İki "düşman" olan Intel ve AMD, dev rakiplerine karşı bu kez bir araya geldi

Yılların iki büyük rakibi olarak bilinen Intel ve AMD; giderek güçlenen dev rakipleri Qualcomm'a karşı bu kez bir araya geldi.

İki "düşman" olan Intel ve AMD, dev rakiplerine karşı bu kez bir araya geldi

Görünüşe göre yılların iki rakip teknoloji devini bir araya getirmek için ortak bir "düşman" yeterli oldu. ARM teknolojisinin yükselişiyle beraber, Intel ve AMD her zamankinden daha fazla yaklaşıyor. Uzun yıllardır büyük rakip olan iki çip üreticisi, x86 platformunu ARM'ye karşı savunmak amacıyla yeni bir x86 Danışma Grubu kurdu.

Bu ortaklığın kurucu üyeleri arasında Microsoft, Google ve Meta'nın yanı sıra, duyuruyu Washington, Bellevue'deki Tech World 2024 konferansında düzenleyen şirket olan Lenovo'nun da yer aldığı uzun bir liste bulunuyor. AMD CEO'su Lisa Su ve Intel CEO'su Pat Gelsinger, geçtiğimiz gün yapılan açılış konuşmasında yer aldı ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde x86 mimarisinin "canlı ve iyi durumda" olduğunu söyledi.

Yayınlanan basın bültenine göre, danışma grubunun belirtilen hedefi "x86 ürün teklifleri arasında uyumluluğu, öngörülebilirliği ve tutarlılığı artırmak." Grup, x86 donanım ve yazılım geliştiricilerinden girdi istemeyi ve AMD ve Intel'in ürün hatları arasında arayüzleri standartlaştırmaya yardımcı olmak için basitleştirilmiş mimari yönergeler oluşturmayı umuyor.

Bu grubun hedefleri oldukça iddialı gözükse de, temel olarak en büyük iki çip üreticisinin ARM'a karşı "bir şeyler" yapmak istedikleri açıkça anlaşılabiliyor. Ancak bütün bu çabalar devam ederken, Qualcomm üretimini genişletmeye devam ediyor.