İnternetten güvenli alışveriş için 8 kural

İnternette alışveriş yapmaya mı karar verdiniz? Önce bu yazıyı okuyun; canınız yanmasın!

Alışverişiniz kabusa dönmesin

İnternette alışveriş yapmak, bazen dışarıya çıkıp alışveriş yapmaktan daha kolay gelebilir. Çayınızı alıp PC karşısında web mağazalarını dolaşabilir, hiç yerinizden kalkmadan hediyelerinizi satın alabilirsiniz. Ancak çevrimiçi alışverişte güvenliğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var.

Kilit simgesine dikkat edin: Kredi kartı bilgilerinizi girdiğiniz sayfanın SSL ile korunduğundan emin olun. Bunu tarayıcınızın adres satırında görünen kilit simgesine bakarak anlayabilirsiniz. SSL ile şifrelenen sayfalar, "https://" öneki ile başlarlar.

Web tarayıcınızı güncel tutun: İster Chrome kullanın, ister Opera, Firefox veya Internet Explorer, tarayıcınızı son sürüme yükseltmek, en son güvenlik korumasına sahip olmanızı sağlayacaktır.

Anti-zararlı yazılımı yükleyin: Alışverişe başlamadan önce bilgisayarınızı ücretli veya ücretsiz güvenlik yazılımlarından faydalanarak onu zararlılara ve saldırılara karşı korumalısınız.

Ünlü mağazalardan alışveriş yapın: Alışveriş yaptığınız siteyi daha önce hiç duymadıysanız, onun gerçek olup olmadığını mutlaka araştırın.

Mümkün olduğunca az bilgi verin...

Mümkün olduğunca az bilgi verin...

Mümkün olduğunca az bilgi verin: Mağazaya hangi bilgilerinizi verdiğinize dikkat edin. Popüler bir alışveriş sitesi, muhtemelen annenizin kızlık soyadını sormayacaktır.

Kredi kartı numaranızı e-posta ile göndermeyin: Gerçek mağazalar, kredi kartı bilgilerinizi ve diğer hassas bilgileri hiçbir zaman e-posta yoluyla göndermenizi istemeyeceklerdir. Bu tür bilgilerinizi mutlaka yukarıda belirttiğimiz gibi güvenli bir SSL web sayfası üzerinden göndermelisiniz.

PayPal gibi ödeme hizmetlerinden faydalanın: Kredi kartı detaylarınızı vermek istemiyorsanız, sitenin izin vermesi halinde şüpheli durumlara karşı çeşitli önemler alan PayPal gibi bir güvenli ödeme hizmetinden faydalanabilirsiniz.

Mobil cihazlarda bildiğiniz uygulamaları kullanın: Mobil cihazlarda alışveriş yapma konusunda dikkat etmeniz gereken kurallar ayrı bir yazı konusu. Ancak genel olarak sadece satıcınızın sağladığı uygulama ile alışveriş yapmanızı öneriyoruz. Bu uygulamaları sadece Apple App Store veya Google Play gibi yetkili mağazalardan indirmeniz de önemli.

Parola koruması olmayan, şifresiz ağlardan alışveriş yapmamaya dikkat edin.

Okuyucu Yorumları