"Bilgisayarları kim icat etti?" sorusuna birçok yanıt almamız mümkün. Bazılarımız bu soruyu Bill Gates, bazılarımız Alan Turing veya Konrad Zuse, bazılarımız ise Steve Jobs olarak cevaplandırabilir. Ancak bir İngiliz araştırma takımı, cevabın farklı olabileceğini düşünüyor.
Araştırma takımı, New York Times'da şu soruyu soruyor: "Charles Babbage adındaki matematikçi, ilk programlanabilir bilgisayarı 1830'larda, Alan Turing'in fikri modern hale getirmesinden yüz yıl önce mi ortaya çıkardı?"
1791-1871 yılları arasında yaşayan Charles Babbage, "Difference Engine" adında bir makine meydana getirmek istemişti. Dolayısıyla bazılarına göre modern bilgisayarın "babası", ne Turing, ne de Zuse.
Hayal etti ama hayata geçiremedi...
Ancak Babbage, hayalini kurduğu binlerce parçadan oluşan bu makineyi maliyeti ve çıkan politik sorunlar nedeniyle gerçeğe dönüştüremedi. Bununla birlikte Babbage, cihazın tamamlanmasıyla ilgili planlarını iletmeyi başardı ve cihaz, 1991'de Londra'daki Bilim Müzesi'nde meydana getirildi. "Difference Engine" gerçekten çalışıyor.
Ancak Differce Engine, sadece rota hesaplamaları yapabiliyor ve sonuçları denetleyemiyordu. Babbage'ın "Analytical Engine" adında daha karmaşık, kendi CPU'suna ve belleğine sahip bir makine oluşturmaya yönelik planları da vardı. Ancak Babbage, bu makinenin masraflarını karşılayamayacağını anlamıştı. Bilim müzesi, Babbage'ın "Analytical Engine" adlı makinesini de meydana getirmeyi planıyor.
Eğer bu sorunun cevabı "ever, olabilir" ise, Alan Turing'in ilk genel amaçlı bilgisayarı ortaya çıkardığı inancını zorlayabilir.