İnternet'in mucitlerinden kabul edilen Google Kıdemli Başkan Yardımcısı Vint Cerf, 4 Kasım 2013'te İstanbul'da basın mensuplarıyla bir araya geldi. İnternet'in temellerinin atılması üzerinden 40 yıl, hayata geçmesinin üzerindense 30 yıl geçtiğini belirten ve Cerf, bu süre içerisinde büyük yol kat edildiğini dile getirdi. Cerf ve CHIP Online Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan internetin geleceğini beraber yorumladılar.
İnternet'in geleceği
İnternet'in sağladığı olanakların önümüzdeki dönemde varacağı nokta konusundaki görüşlerini anlatan Vint Cerf, şu an prototip aşamasında olan ve önümüzdeki yıl üretilmesi planlanan Google Glass üzerinde örnek uygulamaları göstererek şunları dile getirdi: "Bu yalnızca örneklerden biri. On binlerce kişinin dünyanın herhangi bir yerinden katılabildiği kitlesel online derslikler, eğitim alanında yaşanacaklar konusunda bize ipuçları veriyor. Sipariş veren buzdolabı, insansız otomobil gibi örneklerini görmeye başladığımız, nesnelerin İnternet üzerinden birbiriyle haberleştiği 'Şeylerin İnterneti' de yeni gelişmelere hazır olmamız gereken bir diğer alan. Gelecek, trafikten hava durumu ve enerji tüketimine kadar çok sayıda değişkeni takip ederek kaynakları doğru ve verimli şekilde yöneten akıllı şehirlerin olacak. Ne kadar yol yürüdüğü, nabzının ve ateşinin nasıl seyrettiğini takip edebilen bireyler, bu bilgilerin analizi sonucunda sağlık durumlarını ve potansiyel sağlık risklerini öğrenme olanağına kavuşacak."
"Hiçbir hükümetle anlaşmamız yok"
"Hiçbir hükümetle anlaşmamız yok"
Tüm bu gelişmelerin ve getirdiği olanakların kimi zaman mahremiyet ve bilgi güvenliğine ilişkin tartışmalara neden olduğuna değinen Vint Cerf, konu hakkındaki görüşlerini şu sözlerle aktardı: "Kişisel mahremiyet açısından bakıldığında, her gelişmede olduğu gibi zaman içerisinde kişisel mahremiyet konusunda sosyal bir uzlaşma sağlanacak, uygun davranış kalıpları oturacaktır. Örneğin 20. Yüzyıl başlarında fotoğraf makinesi yaygınlaşmaya başladığında insanlar plajda fotoğraflarının çekilmesi konusunda kaygılanırken, bir süre sonra fotoğraf çekerken izin isteme kültürü gelişti. Aynı durum birbirini sosyal platformlarda işaretleme konusunda da yaşanacaktır. Veri güvenliği ise son derece hassas olduğumuz bir konu. Bu çerçevede Google hizmetlerinin şifreleme kapsamını sürekli olarak genişletiyoruz. ABD hükümeti de dahil hiçbir hükümetle herhangi bir anlaşmamız yok ve sistemlerimize erişim olanağı sağlamıyoruz. Hükümetlerin yasal çerçevede yaptığı taleplere ise, kamuoyu ile düzenli olarak paylaştığımız Google Şeffaflık Raporu'nda yer veriyoruz."
"Web'in Gücü kolektifliğinde"
Web'in 90'lı yıllardan bu yana büyümesine bireylerin gönüllü bilgi paylaşımı konusundaki motivasyonun büyük katkısı olduğunu belirten Cerf, bugün milyarlarca kişinin kullandığı faydalandığı web'in asıl gücünün ve değerinin sınırlamalar değil bilgi paylaşımı olduğunun altını çizdi.