İnternetin gelecekte alıştığımızdan çok daha hızlı olacağı kesin. Ama bu değişime hazırlanmak için bol miktarda vaktimiz var. Avrupa'daki bir araştırma ekibi, dünyadaki en hızlı internet bağlantılarını gölgede bırakan hızlarda veri iletiminin yeni bir yolunu geliştirdi ve bunu yalnızca basit bir çip ve ışık huzmesi kullanarak yaptılar.
Danimarka Teknik Üniversitesi ve İsveç'teki Chalmers Teknoloji Üniversitesi'nden araştırmacılardan oluşan ekip, bir ışık demetini 8.000'den fazla farklı renk frekansına bölmek için fotonik bir çip kullanan bir sistem tasarladı. Her renk izole edildi ve veri taşımak için ayrı bir ortam olarak kullanıldı.
Araştırmacıların “frekans tarağı” adını verdiği teknoloji, testlerde saniyede 1,8 petabit gibi etkileyici bir hıza ulaştı. Bir petabit, bir milyon gigabit veya 125.000 gigabayta eşittir. Başka bir deyişle, yapılan deney 1.800.000.000 Mbps'lik etkin bir veri aktarım hızına ulaştı.
Çipi geliştiren araştırma grubunun başkanı ve Chalmers Teknoloji Üniversitesi profesörü Victor Torres Company yaptığı açıklamada “Bu çipin özelliği, fiber optik iletişim için ideal özelliklere sahip bir frekans tarağı üretmesidir – yüksek optik güce sahiptir ve gelişmiş optik iletişim için ilginç olan spektral bölge içinde geniş bir bant genişliğini kapsar” diyor ve ekliyor: "Hatta, bazı karakteristik parametreler tasarımla değil tesadüfen elde edildi. Ancak, ekibimin çabalarıyla, artık süreci tersine çevirebiliyor ve telekomünikasyondaki hedef uygulamalar için yüksek tekrar edilebilirliğe sahip mikro petekler elde edebiliyoruz.”
Nasıl bir otoyolun kapasitesi daha fazla şerit eklenerek genişletilebiliyorsa, veri iletmek için de daha fazla kablo eklenerek internet hızları artırılabilir. Ancak internetin kapasitesini artırmak için bu maliyet açısından doğru bir yöntem değil. Araştırmacılar, mevcut altyapının verileri daha verimli bir şekilde taşıma şeklini iyileştirmenin yollarını araştırıyorlar, bu da son rekor kıran araştırmayı daha da etkileyici kılıyor.
Karşılaştırma için belirtmek gerekirse, 2023 itibariyle dünyanın en hızlı internetine sahip olan Monako'da ortalama internet hızı 262 Mbps. Bu, Danimarka-İsveç ekibinin ulaştığı hızların yalnızca %0,0000146'sı. Küresel ortalama internet hızı ise sadece 69,14 Mbps ile çok daha az.
NASA için çalışacak kadar şanslıysanız, uzay ajansının 91.000 Mbps'ye kadar hızlara ulaşabildiği bildirilen özel gölge ağı “ESnet”ten faydalanabilirsiniz. Ancak bu hız bile frekans tarağının tek bir milimetre kareden daha az optik kabloyla elde edebileceği hızın çok küçük bir kısmına denk geliyor.