Intel, yeni canavar işlemcilerini duyurdu: İşte Core Ultra 200V serisi ve özellikleri

Intel, yeni canavarı Core Ultra 200V CPU'larını resmi olarak duyurdu. Peki, bu çiplere sahip olan dizüstü bilgisayarlar ne zaman satışa çıkacak?

Intel, yeni canavar işlemcilerini duyurdu:  İşte Core Ultra 200V serisi ve özellikleri

Birkaç hafta önce söz verildiği üzere Intel, Berlin’de düzenlenen bir ön IFA etkinliğinde Windows dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanan yeni nesil Core Ultra CPU’larını tanıttı. Yeni Intel Core Ultra 200V serisi işlemciler Lunar Lake mimarisini kullanıyor.

Intel, bir basın bülteninde Core Ultra 200V serisinin CPU, GPU ve NPU çipleri genelinde toplam 120 platform TOPS’a kadar performans sağlayacağını ve önceki nesil Core Ultra çiplerine göre yüzde 50’ye kadar daha az güç kullanacağını söylüyor.

Şirketin açıklamasında, yeni işlemcilerin “ince ayarlı güç yönetimi, güç başına alan başına performans için optimize edilmiş tamamen yeniden tasarlanmış Performans çekirdekleri (P çekirdeği) sayesinde” üstün çekirdek performansına sahip olduğu söyleniyor ve bunların “Intel’in bugüne kadarki en güçlü verimli çekirdekleri (E çekirdekleri)” olduğu belirtiliyor.

Intel, yeni NPU çipinin son Core Ultra’daki önceki nesil NPU’dan dört kat daha güçlü olduğunu söylüyor. Yeni Core Ultra 200V’nin GPU’su ise, önceki sürüme kıyasla %30'a kadar performans artışı sağlayan Intel’in Xe2 grafik mikro mimarisini kullanıyor. Yeni çipe sahip dizüstü bilgisayarlar, tek bir şarjla 20 saate kadar dayanan pil ömrüne sahip olacak.

Intel, yeni Core Ultra 200V çipiyle satılan dizüstü bilgisayarların çoğunun Intel Evo Edition dizüstü bilgisayarları olarak markalanacağını söylüyor. Bu markaya sahip herhangi bir dizüstü bilgisayarın “uzun gerçek dünya pil ömrü, kötü amaçlı yazılım saldırılarını önlemeye ve güvenlik açıklarını en aza indirmeye yardımcı olan yerleşik güvenlik, hareket halindeyken bile hızlandırılmış oluşturma ve daha akıcı oyun oynama için yerleşik Intel Arc grafikleri, Intel® Wi-Fi 7 (5 Gig) ile yıldırım hızında bağlantı, PC’yi birden fazla monitöre bağlama, dosya aktarma ve Thunderbolt Share3 ile PC'yi şarj etme yeteneği, anında uyandırma ve hızlı şarj, EPEAT Gold sertifikasıyla en yüksek sürdürülebilirlik standartları” şartlarını karşılaması gerekecek.

Intel Core Ultra 200V çiplere sahip dizüstü bilgisayarları piyasaya sürmeyi planlayan şirketlerin arasında Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, LG, MSI ve Samsung bulunuyor. Yeni bilgisayarlar resmi olarak 24 Eylül’de piyasaya sürülecek, ön siparişler ise şimdiden başlamış durumda.