Instagram, reşit olmayanlara cinsel içerik göstermekten hiç çekinmiyor

Yapılan yeni araştırmalar, Instagram'ın 13 yaşındaki gençlere kolaylıkla cinsel içerik gösterebildiğini ortaya koydu. Bu da Meta'nın aldığı önlemlerin işe yarayıp yaramadığını sorgulatıyor.

Instagram, reşit olmayanlara cinsel içerik göstermekten hiç çekinmiyor

The Wall Street Journal ve Northeastern Üniversitesi profesörü Laura Edelson tarafından yürütülen ayrı araştırmalara göre Instagram, özellikle müstehcen videolar aramasalar bile 13 yaşındaki gençlere cinsel içerikli Reels’ler öneriyor.

Her iki araştırmada da araştırmacılar yeni hesaplar oluşturdular ve çoğunlukla bu yılın Ocak ayından Nisan ayına kadar gerçekleştirilen testler için yaşlarını 13 olarak belirlediler. Görünüşe göre Instagram, şehvetli bir şekilde dans eden veya vücutlarına odaklanan kadınların videoları da dahil olmak üzere, hesapların oluşturulduğu andan itibaren orta derecede müstehcen videolar sundu. Bu videoları izleyen ve diğer Reel’leri atlayan hesaplar daha sonra daha müstehcen videolar için öneriler almaya başladı.

Önerilen Reel’lerden bazıları seks eylemlerini pandomim yapan kadınları içeriyordu, diğerleri ise hesaplarına yorum yapan kullanıcılara çıplak fotoğraflar gönderme sözü veriyordu. Ayrıca test kullanıcılarına cinsel organlarını gösteren videoların da sunulduğu ve bir örnekte, sözde genç kullanıcıya “anal seks hakkında video üstüne video” gösterildiği bildirildi. Hesapların oluşturulduktan sonra cinsel Reels almaya başlaması üç dakika kadar kısa sürdü. Onları izledikten 20 dakika sonra önerilen Reels bölümüne cinsel içerik üreten içerik oluşturucular hakim oldu.

TikTok ve Snapchat testi geçti

Ayrıca, The Journal ve Edelson aynı testi TikTok ve Snapchat için de gerçekleştirdiğini ve her iki platformun da oluşturdukları genç hesaplarına cinsel içerikli videolar önermediğini tespit ettiğini belirtmekte fayda var. Hesaplar, aktif olarak arama yaptıktan ve bunları üreten içerik oluşturucuları takip ettikten sonra bile yaşa uygun olmayan videolar için öneriler görmedi.

Journal, Meta çalışanlarının, gençlere yönelik Instagram’daki zararlı deneyimlerle ilgili şirket içi araştırmayı detaylandıran, açıklanmayan belgelere dayanarak geçmişte de benzer sorunlar tespit ettiğini söylüyor. Yayının bildirdiğine göre Meta’nın güvenlik personeli de daha önce aynı testi yaptı ve benzer sonuçlar elde etti. Ancak şirket sözcüsü Andy Stone, The Journal’a “bu, gençlerin Instagram’ı kullanma şeklinin gerçekliğiyle eşleşmeyen yapay bir deneydi” diyerek raporun önemsiz olduğunu ima etti. Şirketin “gençlerin Instagram’da görebileceği hassas içeriklerin hacmini daha da azaltmak için bir çaba gösterdiğini ve son birkaç ayda bu sayıları anlamlı bir şekilde azalttığını” da ekledi.

Ocak ayında Meta, genç kullanıcıların korunmasıyla ilgili önemli gizlilik güncellemeleri sunmuş ve genç kullanıcıları otomatik olarak, vazgeçemeyecekleri en kısıtlayıcı kontrol ayarlarına yerleştirmişti. Journal’ın testleri bu güncellemeler yayınlandıktan sonra gerçekleştirildi ve hatta sonuçları Haziran gibi yakın bir tarihte ortaya çıktı.