ABD ve İngiltere de dahil olmak üzere 60'tan fazla ülkeden Dünya liderleri, internetin geleceğini korumayı amaçlayan yeni bir anlaşmayı imzalamak için bir araya geldi. Beyaz Saray'a göre, İnternetin Geleceği Bildirgesi (Buradan PDF’ini indirip okuyabilirsiniz), şartlarını kabul eden ülkeler çevrimiçi yanlış bilgilendirme kampanyaları yürüterek veya insanları yasadışı bir şekilde gözetleyerek seçimleri baltalamamaya söz verdiğinden, çevrimiçi demokrasiyi güçlendirmeye yardımcı olacak.
Anlaşmaya imza koyan devletler aynı zamanda hem uygun fiyatlı hem de güvenilir internet hizmetleri sunmayı, hükümet kaynaklı kapatmalardan kaçınmayı ve internetin güvenliğini ve adil kullanımını teşvik etmeyi taahhüt ediyor.
Avrupa Komisyonu, önümüzdeki haftalarda diğerlerinin katılmasını beklediğini söylese de, şu anda 60 ülke bildirgeye imza koymayı taahhüt etti. Üst düzey bir ABD yetkilisinin yaptığı açıklamada, şaşırtıcı olmayan bir şekilde Rusya, Çin ve Hindistan bu anlaşmaya katılmayı kabul etmiyor. Bahsi geçen 60 ülke arasında Türkiye de yer almıyor...
Teknoloji devleri de anlaşmayı desteklediğini açıklıyor. Google, bir blog gönderisinde özel sektörün internet standartlarını belirlemede önemli bir rol oynaması gerektiğini belirtirken, Microsoft başkanı Brad Smith hükümetlerin internetin karşı karşıya olduğu küresel zorlukları kendi başlarına yönetemeyeceklerini açıkladı.