İnsan dostu Fairphone testte!

Fabrikada işkence çektirmeden üretilmiş, dünyanın belki de en ilginç cebini ele geçirdik; test ettik

Fairphone testte!

Fairphone'un diğer akıllı cepler gibi en iyi teknik özelliklere sahip olma kaygısı yok: Hollandalı bir firma tarafından geliştirilen Fairphone, en çok çevreyi korumaya ve işçilerin istismar edilmemesi konusuna önem veriyor.

Fairphone, üzerinde yaşadığımız dünyayı korumak için kobalt ve kalaydan faydalanıyor. Bu iki madde de Zambiya, Kongo ve Endonezya'dn geliyor. Fairphone, işçilerin iyi koşullarda çalıştıklarını garantilemek için birkaç yerel ve uluslararası kuruluşla da beraber çalışıyor. Tüm bunlar, aslında bir üretim firması için zor işler. Fairphone, Çin'de A'Hong tarafından üretiliyor.

İnsan dostu Fairphone testte!

Üretici, Fairphone'la yakın bir biçimde çalışıyor ve yapılan açıklamaya göre Fairphone'un maaşlar, çalışma saatleri üzerinde etkisi bulunuyor. Bu, iki firma arasındaki anlaşmanın bir sonucu.

Fairphone'un kutusu ve fiyatı

Fairphone'un kutusu ve fiyatı

Kutusu ve fiyatı

"Adil" bir üretimin yanında süreklilik ve sağlamlık da büyük önem taşıyor. Bu nedenle Fairphone, küçük bir karton kutuyla geliyor. USB kablosunu ve AC adaptörü ekstradan 7.50 euro ödeyerek satın almanız gerekiyor. Cihazın pili sökülebiliyor, bunun yanında ekranın parçaları birbirine yapıştırılmamış. Bu sayede ekranınız çatlarsa onu değiştirmeniz kolaylaşıyor.

İnsan dostu Fairphone testte!

Ancak tüm bu faktörler bir araya geldiğinde çok yüksek bir ücret ortaya çıkıyor. Fairphone'un yurtdışı fiyatı, 325 euro. Bu fiyat, benzer donanıma sahip bir telefondan 150 euro daha pahalı. Telefonun First Edition modelleri tükenmiş bulunuyor ve firma şu an ikinci grup telefonu üretmekle meşgul. Dolayısıyla şu an sadece ön sipariş vermeniz mümkün. Firmaya göre satış fiyatının yüzde 8.5'i, sosyal projelere aktarılıyor.

Fairphone'un donanımı

Fairphone'un donanımı

Fairphone'un donanımı

Fairphone'un sahip olduğu fikri elbette hoş karşılıyoruz. Ancak testimizde ona normal bir telefon gibi davrandık. Elimize ulaşan ürün Fairphone First Edition adındaki ilk üretilen ürünlerdendi. 4.3 inç'lik ekranla gelen cep, 960x540 ekran çözünürlüğü sunuyor. Çözünürlük yeterli görünüyor ancak ekran parmak izlerini çok hızlı topluyor ve sadece ortalama bir mikro fiber bezle iyice temizlenebiliyor. Ekranın tepki süresi de şu anki en üst düzey ceplere göre bir miktar yavaş. Ekran testimizde iyi kontrast değerleri elde etsek de renkler ve bakış açısı oldukça zayıftı. Oldukça karanlık olan ekranın renkleri de güçlü değil.

126 x 64 x 11 mm ölçülerindeki telefon, 164 gram ağırlığında. Hantal bir yapıya sahip Fairphone, sağlam olduğunu bize hissettirdi. Tasarımında kapağın oynaması, parçalar arasında boşluk gibi herhangi bir soruna da rastlamadık. Telefonun arka kapağını açtığınızda SIM slotunun yanında bulunan microSD kart yuvası sayesinde 16GB'lık dahili depolama alanını genişletebiliyorsunuz.

Çift SIM işlevi ve akustik

Çift SIM işlevi ve akustik

Çift SIM işlevi ve akustik

Fairphone, iki normal boyutlu SIM kartla çalışabiliyor. Her iki SIM de aynı anda bekleme modunda çalışabildiğinden, iki numaranız da her zaman erişilebilir oluyor. Ancak sadece bir SIM slotu 3G'yi destekliyor, yani bir SIM kart slotu sadece 2G ağlara bağlanabiliyor. LTE desteği bulunmayan telefon, HSPA+ ile en yüksek 21Mbit/sn. indirme ve 11.52Mbit/sn. gönderme hızlarına ulaşabiliyor.

Telefon görüşmeleri sırasında ses kalitesi oldukça iyiydi. Cep telefonlarını ve sabit telefonları aradığımızda gelen ve giden ses temiz ve netti. Ancak telefonun sesi dışa veren hoparlörü, biraz sessiz.

Pil ve çalışma hızı

Pil ve çalışma hızı

Pil ve çalışma hızı

2.000mAh kapasiteli bir pile sahip Fairphone, 7 saat 23 dakika konuşmanıza izin veriyor. Parlaklık sonuna kadar açıkken telefonu sadece 5 saat 40 dakika kullanabiliyorsunuz.

Telefon, Tayvanlı üretici Mediatek'in MT6589M işlemcisine sahip. Bu dört çekirdekli işlemci 1.2GHz saat hızında çalışıyor. Ancak dört çekirdekli işlemciye rağmen cihazı kullanırken zaman zaman takılmalara rastlayabiliyorsunuz. Ekranı açtıktan hemen sonra giriş ekranına ekrana gelmeden önce bile takılma gözlemledik. Yine de bazı takılmalar dışında telefonun performansından genel olarak memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.

Android işletim sistemi, kamera ve sonuç

Android işletim sistemi, kamera ve sonuç

Android'le geliyor, üstelik root'lu

Fairphone, üzerinde neredeyse değişiklik yapılmamış bir Android 4.2.2'yle geliyor. Yapılan eklemeler arasında sıkça kullandığınız uygulamaları gösteren faydalı bir widget ve telefonu belirli bir süre uçuş modunda bıraktığınızda otomatik olarak uyumasını sağlayan bir uyku modu var.

Parmağınızı ekranın kenarından içeriye sürüklediğinizde bir kısayol dairesi karşınıza geliyor. İşlev, normalde altta görünen uygulama kısayollarını ekranın kenarlarına taşıyor. Bu işleve alışana kadar onu yanlışlıkla açmanız mümkün.

Telefonun ilk kurulumunu yaparken root erişimini etkinleştirmeniz de mümkün.

Kamera: Gece kuşları için değil

Fairphone'un üzerindeki 8 megapiksellik kamera, parlak ışıkta keskin ve isabetli renklere sahip fotoğraflar çekebiliyor. Ancak düşük ışıkta çektiğiniz fotoğraflar, bulanık ve karlı görünüyor. Tamamen karanlık bir alanda ise flaşa rağmen neredeyse hiçbir şey görünmüyor.

Sonuç

Yeni bir şirket olan Fairphone, işçilerin istismar edilmesinin önüne geçmek ve elden çıkarılabilir bir telefon üretmek istiyor ve bu iş için oldukça azimli davranıyor. Ancak çift SIM kartlı, Android'li telefon testimizde teknik açından belirgin zaafiyetleri olduğunu gösterdi.

Okuyucu Yorumları
Yorum yapmak için tıklayınız
Yükleniyor...