İnternet'te kendi isminizi veya bir arkadaşınızın ismini aratarak birçok kişisel bilgiye ulaşmanız mümkün olabiliyor. Bu her zaman kötü bir şey olmayabilse de, geçmişinde herhangi bir kötü anısı bulunan kişi Google nedeniyle utanç verici bir duruma düşebilir, dahası işinden ve arkadaşlık ilişkilerinden dışlanabilir.
Peki web sizin hakkınızda neler biliyor ve unuttuğunuz neleri saklıyor?
Web sitelerinin hakkınızda bildikleri
Web'in hakkınızda ne bildiğini görmek için atabileceğiniz ilk adım, tam isminizi Google'da aratmak. İlk sayfada çıkan sonuçlarla yetinmeyin, sonraki sayfalara da göz atın.
Farklı arama motorlarını, görsel aramasını, kişi aramaya özel arama motorlarını da denemenizi tavsiye ediyoruz.
Aramalardaki isminizi nasıl etkileyebilir veya optimize edebilirsiniz?
İsminizle ilgili sonuçları etkileyebilecek tek kişi, muhtemelen siz değilsiniz. İnternette yaklaşık 2.4 milyar kişi dolaşıyor ve bunlardan bazılarının sizinle aynı isim ve soyadı taşıyor olması muhtemel. Eğer sonuçlar arasında istenmeyen içerikler varsa, bunları ortadan kaldırmak için iki yolunuz var: kötü sonuçların daha çok iyi sonuç arasında kaybolmasını sağlamak veya kötü sonuçları kaldırmak.
İlk yol oldukça kolay: İsminizin popüler web sitelerinde geçtiğinden emin olun ve bu sonuçların sizinle yeteri kadar alakalı olmasına dikkat edin. Örneğin Facebook, Twitter ve LinkedIn'de insanların sizin hakkınızda görmesini istediğiniz bilgilerle doldurduğunuz hesaplar oluşturun.
Kötü sonuçları ortadan kaldırmanıza yardımcı olacak web sitelerinden bir tanesi de BrandYourself. Ancak kötü sonuçları arama sonuçlarından kaldırmanın genellikle zor olduğunu, bazı durumlarda imkansız olduğunu söylemeliyiz. İçeriğin bulunduğu içeriği silmeyi, sahibinden onu silmesini istemeyi isteyebilir veya Google'a ilgili arama sonucunu kaldırması için başvurabilirsiniz.
Web neden hakkınızda bu kadar çok şey biliyor?
Web neden hakkınızda bu kadar çok şey biliyor?
Bilgilerinizin neden herkese açık oluğunu anlayabilmeniz için onların nerden geldiğini sorgulamanız gerekiyor. Çoğu durumda kişisel bilgilerimizi çeşitli siteleri kendimiz veriyor, gizliliğimizi kendi isteğimizle açığa çıkarıyoruz. Sosyal ağlar ve Google, hepsini dışarıya yayınlamasa da hakkımızda bol miktarda bilgiye sahip.
Google'ın hakkınızda neler bildiğini görmenizi sağlayan iki aracı bulunuyor: Google Dashboard ve Activity Report. Google Dashboard, hesabınızda depolanan tüm verileri özetlerken, Activity Report, birçok Google ürününü nasıl kullandığınıza dair aylık bir rapor oluşturuyor.
Google, hakkınızda hassas bilgilere sahip olsa da, genellikle Facebook'taki verilerinizin ortaya çıkma ihtimali daha yüksek. Facebook, zaman zaman yaşadığı gizlilik sorunlarıyla tanınıyor (özellikle yeni gizlilik özelliklerini kullanıma sunarken).
Hem Google, hem de Facebook, verilerinizi bilgisayarınıza indirmenize izin veriyor.
Google ve Facebook'un verilerinizi yayınlamasına nasıl engel olabilirsiniz?
Google ve Facebook'un gizlilik ayarlarını elle düzenlemenin yanında, bu konuda size yardım edebilecek bir araç var. PrivacyFix adındaki web tarayıcısı eklentisi, Facebook, Google ve diğer web sitelerindeki gizlilik ayarlarınızı inceleyebiliyor. Araç, bir taramanın ardından size açık alanları gösteriyor ve çeşitli çözümler sunuyor.
Web sitelerinin bilgilerinizi toplamasına nasıl engel olabilirsiniz?
İnterneti kullandığınız sürece bunu başarmanız oldukça zor. Mümkün olduğunca az kişisel bilgi paylaşmaya çalışın ve örneğin çerezleri kapatarak ve sahte bilgiler vererek web sitelerinin hakkınızda bilgi toplamasını zorlaştırın. Bunun yanında kullandığınız hizmetlerdeki gizlilik ayarlarınızın sağlam olmasına özen gösterin.