RIOT, kendi türünü oluşturmuş popüler oyunlardan esinlenerek, çoğu zaman daha pratik oyun mekaniklerine sahip ücretsiz oyunlar hazırlayan ve bu şekilde devasa oyuncu kitlelerine ulaşmayı başarmış bir firma. DOTA'nın pabucunu dama atan LOL efsanesinden sonra Hearthstone benzeri kart oyunu Legends of Runeterra ile yoluna devam eden RIOT, Valorant'ı duyurduğunda açıkcası acaba bu sefer hangi oyuna benzeyecek diye merak etmedim desem yalan olur. Şimdiye kadar RIOT oyunları genelde pek bana hitap etmiyordu. Ancak Valorant onlardan biri değil. Oynarken çok fazla eğlendiğimi söyleyebilirim. Çünkü Valorant, oyun mekanikleri ile adeta Overwatch vari karakterler ile oynanan bir Counter Strike gibi duruyor. Dolayısıyla da bu sefer bir değil tam iki popüler oyundan çok büyük bir oyuncu kitlesi çalacak gibi duruyor.
Aaa, ama bu Counter Strike değil mi?
Valorant, takım tabanlı taktiksel bir oyun. Oyunda iki takımdan birine dahil oluyorsunuz. Saldıran tarafta yer alırsanız amacınız Spike olarak adlandırılan bombayı ilgili noktaya kurup patlatmak. Savunma yapan takımın amacı ise elbette bomba kurulmasını engellemek ya da kurulmuş bombayı imha etmek. Hangi takımda olduğunuz aslında çok da önemli değil. Çünkü zaten oyunun yarısına ulaştığınız zaman takımlar yer değiştiriyor. Anlattığım kadarı ile hatta oyun başındaki silah seçimine kadar aslında CS'den çok bir farkı yok.
Sanki biraz Overwatch'a da benziyor!
Ancak Valorant, karakter temelli oynanış sistemi ile farklılaşıyor. Bu kısmı da Overwatch seven oyunseverleri kendisine çekecek. Oyuna başlamadan önce farklı yeteneklere sahip karakterlerden birini seçiyorsunuz. Ajanlar yetenekleri sayesinde dört farklı kategoride yer alıyorlar. Brimstone, Omen gibi Kontrol Uzmanı sınıfında yer alan ajanlar, rakibin hareket alanını kısıtlayan yeteneklere sahipler. Düellocu ajanlar ise yetenekleri ile rakibe direk olarak hasar vererek onları dezavantajlı konuma düşürmeye çalışıyorlar. Öncüler özellikle saldırılarda yolu açabilmek için gerekli yeteneğe sahipler ve gözcüler ise çeşitli alanları kapatarak özellikle savunma yapmak konusunda etkililer.
Yeteneklerinizi kullanmayı unutmayın
Valorant'da 11 farklı ajan yer alıyor ve her biri de dört farklı yeteneğe sahip. Ancak oyun mekanikleri öyle ayarlanmış ki bu yetenekler oyunu arcade bir yapıya sokmuyor. Oynanışın temeli Counter Strike'da olduğu gibi raunt başında satın aldığınız silahlara dayanıyor. Yetenekler ise daha çok destekleyici bir role sahipler ve daha ikinci planda kalıyorlar. Yeteneklerin bazılarını oyun başında alabildiğiniz gibi bazıları ise vurduğunuz belli sayıda rakip ile aktive oluyor. Her turun başlangıcında, silah seçme aşamasında iki tarafın da kendi bölgesinden çıkmasına izin verilmemesi oyuna eşitlik getirmesi açısından iyi bir seçim olmuş. Silahlardan konu açılmışken yeteneklerle bezenmiş karakteriniz de olsa Valorant'ın bir numaralı ölüm makineleri silahlardan başkası değil. İsabetli atılmış birkaç mermi rakibinizi ya da sizi indirmeye yetiyor. Bu yüzden de bir an olsun konsantrasyonu bırakmamak gerekiyor. Oyunun silah yelpazesi ise gerçekten de Counter Strike ile benzeşiyor.
Haritalar oyunun en orijinal yanı...
Valorant'ta oyuncuyu içine çeken bir başka element ise oyun haritaları. Her biri birbirinden farklı oynanış yapıları sunuyor. Bu durum elbette haritadan haritaya taktiksel olarak farklı yaklaşımları beraberinde getiriyor. Haritalarda kullanılan dokular hissiyat olarak Counter Strike'ı çağrıştırsa da elbette hiç bir benzerlik bulunmuyor. Haritalardaki orijinallik oyunun kendisinden daha fazla.
Çok düşük konfigürasyonlarda bile çalışıyor olması bir başka büyük avantajı, Mutlaka deneyin.
90
Platform: PC
Yapımcı: RIOT Games
Dağıtımcı: RIOT Games
Tür: FPS
Web: https://playvalorant.com/tr-tr/