İnsandan daha akıllı makineler mümkün mü?

Bilim kurgu filmlerinin vazgeçilmez konusu insandan daha akıllı makineler üretmek mümkün mü?

İnsandan akıllı makineler

Teknoloji her geçen gün ilerliyor ve bilgisayarların da yetenekleri gün geçtikçe artıyor. Artık cep telefonları bile bir zamanların oda büyüklüğünde bilgisayarlarından daha becerikli hale geldiler. Peki gittikçe daha akıllı hale gelen bu makineler bir gün insanoğlundan daha zeki olabilir mi? Kanadalı ünlü bilim kurgu yazarı Robert James Sawyer'a göre bu mümkün, fakat biraz daha zamana ihtiyaçları var.

"Akıllı bilgisayarların kötü olduğu inancı geçtiğimiz 50 yılda arttı ve bunda biz bilim kurgu yazarlarının payı büyük" diyen Sawyer sözlerine şöyle devam etti: "Her şey 1968 yılında 2001: Bir Uzay Destanı'ndaki HAL ile başladı. Ardından Kaptan Kirk'ün uğraştığı akıllı bilgisayarları gördük. Terminator ve Matrix derken bugüne geldik".

"Fakat bu korku devam edemez, bir gün gezegendeki en akıllı varlıkların bizim olmayacağımızı şimdiden kabul etmek gerekiyor" diyen Sawyer, bu yüz yıl içinde insanlardan daha akıllı makinelerin üretileceğinden emin. Her ne kadar Sawyer, makinelere 90 yıllık geniş bir zaman tanısa da, bazı uzmanlar makinelerin bizden zeki hale gelmek için çok daha kısa bir zamana ihtiyaç duyacaklarını iddia ediyorlar.

Okuyucu Yorumları