Qualcomm, yıllar boyunca Apple ile yaşadığı patent anlaşmazlıkları ile gündeme geliyordu. Bu patent anlaşmazlıklarının geçtiğimiz hafta Çin'de iPhone satışlarının durdurulması ile sonuçlanması, büyük ses getirdi.
Geçtiğimiz gün Intel tarafından "Rekabeti Boğmak Adına Bir Başka Girişim" başlığı ile yayınlanan bir blog yazısı, Qualcomm'un yaptıklarının tüketiciler açısından zararlı olduğunu ifade ediyor.
Dahası, Intel bunun Qualcomm tarafından kasıtla yapıldığını da öne sürüyor. Başkan Yardımcısı ve Genel Danışman Steven Rodgers, bu iddiayı "Qualcomm'un hedefi kendi fikri mülkiyetini korumaktansa lüks modem çipleri üzerindeki rekabeti boğarak tüketiciler için zararlı olan bir iş modelini savunmak" sözleriyle destekliyor.
Blog gönderisi ayrıca Qualcomm'un Çin'de yaklaşık bir milyar dolarlık, Kore'de 850 milyon dolarlık, Avrupa Komisyonu tarafından 1.2 milyar dolarlık ve Tayvan'da sonradan azaltılmış olsa da 773 milyon dolarlık cezalara çarptırıldığını belirtiyor.
Tüm bu patent tartışmaları ise aslında modemler üzerinden yürüyor. ABD'deki 4G LTE modemlerin ezici çoğunluğu Qualcomm'un imzasına sahip ve Intel de bu pastadan pay almak istiyor. iPhone'lardaki tüm LTE modemlerin üreticisi konumunda olan Intel'in Çin gibi dev bir pazarda alınan iPhone yasağı hakkındaki tepkisinin bu sebepten ileri geldiğini söyleyebiliriz.
Tüm şirketler fikri mülkiyetlerini korumak istiyor ve bunun arkasında hangi motivasyonun yattığını bilmek zor. Yalnızca bir buçuk yıl önce Intel'in de Qualcomm'u Snapdragon işlemcilerini kullanan Windows 10 bilgisayarlarındaki x86 emülasyonu sebebiyle dava ile tehdit etmiş ve bu tehdidin arkasından Intel cephesinden başka bir hamle gelmemişti.