Intel'in yeni canavarı Core Ultra 200S masaüstü işlemcisi ortaya çıktı

Yapay zeka uygulamalarını çalıştırabilecek güçlü NPU özelliklerine sahip işlemciler piyasaya bir bir çıkmaya devam ediyor. Intel'in son masa üstü işlemcisi Core Ultra 200S de kullanıcıların karşısına çıktı.

Intel'in yeni canavarı Core Ultra 200S masaüstü işlemcisi ortaya çıktı

Intel dahili AI yeteneklerine sahip yeni canavarları olan Core Ultra 200S masaüstü işlemcilerini duyurdu. Kod adı Arrow Lake-S olan yeni işlemciler, Intel'in bir masaüstü işlemciye ilk kez bir Sinirsel İşleme Birimi (NPU) dahil etmesiyle de dikkat çekiyor.

Bu işlemci ailesinin başında Intel Core Ultra 9 285K yer alıyor. Bu işlemciler, 8'e kadar yeni nesil performans çekirdeği ve 16'ya kadar yeni nesil verimli çekirdek ile önceki nesle kıyasla %14'e kadar daha iyi çok iş parçacıklı performans sunacak.

Yeni işlemciler, entegre Xe GPU ile Intel, rakip amiral gemisi işlemcilere kıyasla oyun performansında %28'e kadar iyileştirme iddia ediyor. Intel ayrıca Core Ultra 200S masaüstü işlemcilerinin etkileyici AI performansını vurgulayarak 36 TOPS'a kadar ulaştığını söylüyor.

Yeni Intel Core Ultra 200S ailesinin bir diğer önemli özelliği de güç tüketiminde önemli bir azalma sağlaması. Intel, günlük uygulamalar için %58'e kadar güç azaltımı sağlıyor ve oyun oynarken 165W'a kadar daha düşük sistem gücü sunabiliyor.

İşlemcilerin öne çıkan özellikleri

  • Yeni Intel 800 Serisi yonga seti, 24 adede kadar PCIe 4.0 hattını, 8 adede kadar SATA 3.0 portunu ve 10 adede kadar USB 3.2 portunu destekliyor.
  • Yeni hız aşırtma özellikleri, hem P çekirdekleri hem de E çekirdekleri için 16,6 MHz adımlarla en üst turbo frekansında ayarlamalara izin veren ince taneli kontrol sunar. Yeni bir bellek denetleyicisi, DIMM başına 48 GB'a kadar (toplamda 192 GB'a kadar) hızlı, yeni XMP ve CUDIMM DDR5 belleği destekler ve Intel Extreme Tuning Utility artık tek tıklamayla hız aşırtma geliştirmeleri içerir.
  • İşlemciler 20 CPU PCIe 5.0 hattı, 4 CPU PCIe 4.0 hattı, 2 adet entegre Thunderbolt 4 portu desteği, Wi-Fi 6E ve Bluetooth 5.3 ile geliyor.
  • Intel Killer Wi-Fi, uygulama önceliği otomatik algılama, bant genişliği analizi ve yönetimi, akıllı AP seçimi ve değiştirmeyi destekliyor
  • Intel Silicon Security Engine, zorlu yapay zeka iş yükleri için yüksek performansı korurken veri gizliliğini ve kod bütünlüğünü korumaya yardımcı oluyor.