Instagram neden açılmıyor? Erişim engelinin sebebi ne?

Türkiye'de bu sabah Instagram'a giren kullanıcılar erişim sağlayamadı ve 'Instagram çöktü mü, neden açılmıyor' sorusuna yanıt aradı. BTK'nın resmi web sitesinden yapılan sorgulamada Instagram'a erişim engeli gelmiş olduğu görülüyor. Peki, Instagram neden kapatıldı?

Instagram neden açılmıyor? Erişim engelinin sebebi ne?

Türkiye'de şu an Instagram'a erişilemiyor. 2 Ağustos 2024 sabahı itibariyle Instagram'a erişim sorunları kendini gösterirken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun internet sitesinde sorgulama yapıldığında ise, "erişime engellenmiştir" cevabı alınıyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu sitesinden yapılan sorgulamada, "instagram.com, 02/08/2024 tarihli ve 490.05.01.2024.-608903 sayılı Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu kararıyla erişime engellenmiştir." şeklinde bir bilgi yer alıyor.

INSTAGRAM'A NEDEN ERİŞİM ENGELİ GELDİ?

TRT Haber'in haberine göre Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Instagram'a erişim engeline ilişkin açıklama yaptı. Uraloğlu, "Instagram'ı Katalog suçları çerçevesinde kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de bir erişim engeli getirdik" dedi.

Instagram ile iletişim halinde olunduğunu ve Instagram'ın sosyal medya temsilcisiyle görüşüldüğünü söyleyen Bakan Uraloğlu, Instagram kurallara uyarsa erişim yasağının kaldırılacağını açıkladı: "Onlarla iletişim halindeyiz. Net şekilde hassasiyetlerimiz belli. Eksiklikler belli. O eksiklikleri giderdikleri an, biz o engeli kaldırmış olacağız. Burası kanunları, kuralları olan bir ülke.."

BAKAN YARDIMCISI SAYAN DA AÇIKLAMA YAPTI

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Instagram'a erişim engeliyle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Sayan, "Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız" dedi. Sayan'ın mesajları şöyle:

  • Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz.
  • Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz.
  • Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun.
  • Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar.
  • Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. "Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar.
  • Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız.

NE OLMUŞTU?

Instagram'a bu sabah Türkiye'de erişim engeli getirilmişti.

  • CNBC-e'nin sabahın ilk saatlerinde geçtiği haberinde "BTK Başkanlığı, Instagram'ı erişime engellerken re'sen kapatma yetkisini kullandı. BTK Başkanlığı Filistin ve İsmail Haniye suikastı sonrası paylaşımlara getirilen engeller nedeniyle bu kararı aldı. Re'sen kapatma kararlarında 24-48 saat arasında mahkeme kararı alınması gerekiyor" ifadeleri yer almıştı.
  • Medyascope'un haberinde ise şöyle denilmişti: "Medyascope‘un BTK yetkililerinden edindiği bilgiye göre Instagram “Atatürk’e hakaret”, “kumara ve uyuşturucuya yönlendirme”, “çocuğa yönelik cinsel istismar” ve benzeri katalog suçlar nedeniyle kapatıldı. Instagram’ın dokuz katalog suçu olduğunu söyleyen yetkili, bu kararın kanun gereğince alındığını belirtti. “ihbarweb.com” sitesinde açık açık yazıldığını belirten yetkili, sosyal içerik sağlayıcılarına gerekli uyarıları yaptıklarını, içerikleri kaldırmalarını istediklerini aktardı. Bunun süreç içerisinde geliştiğini ifade eden BTK yetkilisi, “Çocuk istismar edildiği veya Atatürk’e hareket edildiği içeriği kaldır denir. Bunun için de belli süreleri var. Bu sürede toparlanmazsa, bizim re’sen erişim engeli alma hakkımız var. Bu nedenle katalog suçlar nedeniyle verdik” dedi.