Cep telefonunun babasına göre gelecekteki telefonlar bakın nasıl olacak...

Cep telefonunun babası olarak kabul edilen Marty Cooper'a göre gelecek nesillerin “kulak derisinin altına yerleştirilmiş” cihazları olacak. Ona göre “Vücut mükemmel şarj cihazı olduğu için” bu tür cihazların şarj edilmesi gerekmeyecek.

Cep telefonunun babasına göre gelecekteki telefonlar bakın nasıl olacak...

Cep telefonunun mucidine göre, bir gün telefonlar derimize entegre cihazlar haline gelecek. 1973′te ilk telefonu icat etmekle tanınan Marty Cooper, Pazartesi günü Barselona’da düzenlenen Mobil Dünya Kongresi’nde CNBC’ye verdiği demeçte, “Yeni nesil, telefonu kulak derisinin altına yerleştirecek” dedi.

  • Cooper, “Vücudunuz mükemmel şarj cihazı olduğu için” bu tür cihazların şarj edilmesi gerekmeyecek. Yemek yediğinizde vücudunuz enerji üretir, değil mi? Bu kulaklığı çalıştırmak için çok az enerji gerekiyor” diyor.

  • Onun çizdiği çerçeve bedenlerimizin güçlü mikroçipler ve sensörlerle güçlendirildiği bir dönemi işaret ediyor.

  • Örneğin, Elon Musk’ın Neuralink’i gibi birkaç girişim, bilgisayarları insan beyniyle birleştirmeyi amaçlayan teknolojiler geliştiriyor .

  • Cooper'ın diğer yorumları şöyle: Akıllı telefon bugün çok sayıda uygulama ve insan yüzünün kıvrımına uymayan bir ekranla çok karmaşık hale geldi. Telefonların bugün oldukları taşınabilir bilgisayarlar haline geleceğini asla hayal edemedik. 50 yıl öncesi gerçekten ilkel bir zamandı. İnternet yoktu, büyük ölçekli entegre devreler yoktu, dijital kameralar yoktu. Bir gün telefonunuzun bir kamera ve bir ansiklopedi olacağı fikri hiç aklımıza gelmemişti. Ancak bağlantı kurmanın önemli olduğunu biliyorduk. Bir gün herkesin bir cep telefonuna sahip olacağını biliyorduk. Ve neredeyse gerçekleşti.”

50 YIL GEÇTİ...

Yeni teknolojiler dikkat çekici ve hayranlık uyandırıcı olsalar da, bazen bir adım geri çekilerek geçmişteki başarıları hatırlamak ve takdir etmek de gerekiyor. Örneğin ilk kablosuz cep telefonu görüşmesinin yapılmasının üzerinden tam 50 yıl geçti. Bu aramanın arkasındaki hikaye eğlenceli olduğu kadar, endüstrinin ne kadar ilerlediğini de gösteriyor. Ayrıca, mucidin mobil teknolojinin geleceği hakkındaki tahminleri de önemli bir ders olarak karşımıza çıkıyor.

İLK OLARAK RAKİBİNİ ARADI

3 Nisan 1973 tarihinde Motorola mühendisi Martin Cooper olduğunuzu hayal edin. Manhattan şehir merkezinin sokaklarında dünyanın ilk cep telefonu görüşmesini yapmak ve kablosuz ağ çağına öncülük etmek üzere yürüyorsunuz. Kimi ararsınız? Ailenizi, arkadaşlarınızı veya iş arkadaşlarınızı mı? Hayır... Bir gazeteci, fotoğrafçı ve sokaktaki birkaç izleyici tarih yazdığınıza tanık olurken, aynı atılımı başarmak için AT&T ile birlikte çalışan New Jersey'deki Bell Labs'tan rakibiniz Dr. Joel S. Engel'i arar ve başarınızla övünürsünüz.

Cooper, 2011'de BBC'ye verdiği bir röportajda, Karşı tarafta bir sessizlik oldu. Dişlerini gıcırdattığını düşünüyorum” diyordu. Çoğu kişinin 10 Mart 1876'da Alexander Graham Bell'in Boston'da yaptığı ilk telefon görüşmesiyle karşılaştırdığı bu aramanın ne kadar büyük bir devrim olduğunu anlamak ise biraz zor olabilir.

DynaTAC 8000X

Bunu mümkün kılan cihaz, daha sonra dünyanın ilk kablosuz cep telefonu olan DynaTAC 8000X'in ilk prototipiydi. Daha öncesinde, insanlar 1946'da kullanıma sunulan ve Cooper'ın dediği üzere sizi “otomobilinizde mahsur bırakan” kablolu “otomobil telefonlarını” kullanıyordu.

DynaTAC'ın gerçek bir mühendislik harikası olduğunu ve fiyatının da bunu yansıttığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Telefon, 6 Mart 1983'de, 10 saat bekleme süresi ve yalnızca 30 dakikalık konuşma süresi sunan şarjı ile 3.995 ABD Doları (2023'te yaklaşık 12.000 ABD Dolarına denk geliyor) fiyatıyla 1G şebekesi üzerinden ABD'de ticari olarak satışa sunuldu. Ayrıca bu dönemde sesli mesajlar da oldukça popülerdi.

2G'nin gelişi

2G ilk olarak yaklaşık on yıl sonra, 1991'de piyasaya sürüldü. Kısa bir süre sonra, 1995'te, insanların uzun mesafeli ve uluslararası aramalarda hücresel ağ yerine internet üzerinden aramalara izin vererek paradan tasarruf etmelerine yardımcı olan VoIP (İnternet Üzerinden Ses Protokolü) kullanılmaya başladı. 1999'da Japon Kyocera VP-210 ilk kameralı ve video özellikli telefon oldu.

Kyocera VP-210

İlk cep telefonu görüşmesinden 50 yıl sonra bugün, Dünya üzerindeki insan sayısının iki katı kadar telefon bulunuyor. Ve Moore Yasası sayesinde akıllı telefonlar o kadar güçlü hale geldi ki artık onları sadece iletişim için değil, eğlence, iş, navigasyon, eğitim, fitness, çeviri, veri depolama ve daha pek çok farklı amaç için kullanıyoruz.

Bu ilerlemeye, 1990'larda internetin yaygınlaştırılması ve Apple'ın iPhone ve App Store'u tanıttığı 2000'lerin sonlarında üçüncü taraf mobil uygulamaları da yardımcı oldu.

Pek çok kişi teknolojik büyümenin yavaşladığını ve akıllı telefonların artık neredeyse aynı görünmesi ile zirveye ulaştığını düşünüyor. Bu bir dereceye kadar doğru olsa da, halen heyecanla bekleyebileceğimiz ve belki de farkında olmadığınız çok daha fazlası bulunuyor.

Derinin altına implante edilebilir teknoloji

Cooper bir röportajda “Cep telefonu ve kişisel iletişim dediğimiz şeyin henüz emekleme dönemindeyiz” diyor ve devam ediyor: “Birisiyle konuşmak istemenin ve bu amaçla düz bir malzeme parçasını başınıza tutmanın ne kadar doğal olmadığını bir düşünün. Hiç mantıklı değil.Bu cümleleriyle de derinin altına implante edilebilir teknolojiye işaret ediyor.

Cooper’ın gelecek vizyonuna göre, “sizin için uygulamayı oluşturan bir şeye sahip olarak uygulamayı gereksiz hale getirerek” teknolojinin günlük hayatın arka planına karıştığı bir dünya bizi bekliyor. Örneğin birini aramak, bir düşünceye sahip olmak kadar basit olmalı ve bir uygulamayı açmayı, bir numara girmeyi ve bir düğmeye basmayı gerektirmemeli.

6G, karma gerçeklik, akıllı gözlükler ve Web3'teki ilerlemelerle, bu gelecek artık bir bilim kurgu olarak görülmüyor ve Cooper'a göre önümüzdeki 50 yıl gibi yakın bir zamanda ulaşılabilir.

İnsanlık olarak ne kadar ilerlediğimizi göz ardı etmek kolay. Sık verilen bir örnekte açıkça görülebildiği gibi, modern bir akıllı telefon, NASA'nın 1969'da insanları Ay’a taşıyan Apollo 11 görevinde kullanılan tüm birleşik bilgi işlem gücünden milyonlarca kat daha güçlü.

Perde arkasında gerçekleşen ilerlemeden habersiz olanlar için yenilikler durmuş gibi görünebilir. Ancak bu yeniliklerin üzerinde çalışanlar, bir sonraki mobil devrimin çok uzakta olmayabileceğini biliyor.