NASA, insanları Ay'a geri döndürecek olan Artemis görevlerini bir kez daha erteledi. Astronotların Ay'a iniş yapmayacağı, sadece yörüngesinde dolanacağı Artemis II görevi, daha önce 2024'ten Eylül 2025'e ertelenmişti. Ancak şimdi Nisan 2026'da yapılması planlanıyor.
Yaklaşık 70 sene sonra astronotları Ay'ın güney kutbuna yakın yüzeyine geri döndürecek olan Artemis III'ün ise 2027 ortalarında fırlatılması planlanıyor. 1960'larda, Casio saatlerde kullanılan basit bilgisayarlarla ve tenekeden uzay roketleriyle Ay'a inmeyi başarabilen insanlık için, yapay zekanın ve kuantum bilgisayarların çağında bu ertelemeler bir utanç kaynağı olarak da değerlendirilebilir.
Peki Ay'a geri döndüğümüzde ne olacak?
10 günlük Artemis II görevi Christina Koch, Reid Wiseman, Victor Glover ve Kanadalı Jeremy Hansen dahil olmak üzere dört astronotu Ay'a gönderecek. Görev bir iniş içermeyecek. Astronotlar Ay çevresinde biraz dönüp duracak ve sonra Pasifik Okyanusu'na planlanan bir inişle Dünya'ya geri dönecek.
1960'ların el kameralarıyla yapılan canlı yayın gibi, yeni Ay'a iniş yine dünyadan canlı izlenebilecek mi, astronotlar "benim için küçük ama insanlık için büyük bir adım" gibi özlü sözler sarf edecek mi, bilmiyoruz. Ama bu şovu bütün dünya merakla bekliyor. Ayrıca Ay'a inme görevleri ertelendikçe, halk arasında, "70 sene önceki taş devri teknolojiyle Ay'a inebildiysek, şimdi neden inemiyoruz?" soruları da yükselmeye başlarsa şaşırmayalım.
Bu arada cevabı merak edenler için hatırlatalım, NASA bu soruya, "eski inişlerde kullandığımız teknolojileri ve yöntemleri kaydetmemişiz, kayıtlarımızda bu bilgiler kaybolmuş, şimdi sıfırdan her şeyi yeniden yapıyoruz" benzeri bir cevap verdi. Komik ama gerçek...