Rusya'nın 1 numaralın anti-virüs şirketi olan Kaspersky'nin CEO'sunun açıklamaları ortalığı çok karıştıracak.
Kaspersky Labs'ın kurucusu Eugene Kaspersky, bir röportajda internetteki en büyük güvenlik sorununun kaynağının anonimite olduğunu belirtti. Sürücü ehliyeti gibi, internet için de kullanıcıların belgeli ve lisanslı olması gerektiğini, zorunlu internet pasaportlarının yaşanan sorunları büyük oranda çözeceğini belirtti.
Kaspersky'nin önerileri bununla da kalmadı. Online kimlik uygulamasına ek olarak internet polisine de ihtiyaç olduğunu belirtti. Kurulacak olan böyle bir online polis gücü, online suçlarda suçluları kimliklerinden kolaylıkla tanımlayabilecek.
"İnternet halkın kullanımı için değil, Amerikan ordusu ve bilim adamları için tasarlanmıştı. Halka da olduğu gibi sunulması yanlıştı" diyen Kaspersky, sivil özgürlük savunucularının da dikkatini çekti.
"İnterneti baştan tasarlardım"
Kaspersky "Internetin tasarımını değiştirmek isterim. Denetim, pasaportlar, polis ve internet standartlarını izleyen uluslar arası antlaşmalar gerekli. Buna katılmayan ülkeler olursa da onları internetten kesip atın gitsin" dedi. Internet protokol numaralarının da kullanıcı takibi için yetersiz olduğunu belirtti. Arabaların da plakaları olduğunu ancak bununla birlikte sürücü ehliyetinin de gerektiğini söyledi.
Bu açıklamaları yapan Kaspersky, sistemin maliyet ve uluslarası antlaşmalara imza atmanın zorlukları yüzünden uygulanmasının zor olduğunu da kabul ediyor. Sonuçta Kaspersky'nin işi güvenlik ve yaptığı değerlendirmeler de, internette özgürlüğün öneminden ziyade, tehlikelerin önlenmesine ve gittikçe artan internet suçlarının önüne geçilmesine yönelik.
Ancak anonim erişimin olmadığı bir dünyada internet özgürlüklerinin de sona ereceğine dair sesler buna karşılık yükseliyor. Amerikan basınında Benjamin Franklin'den şu alıntı yapılıyor: "Biraz güvenlik için biraz özgürlükten vazgeçen bir toplum, ikisini de hak etmez ve ikisini de kaybeder."