İnternette dolaşan 'sömestr tatili 1 ay oluyor' iddiasının aslı ne?

Bir süredir sosyal medyada ve kimi haber sitelerinde sömestr tatilinin 1 ay olacağı söylentisi dolaşıyor. Hemen söyleyelim bu iddia doğru değil.

İnternette dolaşan 'sömestr tatili 1 ay oluyor' iddiasının aslı ne?

Bir süredir sosyal medyada ve bazı internet sitelerinde 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı yarıyıl tatilinin süresiyle ilgili çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

Bir sosyal medya hesabı "Sömestr tatili 1 ay oluyor, öğrenciler tatile doyacak" ifadelerini yazarak yarıyıl tatilinin on beş günden bir aya çıkarıldığı iddiasında bulundu.

Paylaşımda bir internet haber sayfasının linkinin yer aldığı; ancak haberde herhangi bir resmi belgeye ya da açıklama olmadığı görüldü.

İDDİA DOĞRU DEĞİL

AA'nın teyit hattı bu iddiayla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçmiş.

Bakanlık, "Bazı internet haber sitelerinde yer alan ve yarıyıl tatilinin bir aya çıkarılacağına ilişkin iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı takvimi daha önce planlandığı gibi uygulanacak olup takvimde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir. Buna göre 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci dönemi 20 Ocak tarihinde tamamlanırken eğitim öğretim yılının ikinci dönemi ise 6 Şubat 2023 tarihinde başlayacaktır." açıklamasında bulundu.

Zaten, Bakanlık daha önce yayınladığı çalışma takviminde 2022-2023 eğitim öğretim yılının tatil dönemlerini eğitim öğretim yılının başında paylaştı. Takvime göre 2022-2023 eğitim öğretim döneminin yarıyıl tatili süresinde bir değişiklik yok. Bu sene de yarıyıl tatili on beş gün olarak belirlendi.

AMAÇ KEŞFETTEN TRAFİK ALMAK MI?

Yarıyıl tatilinin bir ay olacağı iddiası doğru değil.

Peki, bu tarz sansasyonel söylentiler internette nasıl hızla yayılıyor?

Muhtemelen Google'ın keşfet gibi internet sitelerine okur yönlendiren kimi uygulamalarından yararlanmak ve bu sayede trafik çekmek isteyen bazı siteler, sansasyonel haber başlıkları ile içerik girişleri yapıyorlar.

Başlık ne kadar sansasyonel ise tıklanma oranı o derecede artıyor. Söz konusu haberler yayıldıkça ve daha fazla kişinin karşısına çıktıkça da diğer mecralar söz konusu söylentinin peşine takılıyor. Yani burada sansasyonel başlık, tıklanma ve daha fazla görünürlük gibi bir döngü var.

Bu furya yeni de değil. Daha önce de görülmüştü.

Hatırlarsanız bir süre önce bir internet sitesi oyuncu Ezgi Mola'nın bacağının asansöre sıkıştığı ve koptuğu şekilde bir yalan haber uydurmuş; Ezgi Mola da çok sert tepki göstermişti.