Yeni sızdırılan bir Görev Yöneticisi görüntüsü, Intel'in yeni nesilde Hyper-Threading'i kaldıracağını gösteriyor.
Eşzamanlı Çoklu İş Parçacığı (S.M.T.) ya da Intel'in kullanmayı tercih ettiği adıyla Hyper-Threading, şirketin yongalarında 20 yılı aşkın bir süredir yer alan bir özellik. Şirket, özelliği ilk olarak 2002 yılında Xeon CPU serisinde tanıttı ve aynı yıl Pentium 4 ile masaüstü serisinde piyasaya sürdü. Ancak Intel, Windows XP döneminden kalma bu teknolojiyi artık kaldırıyor.
Hyper-Threading teknolojisi (HTT), fiziksel bir çekirdeğin işlem hattında birden fazla komut yürütmesine olanak tanıyan bir özellik. Bu paralel işleme, hiper iş parçacıklı bir çipin çok iş parçacıklı performansını geliştirebiliyor, zira çip üzerindeki tek bir fiziksel çekirdek, 2 hiper iş parçacıklı mantıksal çekirdek aracılığıyla iki taneymiş gibi davranıyor. Ancak bu, bir hiper başlı fiziksel çekirdeğin 2 fiziksel çekirdek kadar iyi olacağı anlamına gelmiyor. Sadece tek bir fiziksel çekirdeğe kıyasla daha iyi performans sağlıyor ve 2 gerçek çekirdek, tek bir gerçek çekirdeğe kıyasla daha fazla kaynağa sahip olduğu için daha hızlı performans gösteriyor.
AMD, CMT (Clustered Multi-threading) ile bunun biraz değiştirilmiş versiyonunu denedi, ancak büyük bir başarısızlıkla yüzleşmek zorunda kaldı. Bu yüzden şirket, Ryzen CPU'larda SMT'yi kullanmayı tercih etti. Ancak Intel'in HTT ile elde ettiği tüm başarıya rağmen, şirket yeni nesil masaüstü ve dizüstü bilgisayar parçalarında HTT ile yollarını ayırmak istiyor gibi görünüyor.
En son sızdırılan bir Görev Yöneticisi ekran görüntüsü, Intel'in 16. Nesil mobil işlemcisi Lunar Lake'in ilk A1 aşamasındaki görüntüsünü gösteriyor. İlginç olan şey, Windows'un her ikisi de sekiz olarak algılanan (fiziksel) çekirdek ve mantıksal çekirdek sayısı. Bu da en azından bu tarafta HTT'nin aktif olmadığı anlamına geliyor.
Ayrıca Lunar Lake, Intel'in Hyper-Threading'i kullanmadığı ilk ya da tek işlemci olmayabilir. Bir Intel belgesine ait olduğu iddia edilen görüntü, masaüstü tarafında Arrow Lake-S'de de HTT'nin eksik olduğunu gösteriyor.
Intel'in verimlilik çekirdekleri (E-cores) zaten hyper-threading özelliğine sahip değil, ancak şirket geleneksel Performans çekirdeklerinde (P-cores) de bu özelliği kaldıracak gibi görünüyor.