İnternet üzerinden tüm kanalları izleyin

CHIP Online'dan internet üzerinden televizyon seyretmek isteyenler için ayrıntılı bir rehber.

En iyi web TV'ler

Eğer faturaları biraz hafifletmek istiyorsanız televizyonu web'den izleyebilirsiniz. Birkaç basit püf noktasıyla tüm kanallar PC'nizde.

Her zamanki gibi işten eve döndüğünüzde, salona geçip, koltuğa kurulup televizyonu mu açıyorsunuz? Bu sefer değil. Ayrıca bilgisayarı da başlatmalısınız. Çünkü bilgisayarınızla artık televizyon dünyasına kapılarını açabilirsiniz. Sürekli tekrar dizi ve film yayınlayan, size hitap etmeyen sıkıcı programlara boğulmuş dijital platformlara para ödemek istemeyenler için bugün internette özel kanallarda yayınlanan seçenekleri de kapsayan binlerce ücretsiz kanal var.

Tabii ki yayının resim kalitesinin çok fazla farklılıklar göstermesinden dolayı hangisinin en iyisi olduğuna karar vermek pek kolay değil. DVD kalitesinden, 80'lerden kalma VHS kalitesine kadar birçok seçeneğe rastlamak mümkün.

Geleceğin teknolojisinden maksimum keyif almanız için bu ay sizlere üç çarpıcı seçenek sunduk:

  • Geleneksel televizyon yayınlarının web haklarını alabilmek için televizyon yayıncılarını ikna etmeye uğraşan Joost, Zattoo ve Miro gibi servisler.
  • Çin ve Amerikalı yayıncılarından çeşitli kanalları toplayıp bir paket olarak web'den yayınlayan TVU ve SopCast gibi TV oynatıcılar.
  • Joox ve Podnix gibi televizyon dizilerine ve Hollywood'un en iyilerinin web yayınlarına bağlantılar sunan gruplar.

Tüm bu sıraladığımız seçenekler, size film, dizi, çeşitli maçların canlı yayınları ve YouTube'dan ilginç videolar için içerik sunuyor. Servisleri sizler için test ettik...

Joost

Joost

Joost
Bilgi:
www.joost.com
Joost

Popüler bir internet telefonu yazılım olan Skype'ın yaratıcılarının diğer bir popüler servisi ve web TV'nin yeni platformu olan Joost ile ilgili olarak gelen olumlu tepkiler her geçen gün artıyor.

Peki sistem ne kadar başarılı? Joost, 15.000'den fazla şova ve 250 kanala sahip olduğunun reklâmını her fırsatta yapıyor. Hatta dövüş sanatları gibi özel ilgi alanlarına yönelik kanalları da mevcut. Ancak bu tip yayınları ilginç bulanların sayısı zaten yüksek değil ve Pro7 gibi çok standart kanalların halen listede olmaması dezavantaj. Konu film olunca içerde bir cevher yattığını söyleyebiliriz. Örneğin Paramount firmasına ait birçok film var. Tabii ki en yeniler değil ama Harrison Ford'un "Patriot Games"i ve Sergio Leone'un "Once Upon a time in the West"i gibi kült filmleri buradan izlemek mümkün.

Ama sunulan diğer kanallar hayal kırıklığı yaratıyor. Örneğin Showtime o an ABD'de yayınlanan dizilerden sadece kısa parçalar yayınlıyor. Hatta bazen Joost teknolojiyi takip etmekte de zorlanıyor. Bu yüzden örneğin Amerikan buz hokeyi ligi NHL'de 16:9 yayınlanan bir maçı 4:3 aktardığı da oluyor.

SONUÇ Ortalama içeriğine rağmen Joost, diğerleriyle kıyaslandığında daha akılcı bir çalışma mantığı ile karşımıza çıkıyor. İzleyici olarak, programın başlayacağı zaman aralığını beklemek zorunda kalmıyorsunuz. Sistemin temelindeki Peer-to peer teknolojisi sayesinde, filmin herhangi bir noktasına ileri ya da geri geçiş yapabilmek mümkün. Joost, kendini reklâmlarla finanse ediyor. Reklâmlar her filmin başında görüntüleniyor ve aynı zamanda servis, reklâmlarda kullanmak üzere izleyicinin film alışkanlıklarının da bir kaydını tutuyor. Oldukça zarif olan Joost oynatıcısı ise gerçekten eğlenceli. İzleyici kanal seçim ekranında o an yayınlanan program hakkında detaylı bilgiye kavuşabiliyor. Dâhili H.264 decoder'ı ise düşük bağlantı hızlarında bile resim kalitesinin DVB-T'ye yakın olmasını sağlıyor. Filmleri sadece bir kere seyreden zapçılar için ideal.

Zattoo

Zattoo

Zattoo
Bilgi:
www.zattoo.com
Zattoo

Merkezi İsviçre'de bulunan bir Amerikan şirketi olan Zattoo, web tv'yi kendi oynatıcısı ile sunuyor. Sunulanlar arasında MTV'den Viva'ya, PRO7'den TL ve Sat1'e kadar bilinen tüm kanalları bulmak mümkün. Ancak bu kanallar bazı ülkelere açık değil. Bunun da en büyük nedeni, o ülkedeki yayın hakkına sahip olan şirketlerin bunu engellemesi.

Zattoo'ya göre bunun serbest bırakılması için görüşülmeler halen sürüyor ve devlet kanalları ile sorun çözülecek gibi dursa da, özel kanallar için durum hala muallâkta. Türkiye şu an için servis verilen ülkeler arasında yer almıyor. Yani bu servisi kullanabilmek için bir süre daha beklememiz gerekiyor.

Konu web üzerinden yasal televizyon yayını olunca ister istemez oynatıcının da özellikleri sınırlanıyor. Kanalar özel port'lardan yayınlanıyor; tümü DRM korumalı ve kaydedilemiyor. Hatta ileri geri almak bile mümkün değil. Zattoo'nun 22 kanalının birçoğu "CNN" ve "Poker" gibi haber ya da tipik özel ilgi alanlarına hitap eden kanallar. Reklâmlar ise neredeyse gerçek televizyon kalitesine yakın. Tam ekran modunda etkinleşiyor ve bu durumda oynatıcı arkada soluk kalıyor.

500 Kbit/s'lik hız SopCast ve TVU'dan daha iyi. Fakat 352 x 288 ile sınırlanmış yayın çözünürlüğü bunu gölgeliyor. Zattoo ile ilgili söyleyebileceğimiz pozitif şeylerden biri kullanışlı olması. Kayıt işleminin ardından hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dezavantajlarına rağmen Zattoo'da gerçekten iyi bir elektrik var. Yüz binlerce kullanıcı bunun en büyük kanıtı. Yazılımın temelindeki P2P ağı ise zaman zaman problem çıkarabiliyor.

SONUÇ Henüz çok yeni. Az kanal sayısı yüzünden henüz bir televizyonun yerini almaya hazır değil.

Miro

Miro

Miro
Bilgi:
www.getmiro.com

Miro

Biraz çılgınca bir fikir gibi dursa da, Miro aslında açık kaynaklı bir televizyon platform projesi. Ancak bu düşüncenizin daha önceki adı "Democracy Player" olarak anılan Miro'ya bir göz attıktan sonra değişeceğine eminiz. Çünkü platformda şu anda 3.000'den fazla kanal mevcut ve günlük kullanıcı sayısı ise 100.000 civarında.

Miro, bünyesinde film barındırmak yerine farklı televizyon yayınlarına kılıbağlantı sunmayı tercih ediyor. Burada içerik sağlayıcılar RSS feed'ler şeklinde kendi kanallarını başlatabiliyorlar. Tabii ki Miro, hosting hizmeti vermediği için kanal açmayı düşünenlerin kendilerine önce YouTube ya da Stage 6 gibi bir platform bulmaları gerekiyor. İstenirse çektiğiniz küçük özel programlarınız için hosting sağlayan blip.tv'yi de kullanabiliyorsunuz.

Bu çeşitlilik avantajı aslında Miro'nun en büyük problemini oluşturuyor. İçerik kaynakları farklı olduğu için sabit bir görüntü kalitesi ya da içeriğin her an kullanılabilir olması her zaman garanti edilemiyor. Bu durumda örneğin Discovery Channel'dan 7 dakikalık bir görüntüyü seyretmek için 5 dakika boyunca onun sabit diske inmesini beklemeniz gerekebiliyor. Ancak bu zamandan sonra Miro içeriği oynatabiliyor. Görüntü biçiminde ise bir problem bulunmuyor çünkü Miro, tüm codec'leri bünyesinde barındıran VLC media player ile aynı motoru kullanıyor. Dağıtımda ise Bittorent P2P protokolü kullanıldığından, verimlilik ve hız konusunda bir problem yaşanmıyor.

Bunların yanı sıra Miro, televizyon kanallarını bir araya toplamak için RSS kullandığı için, platform torrent dosyalarının indirilmesi için de kullanılabiliyor. http://tvrss.net gibi web sitelerinde şu an yayında olan "Heroes" gibi televizyon dizileri için torrent bağlantılar RSS listeleri olarak yer alıyor. Bunları Add channel seçeneğini kullanarak Miro içine entegre edip, otomatik olarak bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.

SONUÇ Sadece YouTube fanatikleri için ideal çünkü film ve dizi olarak seçenek fazla yok.

TVUPlayer

TVUPlayer

TVUPlayer
Bilgi: www.tvunetworks.com

TVUPlayer

Ağırlıklı olarak Asya ve ABD'den olmak üzere internet üzerinde de yayın yapan birçok televizyon kanalı var. TVUPlayer, bu kanalları bir araya getiriyor ve diğer bazı programlar için de ön izlemeler sunuyor. Bunlardan en çok spor fanatikleri memnun olacak. Çünkü Cumartesi günleri bir Çin kanalı olan CCTV-5, Bundesliga'yı canlı yayınlıyor.

Benzer şekilde Florida'dan yayın yapan GolTV de, Bundesliga ile ilgili röportajları hem İngilizce hem de İspanyolca olarak yayınlıyor. Ama yayın kalitesinden çok fazla bir şey beklememek gerekiyor. Çünkü ortalama 300 Kbit/sn hızındaki bağlantı, oldukça zayıf ve zaman zaman kopuyor. Bu durumda kanalın bir daha yüklenmesi gerekiyor.

SONUÇ Canlı maç yayınlarından vazgeçemeyen spor fanatikleri için atlanmaması gereken bir seçenek.

SopCast

SopCast

SopCast
Bilgi: www.sopcast.org

SopCast

Aynı TVUPLayer'da olduğu gibi Sop- Cast de çok geniş bir yelpazede televizyon yayınına sahip. Tek farkı bunların dağıtılması için P2P teknolojisinin kullanılması. Bu da servisi çok daha verimli bir hale getiriyor. Her istemci SopServer'dan gelen yayını diğerlerine aktarıyor. SopCast sistemindeki diğer bir farklılık ise her katılımcının kendi kanalını açıp, yayın yapmasına izin verilmesi.

Ne var ki bunun için çok fazla bant genişliğine sahip olmalısınız. Örneğin eğer 300 Kbit/sn hızında bir yayın istiyorsanız, bağlantınız 2 Mbit/sn upload hızını görebilmeli. SopCast'e göre bu şekilde rahatlıkla 100.000 izleyiciye hizmet verilebilir.

En basit ayarları ile oynatıcı yüzlerce kanala erişimi mümkün kılıyor. Yayın sırasında hız 350 Kbit/sn ile 500 Kbit/sn arasında değişirken, yayın kalitesi ise kabul edilebilir seviyelerde geziniyor. Bunun yanı sıra SopCast içinde çok yeni sayılmayacak ancak kaliteli filmler içeren film kanalları da mevcut. Bu kanallarda hız ve dolayısıyla kalite fark edilecek derecede yüksek. SopCast, çok temel bir arabirime sahip ve bir televizyon rehberi de sunmuyor. Dolayısıyla izleyicilerin neyin ne zaman yayınlandığı bulması için kendilerinin uğraşması gerekiyor.

Tabii ki spor fanatikleri için yine her şey çok kolay çünkü fan siteleri tüm önemli maçlar için yayın bilgilerini detaylı bir biçimde yayınlıyor.

SONUÇ Premiere League gibi yabancı paralı yayın paketlerine sahip olmayan futbol fanatikleri için ideal. Ne yazık ki bu servis, ülkemizden erişime yasaklı durumda; aynı YouTube gibi...

joox

joox

joox
Bilgi: http://joox.net
joox

İnternet üzerinde bir araya gelen bir topluluk, televizyon kanalı oluşturabilir mi? Cevap "evet" ve Joox da bunun en büyük kanıtı. Üstelik sunulanların hepsinin ücretsiz olduğu göz önüne alındığında hiç de kötü bir servis değil. Yayınlar içinde Russell Crowe ve Christian Bale'nin muhteşem yeni kovboy filmi "3:10 to Yuma" gibi bombalar da mevcut.

Ancak tabii ki bunun yasal olmadığını herhalde söylemeye gerek yok. Film bölümünde "Kuzuların Sessizliği" ve "Harry Potter"a ek olarak "Die Hard", bir James Bond filmi olan "Dr. No" ya da bir Hitchcock klasiği olan "The 39 Steps" de yer alıyor. Sunulan diziler ise servisi biraz daha lüks hale getiriyor. Joox'da Amerika'da yayında olan "Californication" ve "Heroes" dizilerinin en yeni bölümlerini de izleyebiliyorsunuz. Ancak film ve dizilerin ömrü çok olmuyor.

Çünkü Joox, izleyicilerin Stage6 ya da başka bir başka video servisinde gizlenmiş film ve diziler için bağlantılar bulabileceği bir portal'dan başka bir şey değil. Stage6, DivX Networks tarafından işletilen YouTube benzeri bir site. Farklı olarak video uzunluğu ve kalitesi gibi kısıtlamalar getirmediği için DVD'den rip'lenmiş ya da sinemadan çekilmiş içeriği sunmak için ideal bir ortam oluşturması. Stage6 yasal olmayan içeriği fark ettiği zaman, bunu yayından kaldırıyor. Stage6, sadece DivX biçiminde filmleri kabul ettiği için DVD rip'ler bile yeniden dönüştürülüyor.

Sonuç olarak kalite paylaşılandan biraz daha düşük olabiliyor. Bitrate kaynak materyale göre değişiklik gösteriyor ancak yine de en son vizyon filmlerini ve televizyon dizilerini tam ekran gösterecek kadar kalite sunmuyor.

Joox, Ajax kodunu temel alan bir Web 2.0 paylaşımı. Bir alan içinde yer alan DivX web oynatıcısı, filmleri oynatmaya ya da indirmeye yardımcı oluyor. Tüm kayıtlı kullanıcılar için bir "Ekle" tuşu da yer alıyor. Burada kullanıcılar çok basit bir şekilde Stage6 bağlantılarını girerek ekleme yapabiliyorlar.

SONUÇ Genelde paylaşım yazılımlarından uzak durmasına rağmen ne hikmetse içeriğe web sitesinden ulaşınca yasal olduğunu düşünen film fanatikleri için.

Podnix

Podnix

Podnix
Bilgi: www.podnix.com
Podnix

Servis Joox ile aynı yöntemi kullanıyor. Yani filmler ve diziler yine Stage6 üzerine yükleniyor. Web sitesi ise filmler, diziler, belgeseller ve çizgi filmler şeklinde alt kategorilere ayrılmış. En büyük hacme sahip bölüm ise içinde Stage6 tarafından uzun bir süre önce silindiği için birçoğu çalışmayan binlerce girişin olduğu "Unsorted" adını taşıyor.

Pratikte bu sistemde çok fazla ve eski bağlantı olsa da, sadece dizilerin seyretmeye değer olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü sorunsuz film bulmak oldukça zor ve birçoğu parçalar halinde yer alıyor. Yine de biraz dikkatli incelerseniz içerde çok değerli parçalar da yok değil. Örneğin "Stromberg" adlı dizinin tüm 3. sezonunu DVD kalitesinde izlemek mümkün.

SONUÇ Televizyon dizileri fanatikleri için hatalarla dolu bir yayın platformu.

Web TV – Avukatlar için yeni bir dava mı?

Internet üzerinden televizyon yayını yapan ücretsiz olmayan kaynaklar da mevcut. O halde bunları izlemek ne kadar yasal? Medya avukatı Max-Lion Keller durumu 3 farklı dava ile açıklıyor.

Dava 1: Joox, tamamen ücretsiz olarak bomba seçenekler sunuyor. Yayın, tipik bir yasal olmayan kaynaktan geliyor. Buna rağmen, kullandığımız yazılım bunu kopyalamadığı ve tekrar dağıtmadığı için izlemekte sorun yok. Ama Joox üzerinden yayın izlerken sabit diske bazı parçalar kaydedildiğinden bir suç işlemiş oluyorsunuz.

Dava 2: Zatoo, Alman televizyon kanallarını online olarak yayınlıyor. Popüler Pro7 kanalı ise örneğin bazı ülkelerde kapalı. Ancak teknik bazı açıkları kullanarak bu engellemeyi atlatıp daha fazlasını almak mümkün. Prensipte eğer https://zattoo.com/legal adresindeki kullanıcı sözleşmesine bakacak olursak zaten Zattoo'nun doğrudan bununla ilgili bir yasak koymadığını da görebiliriz.

Dava 3: SopCast Bundesliga maçlarını bir Çin kanalı üzerinden canlı olarak yayınlıyor. İlk bakışta bu hukuksal olarak bir sorun yaratacak gibi durmuyor. Ancak bu yayını kaydetmek kesinlikle yasak. Çünkü yasalar bu işlemi de kopyalamakla bir tutuyor.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.bilisimhukuku.net

İlgili web siteleri

Yüksek kalitede videolar sunuyor
http://www.stage6.com

Tüm web TV sitelerini listeliyor
http://www.ovguide.com

Önemli web TV siteleri ile ilgili forum
http://buttermouth.freeforums.org

Web TV için arama motoru
http://www.findtvlinks.com

RSS feed destekleyen web siteleri
http://www.surfthechannel.com

Web'de futbol: Nerede ne oynanıyor?
http://livetv.ru

Okuyucu Yorumları