İlk Olimpik E-spor Oyunları için tarih kesinleşti

Video oyunları sevenler için dünyanın ilk Olimpik E-spor oyunları geliyor. Video oyunlarının Olimpiyat seviyesine yükselmesi anlamına gelen bu gelişmeyle beraber artık dünyada yeni bir çağ açılabilir.

İlk Olimpik E-spor Oyunları için tarih kesinleşti

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), Olimpik E-spor Oyunlarının açılışının, 2025 yılında Suudi Arabistan'da gerçekleştirileceğini duyurdu.

Video oyunlarının "sivilceli ve gözlüklü asosyal ergenlerin ilgi alanı" olarak tanımlandığı 80'leri geride bıraktık. Video oyunlarının eğlence dünyasında sinemanın tahtını elinden alacağını fark eden Hollywood'un 80'li yıllar boyunca video oyunları ile ilgilenen çocukları asosyal, aptal, obez ve psikolojik sorunlara sahip çocuklar olarak lanse etmesine rağmen dünya bu kara propagandaya inanmadı ve video oyunları modern bir sanat dalı olarak hayatımızda yerini aldı.

Şimdi Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC), video oyunlarını aynı zamanda bir spor dalı olarak tanıyor. IOC, olimpiyatlara dahil olan sporları ve genel olarak e-sporların dijital bir versiyonunu içerecek bir dijital olimpiyat planlıyor.

IOC geçen yıl gerçekleştirilen ve oyuncuların Gran Turismo, Fortnite, Just Dance, Zwift ve hatta neredeyse hiç kimsenin duymadığı mobil oyunlarda yarıştığı bir deneme etkinliği düzenlemişti.

Mevcut büyük turnuvalar Olimpik şemsiye altına mı girecek?

Bununla birlikte, IOC yasal olarak popüler olan diğer e-sporları da bünyesine katmak istiyor olabilir. Buna göre organizasyon Rocket League, Street Fighter ve en büyük e-spor olan League of Legends'ın yayıncılarıyla bu oyunları da dahil etmek için görüşmeler yapıyor.

Olimpik Espor Oyunları 4 senede bir değil de, her iki yılda bir gerçekleştirilebilecek. Güney Kore ve ABD'nin gelecek dönemlere ev sahipliği yapmak için görüşmelerde bulunduğu söyleniyor. Şimdilik kesin olan, 2025'teki ilk Olimpik E-spor oyunlarının Suudi Arabistan'da yapılacak olması.