İnternet, büyük miktarlarda bilginin sadece bulunduğu değil, aynı zamanda yaşadığı ve tam anlamıyla aktığı bir yer. Bu yazımızda bilginin internette ne kadar hızlı aktığını görselleştiren 5 haritayı sizlerle tanıştırmak istiyoruz. İşte düşüncelerin, fotoğrafların, videoların ve fazlasının nasıl havada uçuştuğunu iyi biçimde gösteren 5 harita.
Wikipedia Recent Changes Map ile nelerin değiştiğini görün
Wikipedia, gönüllüler tarafından oluşturulan, doğruluğu her zaman garantili olmasa da, bilginin bir araya getirildiği müthiş bir yer. Wikipedia'nın ne kadar büyük bir çabayla oluşturulduğunun farkında olmayabilirsiniz, ancak bu harita bildiklerinizi değiştirebilir.
Recent Changes Map, Wikipedia'yı hiçbir karşılık beklemeden daha iyi bir yer haline getirmek için uğraşanları dünya haritası üzerinde gösteriyor. Değişikliklerin hepsi gerçek insanlar tarafından yapılmıyor - arada bot'lar da var. Ancak bu iş için bot'ların geliştirilmiş olması bile bizce etkileyici.
Mapstigram, TweetPing, Fortiguard Threat Map...
Mapstigram: Fotoğrafları çekildiği zaman, çekildiği yerde görün
Instagram'ı ister sevin, ister sevmeyin, milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Uygulamayı çekici yapan, muhtemelen fotoğrafları birkaç dokunuşla hızla tüm dünyayla paylaşmaya izin vermesi. Mapstigram, herkes fotoğraf paylaşırken bunu harita üzerinde, bir bakışta görmenize olanak tanıyor.
TweetPing: Tweet'lerin aktığını görün
Instagram gibi Twitter da favori sosyal ağınız olmayabilir, ancak sitedeki yoğun bilgi akışını göz ardı etmemek gerekiyor. TweetPing, bu bilgilerin ne kadar hızlı geldiğini gerçek zamanlı bir harita üzerinde görselleştiriyor. TweetPing, tweet'leri harita üzerinde çok kısa süre gösterse de, size tweet'leri okutmak gibi bir amacı yok, bu yüzden böyle bir beklentiniz olmasın. Web üzerinde paylaşılan bilgilerin sayısının az olmadığını biliyoruz, ancak bunu harita üzerine görmek gerçekten etkileyici.
Fortiguard Threat Map: DDoS saldırılarını hemen görün
İnternette dolaşan kullanıcılar, her zaman güçlerini Wikipedia gibi faydalı işler için birleştirmiyorlar. Bu haritada yaşanan DDoS saldırılarını gerçek zamanlı olarak, harita üzerinde görebiliyorsunuz. Site, saldırının nereden kaynaklandığını ve nereye yapıldığını gayet hoş biçimde canlandırıyor. Sayfayı açtığınız anda birçok saldırının yaşandığını görmek, şaşırtıcı.
YouTube Trends Map: Hangi videoların nerede trend olduğunu görün
Çoğumuz, YouTube videolarına düzenli olarak bakıyor. Peki hangi bölgenin ne tür video zevklerine sahip olduğunu hiç merak ettiniz mi? YouTube Trends Map, ABD üzerinde hangi videonun nerede izlendiğini gösteriyor. Hizmet, Türkiye'de olup bitenleri göstermese de, yakında yaygın hale gelecek videoları keşfetmenize yardımcı olabilir.