İnternette Kırmızı Noktalar

İnternette içerik ve mahremiyet durumlarını işaret eden açıklamaların çok uzun olduğunu ve insanların bunları okumakla vakit kaybetmek istemediğini dikkate alan bir grup, mahremiyet sembolleri hazırladı.

İnternette Kırmızı Noktalar

TRUSTe adlı sivil toplum örgütü kullanıcıların bu semboller sayesinde sitelerdeki mahremiyet politikalarına çabucak göz atabilmesini amaçlıyor. Özellikle form doldurulmasını isteyen Web siteleri, yayınladıkları mahremiyet politikalarında, kullanıcıların isim, adres ve diğer özel bilgileri ile ne yapacaklarına ilişkin bilgi veriyor. Ancak bu açıklamarı uzun bulup okumayan kullanıcılar kişisel bilgilerinin istemedikleri şekilde kullanılmasından şikayetçi olabiliyorlar. TRUSTe yetkilileri, yeni sembollerin, kısıtlı internet erişimi sunan avuçiçi cihazlar için de çok yararlı olacağını düşünüyor.

TRUSTe’nin geliştirdiği yeni ikon sistemi, Platform for Personal Privacy (P3P - kişisel mahremiyet platformu) adlı teknolojiye dayanıyor. P3P’de mahremiyet politikaları otomatik olarak bilgisayar kodlarına çevriliyor. Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısının yeni sürümlerinde de yer alacak olan P3P’nin bu sayede yaygınlaşması planlanıyor.

Bilgi: www.truste.org

Okuyucu Yorumları