Imagine Cup 2007 Türkiye birincisi İTÜ

Imagine Cup 2007'nin Seul'de yapılacak olan dünya finallerine katılmaya İTÜ ekibi hak kazandı

İTÜ Finalde

Microsoft tarafından öğrencilere yönelik olarak düzenlenen Imagine Cup 2007 yarışmasının Yazılım Tasarımı kategorisinde, ülkemizi temsil edecek proje belli oldu. 15 Haziran'da Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Kampüsü'nde düzenlenen finalde, yarışmada İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden katılan 'PARE.NeT' projesi birinciliğe hak kazandı.

Imagine Cup 2007'ye İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nden katılan Preschool Education System projesi ikinci, Koç Üniversitesi'nden katılan 'Individual Game and Education Technologies' projesi ise üçüncü oldu.

PARE.NeT
PARE.NeT projesi, ebevyenler ile bebekler arasında iletişim kurulabilmesine ve ebeveynlerin bu alanda ihtiyaç duyabileceği eğitim ve yönlendirmeyi alabilecekleri etkileşimli, dinamik bir bilgi paylaşım platformu sağlıyor. Araştırmalar, bebeklerin konuşmaya başlayana kadar anlamlı sesler çıkardıklarını gösterirken, proje sayesinde bu sesler yorumlanarak, ebeveyn ve bebeği arasında bulunan iletişim sorununa çözüm üretmektedir. PARE.NeT ile tüm dünyadaki ebeveynlerin bebekleri ile iletişim kurabilmeleri için gerekli bir platform, teknoloji sayesinde sunulmaktadır. Murat Bilici, Erman Oral ve Can Kayacan'dan oluşan proje grubunun danışmanlığını Yrd.Doç.Dr. Feza Buzluca üstlendi.

Imagine Cup 2007'nin Türkiye ayağına toplam 43 proje ile başvuruldu. Mayıs ayında bölgesel olarak İstanbul, İzmir ve Ankara'da gerçekleştirilen yarı finaller sonucunda, 10 finalist proje finalde yarışmaya hak kazandı. İzleyiciye açık olarak gerçekleşen final etkinliğinde, jüri kurulunca yapılan değerlendirme sonucunda da ilk üçe giren projeler belirlendi.
Bu yıl beşinci kez düzenlenen organizasyonda, bugüne kadar 100'ü aşkın ülkeden 100 binden fazla öğrenci yarıştı. Her yıl bir öncekinden daha fazla sayıda ve daha zorlu rakiplerin mücadele ettiği yarışmanın bu yılki teması, "Teknolojinin herkese daha iyi bir eğitim imkanı sunduğu bir dünya hayal edin" olarak belirlendi.

Imagine Cup 2007 Yazılım Tasarımı Türkiye finaline 'Ödül Sponsoru' olan Microsoft işortağı Casper firması tarafından dereceye giren öğrencilere ödülleri armağan edildi. 1. Proje grubu dizüstü bilgisayar, 2. Proje grubu masaüstü bilgisayar, 3. Proje grubu, avuçiçi bilgisayar sahibi oldu.

Imagine Cup 2007 yarışması, dünyanın genç bilişimcilerini, eğitim alanındaki çalışmalara aktif katkı sağlamaya davet ediyor. Tüm dünyadan öğrenciler, ana temayı yansıtacakları 3 ana kategoride, dokuz farklı yarışma dalında mücadele ederek, kendi alanlarında 10,000 ile 25,000 ABD doları arasında değişen ödülleri kazanmak için yarışacak. Başvuru tarihinde en az 16 yaşında ve bir eğitim kurumuna kayıtlı tüm öğrencilere açık olan yarışmada, üç ana ve toplam dokuz alt kategori yer alıyor: Teknoloji Çözümleri (Yazılım Tasarımı, Gömülü Sistem Geliştirme, Web Geliştirme), Beceri Yarışması (Hoshimi Projesi, Bilgi Teknolojileri, Algoritma) ve Dijital Sanatlar (Fotoğraf, Kısa Film, Arayüz Tasarımı.) Jüri kurulunca seçilecek proje ekibi, Türkiye'yi Ağustos ayında Güney Kore'de düzenlenecek uluslararası Imagine Cup 2007'de Yazılım Tasarımı kategorisinde finalist olarak temsil etme hakkını ve 25.000 dolarlık büyük ödülü kazanma şansını elde edecek.

Online yarışmalar arasında yer alan Kısa Film dalında, bu yıl yine Türkiye'den de bir dünya finalisti mücadele ediyor olacak. Kısa Film dalında, Güney Kore'de Türkiye'yi temsil edecek proje ekibi, Sinan Dinç, Filiz Şahin, Murat Kuşçu ve Cerem Dinç'ten oluşuyor.

Diğer 8 kategorideki yarışmalar online olarak www.imaginecup.com adresinden takip edilerek, başvuru yapılabilen yarışmalarda Türkiye'den öğrenciler ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre katılım oldu.

Türkiye, Imagine Cup yarışmasına ilk düzenlendiği 2003 yılından bu yana katılıyor. Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden öğrenciler, 2003'te İspanya, 2004'te Brezilya, 2005'te Japonya ve geçtiğimiz yıl Hindistan'da gerçekleşen finallere katılmaya hak kazandı.

Yarışmanın gelecek yılki Imagine Cup 2008 yarışma teması ise, 'Imagine a world where technology enables a sustainable environment'.
Daha fazla bilgi için: imaginecup.msakademik.net

Okuyucu Yorumları