İnternet 20 dakikada karıştı!

Çin'de yaşanan 20 dakikalık sorun interneti birbirine kattı: İşte yaşananlar ve sonrası...

İnternet 20 dakikada karıştı!

Çin, internetle ilgili olaylarına bir yenisini daha ekledi.

Çinli küçük bir internet servis sağlayıcısı olan IDC China Telecommunication'dan gelen kötü yönlendirilen veriler yanlışlıkla Çin devletinin sahip olduğu China Telecommunications tarafından alındı ve internetin her yerine gönderildi. AT&T, Level3, Deutsche Telekom, Qwest Communications ve Telefonica gibi büyük servis sağlayıcıları olaydan kötü etkilendi.

İnternet gözlem firması Renesys'in açıklamasına göre Perşembe günü 20 dakika boyunca, yanlış yönlendirme bilgileri IDC China Telecommunication tarafından 32.000 ile 37.000 arasında ağa gönderildi ve bu ağlar gerçek yerleri yerine IDC China Communication'a yönlendi. Etkilenen ağlar arasında Dell, CNN, Starbucks ve Apple'ın çalıştırdığı ağlar da bulunuyor.

Bu yanlış yönlendirmeler, ağların istedikleri yerlere gitmemelerine sebep olmuş ya da Çin'deki kötü niyetle kullanılan bilgisayarlara yönelmelerinde kullanılmış olabilir.

Peki neden oldu?

Peki neden oldu?
Yanlış veriler dünyanın dört bir yanına dağıldı.

Olay kaza olarak görünse bile interneti birbirine bağlayan protokol olan "Border Gateway Protocol (Sınır Ağ Girişi Protokolü)"ün zayıflığını da göstermekte.

BGP verileri, yönlendiricilere (router) internet trafiğini nasıl yönlendirmesi gerektiğini söylüyor. İşlem basitçe şu şekilde işliyor; küçük servis sağlayıcıları kontrol ettikleri ağlar için BGP yönlerini bildiriyorlar ve bu bilgiler merkezde toplanıp daha büyük servis sağlayıcıları tarafından paylaşılıyor.

Perşembe günü yaşanan sorun da IDC China Telecommunication'ın herhangi bir sebepten dolayı 10.000 adet ağ için yön bildirmesiyle başladı. Normalde bu gibi küçük servis sağlayıcıları 30 yön bildirirler. Daha büyük servis sağlayıcısı olan China Telecommunications tarafından da kabul edilen bu bilgi, büyük servis sağlayıcılarıyla paylaşıldı ve yanlış veriler dünyanın dört bir yanına yayıldı. Bu, BGP'deki yanlış verilerin neden olduğu ilk olay da değil.

Olaydan dolayı birçok Çin ağının da karışıklık içine girmesinden dolayı uzmanlar olayın isteyerek yapılmadığını düşünüyor.

Okuyucu Yorumları