Arama motoru devi Google bugün bir dünya devi. Sadece ticari kapasitesi değil, teknik alt yapısı da bunun kanıtı. İnternete açık sunucularını, "sunucu tarlası" denilen merkezlerde tutan Google'ın 25'ten fazla noktada farklı sunucu tarlaları olduğu tahmin ediliyor.
Google'a ait toplam sunucu sayısı ise 2006 rakamlarına göre 450.000 adetti. Bugün 500.000'i geçtiği tahmin ediliyor. Şirketin en önemli gider kalemlerinden biri elektrik. 500 binden fazla sunucuyu çalıştırabilmek için Google'ın her ay 2 milyon dolar civarı elektrik faturası ödediği tahmin ediliyor.
Ama bundan çok da uzun olmayan bir zaman önce Google'ın durumu biraz daha farklıydı. Bugünün dolar milyarderi iki kafadar Sergey Brin ve Larry Page o zamanlar Stanford Üniversitesi'nde öğrenciydi. Ellerindeki teknik imkanlar ise biraz daha kısıtlıydı. Ana makine olarak kullanılan sistem 200 MHz işlemci ve 256 MB belleğe sahipti. Yanında aramaları gerçekleştiren 2 x 300 Mhz Pentium II işlemci, 512 MB bellek ve 9 x 9 GB sabit diske sahip iki PC vardı. Bu iki PC Intel tarafından bağışlanmıştı. Bunlara IBM tarafından bağışlanmış 4 işlemci, 512 MB bellek ve 8 x9 GB sabit diskli bir PC daha eşlik ediyordu. Bunların dışında PC'lere ayrıca bağlanmış 21 x 9 GB ve 6 x 4 GB, toplam 25 sabit disk daha bulunuyordu.
12 yıl önce, hepsi ABD sınırlarında olan, sadece 24 milyon web sitesi Google (ya da o zamanki adıyla Backrub) sunucularında kayıtlıydı. Brin ve Page'in en büyük sorunları ise "herkesin her istediğini yayınlayabildiği internette kontrol edilemez hypertext (hiper metin) içeriğinin etkili bir şekilde nasıl indeksleneceği" probleminin altından henüz kalkamamış olmalarıydı. Bugün ikilinin hala sorunları var ama eskilerine göre çok farklı olduğu kesin...