İnternet meselesi kriz doğurdu!

"İnternet konusunda kimseden ders alacak değiliz!" Bu sert açıklama bakın kimden kime gidiyor...

Büyük kavga sertleşti!

Pekin Online Medya İştiraki'nden Min Dahong, yaptığı açıklamada Hillary Clinton'un Çin'deki internetin durumu üzerine yaptığı açıklamaları eleştirdi.

Dahong, Clinton'un sözlerini Çin'e saygısızlık olarak nitelendirdi ve ulusal güvenlik, sosyal istikrar konusundaki hassasiyet göstermediğini belirtti. İnternet konusundaki açıklamalar, iki ülke arasındaki pek çok anlaşmazlığı su yüzüne çıkarttı.

Bu anlaşmazlıklar arasında Amerika'nın Tayvan'a silah satması, Çin'in para biriminin değerinin çok düşük olmasının Amerikan ekonomisine etkileri, ticari dengesizlik, insan hakları tartışmaları ve Tibet'in bağımsızlığı yer aldı. İnternet yasakları meselesinin bir ucu da Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'ne dokunuyor.

Dahong "Çin'de internetin nasıl geliştiği ve nasıl yönetildiği meselesi, Çin halkının kendi iç işleridir" dedi ve ekledi "İnternet konusunda Çin'in neyi nasıl yapacağına dair Amerika Birleşik Devletlerinden ders almaya ihtiyacı yoktur" dedi.

ABD Çin'i ve İran'ı eleştirince...

ABD Çin'i ve İran'ı eleştirince...
Çin sansür ile anılıyor

Hillary Clinton'un konuşması sadece Çin'i değil, İran'ı eleştiriyordu. ABD, Çin'in, Google'ın iddialarını araştırmasını istiyordu.

Geçtiğimiz günlerde yoğun tartışmalara sahne olan ve gündemde çok önemli bir yer tutan Google'ın ve diğer teknoloji şirketlerinin hacklenmesi meselesi, böylece uluslar arası diplomasiye de damgasını vurdu.

Facebook, Twitter ve YouTube gibi dünya devi sitelerin Çin'de engelli olması, uluslar arası alanda "baskıcı ve sansürcü bir rejim" eleştirilerinin Çin'e yöneltilmesine sebep oluyor. Çin ise bu konuda yapılan açıklamaları iç işlerine bir müdahale olarak görüyor.

Ancak Çin'in iç işleri olarak nitelendirdiği Tibet ve Uygur meseleleri, uluslararası platformlarda dünyanın pek çok ülkesi için bir gündem maddesi olarak yerini koruyor.

Okuyucu Yorumları