Intel, Penryn ile parıldıyor

Intel yeni 45 nm işlemcisi Penryn'e ait performans sonuçlarını Pekin'deki IDF'te açıkladı

45 nm Penryn sahnede

Intel'in 16-18 Nisan arasında Pekin'de düzenlediği Geliştiriciler Forumu ( Intel Developer Forum ), önemli yeniliklere sahne oldu. Etkinliğe ülkemizden davet edilen tek editör olan CHIP Test Merkezi Koordinatörü Şahin Ekşioğlu, sizin için bu yenilikleri yerinde izledi.

Penryn'e ait Test Sonuçları

Penryn'e ait Test Sonuçları

Kuşkusuz IDF'teki gelişmeler arasında en dikkat çekenlerden biri Penryn'e ait performans sonuçlarıydı. Bizzat tanıklık ettiğimiz bu performans sonuçları, Bearlake ailesi yonga seti kullanılmadan gerçekleştirildi.

Justin Rattner, Penryn Wafer'ı ile poz verirken

Justin Rattner, Penryn Wafer'ı ile poz verirken

Testlerde şu an piyasada bulunan en hızlı 4 çekirdekli işlemci olan 8 MB önbellekli Core 2 Extreme QX6800 ( 2.93 GHz ) işlemcisi kullanıldı. 45 nm'lik çift çekirdekli ve 6 MB önbellekli ( 3.33 GHz) Penryn işlemcili sisteme ek olarak 4 çekirdekli ve 12 MB önbellekli ( 3.33GHz ) bir Penryn işlemcili sistemle oluşturulan test oturumundaki bu 3 sistem farklı uygulamalarla kıyasıya yarıştırıldı.
Test sonuçlarını değerlendirirken Penryn ailesi işlemcilerin hala mühendislik aşamasında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sahip olduğu pek çok yeni özellikle dikkat çeken Penryn ailesi işlemcilerde yeni SSE4 komut seti ( testte kullanılan beta DivX SSE4 destekliydi ) bulunuyor.
Video encoding, multimedya ve oyun uygulamalarını kapsayan SSE4 seti, toplam 47 komuttan oluşuyor.

Intel'in Yol Haritası

Intel'in Yol Haritası

Intel, geliştirilmiş 45 nm mimarisiyle üreteceği Penryn ailesi, firmanın yol haritasında önemli bir yer teşkil ediyor. Intel'i 4 çekirdekte 3 GHz'in üzerine taşıyacak bu yeni mimari, 2008'de bayrağı Nehalem'e devrecek.

Okuyucu Yorumları