Yabancı analistlerin bir kısmına göre, Internet Explorer için alarm çanlarını çalmaya başladı. Google Chrome'un sessiz yükselişi ve Mozilla Firefox'un Almanya'da IE'yi geçmesi, IE için karanlık bir geleceğin konuşulmaya başlamasına sebep oldu.
Microsoft Internet Explorer 9 ile büyük heyecan uyandırmayı başardı ama bazı analistler için bunlar yeterli değil. İşte Internet Explorer için çok tartışılacak bazı öneriler:
İsim değişikliği
Kimileri Internet Explorer isminin 2010 yılına yakışmadığını düşünüyor ve Microsoft'un yeni bir isim, yeni bir yüz ile ortaya çıkması gerektiğine inanıyor. Öneriler arasında Bing bile yer alıyor.
Ancak bu önerilerin dikkate almadığı çok önemi bir gerçek, Internet Explorer isminin tanınmışlığı oluyor. Yıllarca güçlü bir marka oluşturan Microsoft'un, kült bir markayı çöpe atması beklenemez.
IE için yeni bir tasarım...
Internet Explorer sürümleri istikrarlı bir şekilde, sürümden sürüme benzer bir temaya sahip olacak şekilde değişiyor. Bu tarayıcıyı seven kullanıcılar için alışkanlıkları çok da değiştirmeden uyum sağlamayı kolaylaştırıyor.
Ancak Internet Explorer'ın görüntüsünden sıkılanlar IE'nin tasarımının baştan aşağıya değişmesi gerektiğini savunuyor. Önerilen arayüzler arasında Ribbon bile var. IE tasarımının Windows ya da Office takımına verilerek, bu yazılımlar ile uyumlu bir arayüz oluşturulması oldukça mantıklı bir öneri.
Microsoft Zune yazılımının çok temiz ve düzgün arabirimi de ideal bir örnek olarak gösteriliyor. Kullanılmayan arayüz öğelerin kaldırılması önemli. Ana sayfa tuşu pek kullanılmıyor. Ya Chrome gibi kullanışlı bir anasayfa olmalı ya da o tuş ortadan kaldırılmalı.
Yeni tasarım özellikle netbookların 1280x600 ekranlarını ve diğer çözünürlükleri göz önüne alarak yapılmalı. Hem masaüstünde, hem mobil cihazlarda en iyi görüntü sunulmalı.
IE'ye entegre yeni özelikler
Tarayıcı geçmişi oldukça karışık bir yer, listeleme yerine arama yapabilme ve bunu ek bir sekme olarak açabilme özelliği oldukça mantıklı görünen öneriler.
Diğer internet tarayıcıların eklentiler ile yapabildiklerini, Internet Explorer kendi içerisinde sunabilmeli. Tarayıcı ekibi tarafından hazırlanmış ve kodları çok iyi entegre edilmiş özellikler, tarayıcıyı eklentilerle hantallaşmaktan kurtarır. Elbette eklenti desteği olmadan olmaz, ama ne kadar çok özellik sistemi yormayacak şekilde entegre edilirse ve bunları özelleştirme seçeneği sunulursa, kullanıcı o kadar rahat eder.
Sunulabilecek özellikler arasında farklı PC'lerdeki tarayıcıların senkronize edilmesi, yer imlerine her yerden ulaşılabilmesi, sosyal ağ ve e-posta takibi entegrasyonu yer almalı. Firefox'u çok popüler hale getiren No-Script'in özellikleri, şifre yönetimi, FTP özelliği ve hatta belki de tarayıcı içinde yer alan bir WYSIWYG bir internet sayfası oluşturma aracı kullanışlı olacaktır.
Daha hızlı ve daha standart
Internet Explorer geriye dönük uyumluluk sunmaya çalışıyor ama artık eski sitelerin ve şirket uygulamalarının da çağa ayak uydurması gerekiyor.
Microsoft bu şirketlerin eski sürüm kullanıp kullanmadığına bakmadan, yeni standartları ilk uygulayan, en iyi uygulayan tarayıcı olmaya bakmalı. Google Chrome ile hızda yarışacak ve Acid 3 testlerinde bütün tarayıcıları geçecek hıza kavuşmalı. Kullanıcılar bu hız testlerini sonuçlarını önemsiyor, IE de önemsemek zorunda.
Bütün bunlar ideal bir paket halinde sunulmalı, en zayıf donanımda da en güçlü donanımda da hızlı, takılmayan, çökmeyen, yalıtılmış sekmeler ile güvenli ve donanım hızlandırma ile yeni nesil internet grafikleri konusunda öne geçen bir tarayıcı olmalı. Elbette bütün bunları önermesi ve istemesi, oturup yapmasından çok daha kolay. Yine de tarayıcı savaşlarında geriye düşmeye başlayan IE'den, kullanıcıların beklentilerinden, analistlerin önerilerinden bazıları bunlar.