve "Preferred" adlı indirme bağlantısını kullanın. İndirdiğiniz dosya 12KB'tan büyükse yanlış dosyayı seçtiniz demektir.
3. Dosyayı kendinize epostayla gönderin.
4. Bu epostayı iPhone veya iPad'de açın ve dosyayı açın.
5. PIN dosyasını girmeniz ve EULA'yı kabul etmeniz istenecek. Sonrasında iPhone baştan başlayacak.
6. Cihaz yeniden başladıktan sonra Ayarlar > Genel > Yazılım Güncellemesi yolunu izleyin ve ekrandaki talimatları izleyerek iOS 11'i yükleyin.
İmaj flaşlamak için:
1. Apple Developer'da Develop > Downloads'a gidin.
2. iOS Restore Images'ta "See all" üzerine tıklayın ve cihazınıza uygun imaj dosyasını indirin.
3. Cihazı iTunes yüklü bir PC'ye Lightning kablosuyla bağlayın.
4. Mac'ta Option, Windows'ta Shift tuşunu basılı tutun ve temiz yükleme için "Restore iPhone" düğmesine tıklayın. Cihazı güncellemek istiyorsanız Restore iPhone düğmesi yerine "Check for Updates"e tıklayın.
5. İndirdiğiniz dosyayı bulun ve açın.
Artık iOS 11 beta'yı kullanmaya başlayabilirsiniz. Yeni işletim sistemi çok kararsız çalışıyorsa, Apple Developer'daki iOS 10.3.2 imajlarını kullanarak, üstteki adımları izleyerek istediğiniz zaman geri dönebilirsiniz. Ancak riske girmek istemiyorsanız, bu ayın sonuna doğru yayınlanacak halka açık beta'yı beklemenizi tavsiye ediyoruz.