Ay’ın uzak tarafından, yani bize hiç görünmeyen yüzünden alınan ilk toprak örnekleri kısa bir süre önce Dünya'ya ulaştı. Çin Devlet medyasının bildirdiğine göre, Chang’e 6 uzay aracı değerli kargosuyla birlikte 25 Haziran’da Pekin saatiyle 14:07’de İç Moğolistan’a indi.
Bu başarı sayesinde elde edilen örneklerin, bilim insanlarının Ay’ın tanımadığımız uzak tarafındaki araziyi daha iyi anlamalarına yardımcı olması ve belki de Ay ve Dünya’nın erken dönem tarihine ışık tutması bekleniyor. Aynı zamanda bu başarı, Ay’da varlık oluşturmak için hızla büyüyen küresel uzay yarışında da önemli bir noktayı temsil ediyor. Associated Press’in bildirdiğine göre Başkan Xi Jinping, Çin Ulusal Uzay İdaresi’ni tebrik ederek, bu gelişmeyi ülkenin uzay ve teknolojik güç olma çabalarında çığır açan bir başarı olarak nitelendirdi.
Chang’e 6, 2 Haziran'da Ay'a inmişti
Chang’e 6, 2 Haziran’da Ay’ın uzak tarafına indi. Radyo sinyallerinin Ay’ın kendisi tarafından engellenmesinden dolayı bu oldukça zorlu bir işlemdi. Chang’e 6, bu sorunun üstesinden gelmek ve keşif aracıyla iletişimi kolaylaştırmak için, daha önce Ay’ın yörüngesine gönderilen iki uyduyu kullandı.
Keşif aracı, Ay’ın uzak tarafındaki Güney Kutbu - Aitken Havzası’na indikten sonra, toprak ve kaya örnekleri almak için robot kolunu ve sondaj aletlerini kullandı. Ayrıca Avrupa Uzay Ajansı, Fransa ve İtalya’dan bilimsel keşif için yükler de taşıdı.
Güney Kutbu - Aitken Havzası, yaklaşık 4,26 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilen devasa bir çarpma krateri. Ay’ın daha pürüzsüz olan yakın tarafıyla karşılaştırıldığında, uzak tarafı eski çarpışmalardan kaynaklanan kraterlerle dolu. Bu kraterlerin nasıl oluştuğu ve hangi malzemeleri barındırdıkları, Ay’ın geçmişini öğrenmek için oldukça önemli.
Kar amacı gütmeyen kuruluş The Planetary Society, bu yılın başlarında Chang'e 6 hakkında yayınladığı bir makalede, Geç Ağır Bombardıman olarak bilinen bir olay sırasında asteroitlerin Dünya'ya su ve organik materyal taşımış olabileceği teorisine atıfta bulunarak “bunun aynı zamanda Dünya’daki yaşamın kökenlerini anlamak açısından da sonuçları var” diye yazdı. Bu bombardımanın gerçekte ne kadar şiddetli olduğuna dair yapılan araştırmaların sayısı artıyor. Uzun zamandır beklenen ve Ay’ın uzak tarafından getirilen örnekler de bu soruların bazılarının yanıtlanmasına yardımcı olabilir.
Çin, Ay’daki uzun vadeli görevleri potansiyel olarak destekleyebilecek su ve diğer kaynakları aramak için Chang’e 7 uzay aracını 2026 yılında Ay’ın güney kutbuna göndermeyi planlıyor. NASA da, Artemis III görevinin bir parçası olarak 2026 yılında Ay’ın güney kutbu bölgesine ilk insanları göndermek istiyor.