Intel'den işlemci akını!

Intel, yeni nesil masaüstü ve dizüstü işlemcilerini yollamaya başladı bile! İşte detaylar...

Intel'den işlemci akını!

Intel, masaüstü ve dizüstü sistemleri daha güçlü ve daha hızlı hale getirecek yeni nesil işlemcilerini tanıttı.

Yeni işlemciler arasında seri üretime geçen Core i3 ve Core i5 yer alıyor. Intel'den Stephen Smith, şirketin 17 yeni işlemcinin bilgisayar üreticilerine tedarik sürecinin başladığını ve bu işlemcileri kullanan sistemlerin 2010 başlarında piyasada olacağını belirtti.

Bu yeni işlemcileri kullanan bilgisayarların fiyatlarına PC üreticileri karar verecek ancak Smith çeşidin bol ve fiyatların uygun olacağını belirtiyor. Özellikle dizüstü sistemlerde CPU ve GPU'yu birleştiren yeni tasarımlar, daha az güç ile ayrık ekran kartı olmaksızın video işlemeyi daha verimli hale getirerek, sistem performansını arttırmayı hedefliyor.

Daha fazla sanal çekirdek ve Turbo Boost

Daha fazla sanal çekirdek ve Turbo Boost
Yeni nesil işlemcilerde hyper-threading var

Daha iyi performans her çekirdekte daha fazla şerit çalıştırarak elde ediliyor. İlk defa tek çekirdekli işlemcilerde kullanılan hyper-threading teknolojisi, mevcut fiziksel çekirdek sayısının iki katı sanal işlemci kullanımına imkan tanıyor.

Yeni Core 2 çift çekirdekli işlemciler etkin olarak 4 çekirdek gibi çalışacaklar. Bu da aynı anda farklı işlemlerin yüksek performans ile yürütülmesine olanak tanıyor.

Turbo Boost teknolojisi yerine göre kısa süreli otomatik hız aşırtma uygulayarak eldeki işlemlerin hızla bitirilmesine ve işlemcinin boşa geçerek enerji tasarrufu yapmasına olanak tanıyor. Ayrıca kullanılmayan işlemci çekirdekleri kapatılıyor. Bu tasarrufun yanında, işlemcinin daha az ısınmasını sağlıyor.

32nm teknolojisi

32nm teknolojisi
Core i7'den örnek hyperthreading sonuçları, aynı teknoloji yeni nesil Core i5 ve Core i3 işlemcilerde de olacak

45nm yerine 32nm üretim teknolojisiyle imal edilen yeni Arrandale, Clarkdale ve Westmere işlemciler performans ve güç açısından 45nm işlemcilere göre büyük avantaj sağlıyor.

Westmere, Nehalem işlemcilerle aynı mikro mimari üzerine kurulu. Hafıza kontrolörünü işlemcinin içerisine alan bu mimari, işlemci ile diğer sistem bileşenleri arasında daha hızlı veri aktarımı sağlıyor.

Intel yetkilileri en çok merak edilen iki konuda dinleyicileri karanlıkta bırakarak, yeni işlemcilerin saat hızlarından ya da fiyatlarından bahsetmedi. Bu detaylar, Las Vegas'da 7 ve 10 Ocak'ta gerçekleşecek olan Consumer Electronics Show'da açıklanacak.

Bu arada Kanadalı bir perakendeci olan A-Power, Intel'in açıklamadığı bu detayları duyurdu. A-Power'a göre Core i3-530 2.9GHz saat hızına, 512KB ve 4MB L3 önbelleğe sahip olacak ve 150 dolara satılacak. Bu fiyat ve ürün siteden kaldırıldığı için güvenilir olmadığını da belirtmek gerekiyor.

Okuyucu Yorumları