San Francisco'da düzenlenen ve Intel'in yeni teknolojilerini tanıttığı IDF'te (Intel Developers Forum - Intel Geliştiriciler Forumu) biz de vardık! Şahin Ekşioğlu, CHIP ve CHIP Online'ın da davetli olarak katıldığı etkinlikten bildiriyor...
IDF'in fikir babası Pat Gelsinger'ın yaptığı IDF 2008 açılışından sonra sahneye gelen Intel'in yaşlanmayan çınarı Craig Barret, genel olarak teknolojinin ve Intel'in yıllar içinde insanların hayatını nasıl etkilediğini anlattı.
Konuşmasında eğitim ve sağlık gibi konulara sıkça değinen Barrett, iyi bir eğitim için anahtar noktanın öğretmenler olduğunu ve eğitimde iyi bir öğretmenin sahip olanabilecek en iyi araç olduğunu vurguladı. Bu yüzden eğitime para harcanırken öncelikle öğretmenlere yatırım yapmak gerektiğini belirten Barrett, aksi takdirde eğitim kalitesini yükseltmek için harcanan paraların boşa gideceğini söyledi. En ilginç tarafıysa Barrett'ın konuşmasında ABD'deki başta matematik olmak üzere diğer bilim dallarına ait öğretmenlerin kalitesinin düşük olduğunu belirtmesiydi. Ayrıca Barrett, 4 adet 100.000 dolarlık ödülün verileceği ve gelecek Nisan ayında sonuçlanacak The INSPIRE-EMPOWER programını açıkladı. Bu program teknolojiyi, eğitim, sağlık, ekonomik gelişim ve çevre konularıyla birleştirecek yenilikçi fikirler arasındaki bir yarışma olarak özetlenebilir.
Dr. Johnny Lee'nin müthiş demosu
Craig Barrett'in sahneye çağırdığı bilgisayar-insan etkileşimi üzerine çalışmalar yapan Dr. Johnny Lee'nin demosu oldukça ilginçti. Sıradan beyaz tahta kaleminin içine basit bir kızılötesi LED ve pil konularak elde edilen kalem ve sıradan yazı tahtasını Nintendo Wii'nin uzaktan kumadası ve projektörle kombine ederek oluşturulan sistemle mükemmel bir öğretme modeli demosu ortaya koyan Lee, kullanılan yazılımla basit fizik simülasyonları bile yapılabileceğini gösterek izleyicilerden büyük alkış aldı. Gerekli yazılımın ücretsiz olduğunu ve Lee'nin sitesinden indirilebildiğini belirtelim. Dr. Johnny Lee ve çalışmaları hakkında daha fazla bilgi için www.johnnylee.net adresine bakabilirsiniz. Sitede söz konusu öğretim modeline ait videolar da bulunuyor.
8 çekirdeğe az kaldı
IDF'in babası Pat Gelsinger sunumunda 8 çekirdekli Nehalem-EX'in wafer'ını izleyicilere gösterirken Intel'in yol haritesindaki Tik-Tak sürecine de atıfta bulunmayı ihmal etmedi. Bildiğiniz gibi 45 nm teknolojisiyle yeni bir mimari kullanılarak üretilen Nehalem işlemcisinde (Core i7) dahili bellek kontrolörü bulunuyor. İşlemci modüler bir yapıya sahip. Tasarım aşamasından itibaren Intel işlemci üzerinde istediği değişiklikleri zorlanmadan yapabileceği şekilde esnek ve modüler bir yapı ortaya koymuş. Dolayısıyla mevcut tasarımı çok fazla değiştirmeden önbellek miktarını ya da çekirdek sayısını değiştirmek çok kolay. Yeni power gate özelliği ise boşta çekilen gücü neredeyse 0' a kadar düşürüyor.
Nehalem (Core i7) benchmark oturumu
Core mimarisiyle üretilen Nehalem işlemcisi (Core i7), tasarım özelliğinin getirdiği bir avantaj olarak özellikle yüksek bellek bant genişliği isteyen uygulamalar için ideal bir yapı arzediyor. Ayrıca Intel uzun zamandır kınında sakladığı HyperThreading kılıcını da Nehalem ile çekiyor. Böylece 2 çekirdekli Nehalem ile aynı anda 4 thread, 4 çekirdekli Nehalem'leyse 8 thread çalıştırmak mümkün olacak. Ayrıca Intel Nehalem (Core i7) ile varolan önbellek mimarisini de değiştiriyor. Buna göre işlemcide çekirdek başına 64 KB L1, 256 KB L2 önbellek bulunurken 8 MB'lık paylaşımlı bir L3 önbellek de söz konusu.
Katıldığımız Nehalem (Core i7) benchmark oturumlarında 3.2 GHz'lik 4 çekirdekli bir Nehalem'in aynı saat hızındaki Penryn çekirdekli QX9770'e oyun, video encoding ve rendering gibi yoğun kaynak tüketen uygulamalarda kullanılan uygulamaya bağlı olarak %8 ila %98 arasında üstünlük sağladığını gördük. Kuşkusuz Nehalem'in en ilginç yeniliklerinden biri de bazı çekirdekleri kapatırken çalışan çekirdeklerin saat hızını bir çarpan artırıp hem performans artışı hem de güç tasarrufunu aynı anda sunabilen Turbo özelliği.
Atom ve Gypsii mobil internet cihazı
IDF'in 2. gününde sahne alan Anand Chandrasekher'in teması mobil internet aygıtları ve atom işlemcisiydi. Sunumda sosyal ağların önemi vurgulandı ve rakamlarla bu sitelerin yıllara göre ne kadar güçlendiği slaytlarda belirtildi. İnternet kullanımının artması bu aşamadan sonra mobil cihazlara çok bağlı. Üreticilerse yeni form faktör ve model üretme konusunda oldukça hevesli olduğu için yakın gelecekte hızlı bir penetrasyondan sözetmek mümkün.
Sunumda tanıtılan Gypsii adlı bir mobil internet cihazı (MID - Mobile Internet Device) kullanıcı kaynaklı içerik, bölge tabanlı servisler ve sosyal ağ öğelerini bünyesinde toplayan ilginç bir tasarımdı.
Sunumda Atom işlemcili bir el cihazı üzerimde WOW oynatılması ilginçti. Ayrıca kısa süre önce duyurulan ve hem Linux hem de Windows destekli Flash 10'un küçük mobil cihazlara sağlayacağı avantajlardan bahsedildi. Zira flash destekli uygulamalarla imaj manipülasyon ya da oyunlar da dahil olmak üzere pek çok şey yapmak mümkün.