Internet Explorer 9: 2. ön sürüm yayınlandı!

Internet Explorer 9'un ikinci ön sürümü ile gelen yeni özellikleri, performans değerleri ve fazlası.

İkinci test sürümü ile IE 9

Microsoft, Internet Explorer 9 (IE9)'un ikinci test sürümünü yayınladı ve denemek isteyen tüm kullanıcıların beğenisine sundu. Platform Preview Build 2, tarayıcının gücünü ön plana çıkarmak için on yeni aracı içinde barındırıyor. Chip Online ekibi olarak Internet Explorer 9'da bulunan bu mini araçları ve özellikleri detaylarıyla inceledik.

Dahiyane özellik: Flickr Explorer
Platform Preview 2: Denemek için 10 yeni özellikMicrosoft, ikinci ön sürümde de ilk ön sürümdeki aynı arayüzü kullandı. "Speed Demos" kategorisinde ise yeni IE9'un yeteneklerini görmeniz mümkün. Flicker Explorer, bu fotoğraf sitesinden alınmış 88 farklı imajı Javascript aracılığı ile kareler halinde gösteriyor. Herhangi bir fotoğrafa tıklayarak yakınlaştırma yapabilirsiniz. Fotoğrafa tekrar tıkladığınızda ise Explorer yalnızca o imajı büyük boyutlarda gösteriyor. Fare hareketiyle de imaj detaylarını gösterebiliyorsunuz. CTRL tuşuna basılı olarak imajı tıkladığınızda ise ilgili imaj girdisi Flickr üzerinde açılıyor.

Ayrıca arama çubuğundan belirlediğiniz kriterlere göre Flickr arşivi içinde arama yapabilirsiniz. Araçların pürüzsüz bir animasyon sağlaması için ise Internet Explorer doğrudan donanımınızı kullanıyor.

Tüm detaylar ve benchmark sonuçları için galerimize buyrun!

CSS3 Media Queries ile tüm ekranlara destek

CSS3 Media Queries ile tüm ekranlara destek
CSS3 Media Queries: Netbooklar için ideal çözüm

Daha iyi bir görünüm için tasarlanmış olan önemli bir yenilik de yeni sürümde yer alıyor: "CSS3 Media Queries"

Şayet tarayıcı penceresi çok küçük ise bu yeni özellik ile resimler belirlenen bir kesimden küçültülebiliyor. Yani sistem şu şekilde işliyor: Diyelim ki tüm bir lale bahçesini gösteren bir örnek fotoğrafımız olsun. Şayet program penceresi küçük boyutlardaysa, resimden belli kesim küçültülerek bütün bahçe yerine birkaç lale gösteriliyor. Bu özellik bilhassa küçük ekranlı cihazlarda sayfanın orijinal biçimini göstermek için tasarlandı ve netbooklar ve tablet bilgisayarlar için oldukça ideal. Daha ayrıntılı bilgi için galerimizde ilgili örneği görebilirsiniz.

Internet Explorer aynı zamanda web sitelerine gömülü vektör grafiklerini de görüntüleyebilecek. Bu sayede ölçeklendirilebilir içerik, yüksek miktarda yakınlaştırmada bile oldukça net görünecek.

JavaScript hızı: IE9 Firefox'un önünde

JavaScript hızı: IE9 Firefox'un önünde
SunSpider testi: IE9, Firefox'un önünde!

SunSpider tarayıcı benchmark testi ile Platform Preview 2'yi Firefox, Chrome, Safari ve Internet Explorer 8 gibi büyük rakipleriyle karşılaştırdık. Ve işte sonuçlar:

öncelikle şunu söyleyebiliriz: Yeni Explorer, önceki versiyon IE 8'den kesinlikle çok daha hızlı. Çünkü JavaScript performans testinde IE 8 4478,4 milisaniyeye ihtiyaç duyarken, Platform Preview 2 için ise 636,8 milisaniye yeterli oldu. Aynı zamanda Internet Explorer 9, 200 milisaniyelik bir farkla Firefox'un da önüne geçmiş oldu. Apple'ın Safari'si ise birkaç milisaniyelik bir farkla IE 9'u geçerken, Google Chrome 514 milisaniyelik dereceyle liderlik koltuğuna oturdu.

Web standartları konusunda hala geride

Web standartları konusunda hala geride
Acid3 benchmark testi: IE9 rakiplerinin gerisinde kaldı.

Acid3 benchmark ile IE 9 Platform Preview 2'yi web standartlarıyla uyumluluk konusunda test ettik. Sonuç olarak bu alanda Internet Explorer rakiplerinden hala kötü olduğunu söyleyebiliriz.

Buna rağmen 100 üzerinden 68 puan alarak Platform Preview 1'den 13 puan daha iyi olduğunu gösterdi. Firefox 89, Chrome ise 100 puanla daha iyi sonuçlar elde etmeyi başardı.

Platform Preview Build 2'de bulunan tüm yeni özelliklere ve benchmark testlerinin ayrıntılı sonuçlarına galerimizden ulaşabilirsiniz. Şayet geleceğin Internet Explorer'ını kendi gözlerinizle görmek ve denemek istiyorsanız aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Bu bir ön sürüm olduğu için yalnızca test amaçlı olarak kullanıldığını unutmayın. Bu nedenle varsayılan tarayıcınız olarak kullanmanızı önermiyoruz.

Tüm detaylar ve benchmark sonuçları için galerimize buyrun!

Download: Internet Explorer 9 Platform Preview 2

Okuyucu Yorumları