İçerik ekleme

Joomla!'ya yeni makaleler eklemeniz ve eklediğiniz içerikleri<br />yönetmeniz çok kolay.

İçerik ekleme

Web tasarım rehberi - İçindekiler

İçerik bütün web sitelerinin kalbidir. Büyük sitelerde içeriği organize edebilme gereksinimiyse Joomla! gibi içerik yönetim sistemlerinin kullanılmasında baş faktördür. Joomla!'nın ilk kurulumunu tamamladıktan sonra en vaktinizi alan işin Joomla!'ya içerik eklemek olduğunu göreceksiniz. Ancak Joomla! sitenize makaleler ve haberler eklemeye başlamadan önce sitenize girecek materyallerin nasıl organize edileceğini düşünmeniz gerekir.

Elbette Joomla! , kayıtlı öğeleri kolaylıkla ve hızlıca yeniden organize etmenize olanak tanıdığı için buna baştan vakit ayırmak istemeyebilirsiniz. Ancak geç kalan her işte olduğu gibi problem çabucak büyüyüp kontrolünüzden çıkabilir ve sonradan makaleleri kategorize etmeniz büyük bir zaman kaybı olarak karşınıza çıkabilir. İyi düzenlenmemiş bir Joomla! sitesi, tüm dosyaları tek bir klasöre atılmış bir sabit disk gibidir. Aradığınız bir şeyi bulmanız hemen hemen imkânsız hale gelir!

Doğru bölüm ve kategorileri önceden oluşturarak içeriğinizi hiyerarşik bir şekilde (klasör yapısında olduğu gibi) organize ederseniz hem siz hem de kullanıcılarınız, aradığınız içeriği kolaylıkla bulabilirsiniz. Doğru şekilde düzenlenmiş kategoriler hem yeni oluşturduğunuz bir makaleyi sınıflandırmanızı kolaylaştırır, hem de sonradan pek çok dosyayı yeniden kategorilendirme zahmetinden sizi kurtarır.

İçeriğinizi planlama

İçeriğinizi planlamaya başlamadan önce Joomla!'nın içeriği nasıl organize ettiğini anlamanız gerekir. Joomla!'da sınırsız seviyede kategoriler (klasör içinde klasör içinde klasör gibi) oluşturabileceğini açık bir yapı yoktur. Onun yerine hiyerarşi iki seviyeyle kısıtlanmıştır. Ancak "bölüm" ve "kategori" adını alan bu hiyerarşik seviyelerin çok büyük siteler dışında hemen hemen her türlü site için yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Joomla! ayrıca statik içerikler için "kategorize edilmemiş" içerik oluşturmaya da izin vermektedir. Statik içerik, site hiyerarşisine uymayan (örneğin Kullanım Koşulları sayfası) bazı makaleleri içerir ve bu makaleler diğer benzer içeriklerle (örneğin haberlerle) birlikte sınıflandırılmaz. Kategorize edilmemiş içerik, bir makalenin istenen konumu henüz belirlenmemişse geçici olarak kaydetmek üzere de kullanılabilir.

Joomla! bölümleri ve kategorileri

Joomla! bölümleri ve kategorileri
Varsayılan Joomla! web sitesinin organizasyon haritası.

Joomla! gelişmiş bir içerik yönetim sistemidir, bu yüzden makaleleriniz web sunucusunda statik klasörler halinde barındırılmaz. Bunun yerine her makale bir veritabanı tablosunda saklanır ve hiyerarşi içindeki konumu da veritabanına kaydedilir. Bu yöntem, içeriği yeniden organize etmenizi kolaylaştırır çünkü bir makalenin konumunu değiştirmek için dosyaları bir klasörden başka bir klasöre taşımak zorunda kalmak yerine Joomla!'da tek bir ayarı değiştirmeniz yeterli olur.

Bir Joomla! web sitesindeki tüm içerik iki seviyeli (Evet, sadece iki seviye!) bir hiyerarşi içinde organize edilir. Üst seviyeye "bölüm", alt seviyeye de "kategori" denir. Joomla!'ya yeni başlayan bazı kullanıcılar bölümlerle kategoriler arasındaki farkı anlayamamakta ve içeriklerini en iyi şekilde nasıl organize edeceklerini bilememektedir. Joomla! sitenizin organizasyonunu basitleştirmek için web sitenizi küçük bir gazete olarak düşünebilirsiniz. Her departman veya "bölüm" (haberler, ilan servisi, reklam vb.) binanızda kendi odasına sahiptir.

Her odada/bölümde pek çok dosya dolabı bulunur. Bir Joomla! kategorisi dosya dolabına benzer; her dosya dolabında bir veya daha fazla makale bulunur. Bir klasör hiyerarşisi olarak tanımlamaya kalkışırsak Joomla!'nın içerik yapısını şu şekilde ifade edebiliriz: Bölüm\Kategori\Makale. Aynı yol esasını kullanarak örnek verilerdeki "Joomla! Lisans Esasları" makalesini şu yolla ifade edebiliriz: Joomla!Hakkında\Proje\Lisans Esasları.

Yandaki grafikte varsayılan Joomla! web sayfasının organizasyonunu görebilirsiniz. En üst seviyede bölümler (örneğin "Joomla! Hakkında") bulunmaktadır. Her bölümün altında da birkaç tane kategori bulunmakta. Bölümler içeriği haberler, sıkça sorulan sorular gibi konusal bölümlere ayırır. Tüm bölüm ve kategoriler sonradan düzenlenebilir ve site yöneticisi tarafından her zaman yeni bölüm ve kategoriler eklenebilir. Joomla! yönetici panelinde bir içerik öğesine ulaşmak için Makale Yöneticisi'ni kullanmanız gerekir. Bu örneğimizde, varsayılan sitede çok fazla mevcut öğe bulunmadığı için tüm içeriğimizi tek bir liste halinde görüntüleyeceğiz. Bunun için yönetici paneline girdikten sonra Makale Yöneticisi'ne tıklamakla işe başlayın. Ardından ekranın alt kısmına gidip "Görüntüle:#" listesinden 100'ü seçin.

43 öğeden oluşan bir liste göreceksiniz. "Özellikler" başlıklı makaleyi bulana kadar sayfayı kaydırın. Bu makalenin yanındaki sütunlara bakarsanız öğenin yayımlanma durumunu, ön sayfada olup olmadığını, erişim seviyesini, sıra numarasını, bölümünü, kategorisini, yazarını, son düzenlenme tarihini, gösterim sayısını ve öğenin kimlik (ID) numarasını görebilirsiniz. Joomla!, içerik öğelerinizi bu sütunlardan herhangi birini temel alarak sıralaya bilir. Biz sıralamayı tarihe göre ayarlamanızı tavsiye ederiz; bunu Tarih başlığına tıklayarak yapabilirsiniz. Böylece öğeleriniz ters kronolojik sıraya göre listelenir ve en yeni öğeler en başa gelir. "Özellikler" başlıklı makale "Joomla! Hakkında" bölümündeki "İYS" kategorisinde yer almaktadır. Sağ üstteki "Bölüm Seçin" listesinden "Joomla! Hakkında"yı seçerek bu bölümdeki makaleleri listeleyebilir, böylece "Özellikler" makalesine çabucak ulaşabilirsiniz.

İçeriği kategoriye, yazara ya da yayınlanma durumuna göre filtrelemek için de bu seçim listelerini kullanabilirsiniz. Ayrıca sol üstteki "Süzgeç:" kutusuna kullanarak bir makalenin başlığına ya da ID numarasına göre arama yapabilirsiniz. Sistemde depoladığınız statik içeriklere ulaşmak içinse "Bölüm Seçin" listesinden "Kategorize Edilmemiş"i seçmeniz yeterlidir.

Kategorize edilmemiş içerik

Kategorize edilmemiş içerik
Bölüm Seçin listesinden bir bölüm seçerek o bölümdeki makaleleri listeleyebilirsiniz.

Sitenize kısa yoldan içerik eklemek istiyorsanız bir makale ekleyip bölümünü "kategorize edilmemiş", yani statik içerik olarak ayarlayabilirsiniz. Statik içerik, o makalenin herhangi bir listeye dâhil edilmeyeceği (örneğin "blog" listeleri bir sayfada çeşitli öğeleri bir arada gösterir) ve ayrı bir durağan sayfa olarak gösterileceği anlamına gelir. Pek çok webmaster sitelerini çabucak çalışır hale getirmek için sayfalarını kategorize edilmemiş makaleler olarak eklemeye başlar.

Bunun pek de iyi bir fikir olmadığını ifade etmeliyiz. Bizce öncelikle sitenizin üst seviye organizasyonunu yapmalı, ardından bu bölümlerin hangi konu kategorilerine ayrılacağını belirmelisiniz. Bu işlemi önceden yapmak için bir miktar zamanınızı ayırırsanız siteniz büyüyüp de bu işlemleri yapmak zorunda kaldığınızda çok fazla zaman harcamanız gerekmez.

NOT: Joomla!'nın önceki sürümlerinin yönetim panelinde Statik İçerik Yöneticisi adlı ayrı bir yönetici bulunuyor ve statik içeriği yönetmek için bu araç kullanılıyordu. 1.5 sürümünden itibaren bu uygulamadan vazgeçildi ve statik içerikler tüm diğer makalelerle birlikte Makale Yöneticisi arabirimi üzerinden kontrol edilmeye başlandı.

Bölümleri ve kategorileri oluşturmak

Umuyoruz ki bu noktaya gelene kadar Joomla! tabanlı sitenizi nasıl organize edeceğinize dair bir plan yapmışsınızdır, zira şu anda o plana ihtiyacınız olacak. Bir Joomla! sitesini kurmaya başlarken öncelikle bölüm ve kategorileri oluşturarak işe başlamalısınız. Gerekli hiyerarşiyi oluşturmaya başlamak için ilk olarak Joomla! yönetim panelinize giriş yapın.

ÖRNEK MAKALELERİ, BÖLÜMLERİ VE KATEGORİLERİ SİLMEK:

Yeni sitenizi oluşturmaya başlamadan önce işinize sıfırdan başlayarak temiz bir sayfa açmak için öncelikle Joomla! tarafından oluşturulan örnek içerikleri silmelisiniz. Önce içindeki bütün kategorileri silmeden herhangi bir bölümü silemezsiniz. Bir kategoriyi silmek için de önce içindeki tüm makaleleri silmeniz gerekir. O nedenle temizlik işine önce makalelerden başlamanız gerekiyor. Makale Yöneticisi'ni açın ve sayfanın altındaki "Görüntüle: #" ayarını 100'e getirin. Onay kutularını barındıran sütunun en tepesinde de bir onay kutusu bulunduğunu fark edeceksiniz.

O kutuya tıkladığınızda tablodaki tüm öğeler seçili hale gelecektir. Tüm makaleleri seçtikten sonra sağ üstteki Çöp simgesine tıklayarak seçili makaleleri çöpe atabilirsiniz. Çöp boşaltılmadan da bu makaleleri barındıran kategorileri silemezsiniz, o yüzden şimdi İçerik > Makale Çöp Kutusu menüsünü kullanarak çöpteki makaleleri görüntüleyin ve tekrar hepsini seçerek Sil düğmesine tıklayın. Kalıcı olarak silinecek öğelerin özetini içeren bir ekranla karşılaşacaksınız. Devam etmek istediğinizi onayladıktan sonra makaleler silinecek ve çöp kutusunun boşaldığını göreceksiniz. Şimdi sırada kategorileri silmek var. Kategori Yöneticisi'ne girin ve biraz önce izlediğiniz yöntemi kullanarak tüm kategorileri silin. Bu kez çöp kutusunu kontrol etmenize gerek yok çünkü kategoriler otomatik olarak tamamen siliniyor. Kategorileri sildikten sonra Bölüm Yöneticisi'ne girerek mevcut bölümlerin de tümünden kurtulun. Joomla! siteniz artık tertemiz ve yeni içeriklerinizin girilmesine hazır durumda!

Yeni kategori ve bölümlerin eklenmesi

Yeni kategori ve bölümlerin eklenmesi

Yeni içerik yapınızı oluşturmaya başlamak için İçerik menüsünden Bölüm Yöneticisi'ni seçin. Bölüm Yöneticisi Joomla! sitenizin bölümlerini eklemenize, silmenize, sıralamasını değiştirmenize ve bölümleri düzenlemenize olanak sağlar. "Yeni" düğmesine tıklayarak yeni bir bölüm oluşturmakla işe başlayın. Biz sitemizdeki haberleri yayınlanacağımız bir bölüm oluşturacağız. Siz hiyerarşik planınızdaki ilk öğe neyse o bölümü oluşturarak işe başlayın.

Biz "Başlık" alanına "Haberler" yazıyoruz. Başlık metni menülerde görüneceği için kısa ve öz bir isim belirlemenizde fayda var. Başlık alanından sonra şu alanları doldurmanız gerekiyor:

Takma İsim: Bu alan, öğeyi kaydettiğinizde otomatik olarak doldurulacaktır. Sizin bir şey yazmanıza gerek yok.

Yayınlandı: Mevcut bölümün yayında olup olmadığını belirler. Bu aslında oldukça etkili bir özelliktir, çünkü bu özelliği kullanarak site yöneticileri bölümü yayın dışında bırakırsa bütün bir bölümün sitedeki yayınını durdurabilirsiniz. Bu alanı normalde her zaman Evet olarak işaretlemeniz gerekir.

Sıralama: Mevcut bölümün genel liste üzerinde hangi sırada konumlandırılacağını belirler. Şu anda yeni bir bölüm oluşturmakta olduğumuz için sıralama belirleme yetkimiz yoktur ve bölümümüz listenin en sonuna eklenir. Daha sonra bölüm düzenleme sayfasına girerek açılır listeden bir sıra seçebilir ya da bölümünüzün listenin başına ya da sonuna eklenmesi için "İlk" ya da "Son" seçeneklerinden birini seçebilirsiniz.

Erişim Seviyesi: Bölümün ve bölümdeki makalelerin erişim seviyesini Genel, Kayıtlı ya da Özel olarak değiştirmeye yarar. Bu bölümdeki makalelerle sadece üyelerinizin ulaşmasını istiyorsanız Kayıtlı'yı seçebilirsiniz. Normal şartlar altında Genel'i seçili bırakmanız yeterlidir.

Resim: Bölümün simge resmini tanımlar. Bu açılır listede Joomla!'nın images\stories klasöründe bulunan tüm dosyaların isimleri sıralanır. "Resim Seçin" seçeneğini bırakarak şimdilik herhangi bir resim seçmeyebilirsiniz.

Resim Konumu: Bölüm resminin sola, ortaya ya da sağa hizalanmasını ayarlar. Varsayılan olarak Sol'dur.

Açıklama: Bölümün açıklamasını buraya yazabilirsiniz. Bu alana, bölümü ziyaret eden bir kişinin bu sayfalarda neler bulabileceğini kısa bir açıklama şeklinde yazmanızı öneririz. Tüm alanları doldurduktan sonra sağ üst köşedeki Kaydet düğmesine tıklayın. Tebrikler, böylece ilk bölümünüzü oluşturmuş oldunuz! Site planınızdaki tüm bölümler açılana kadar burada anlattığımız şekilde bölümleri oluşturmaya devam edebilirsiniz.

Kategori Yöneticisi'nde yeni bir kategori oluşturmak için de yeni bölüm oluştururken izlediğiniz adımların aynılarını izlemeniz gerekiyor. Yeni kategori oluştururken seçmeniz gereken tek farklı seçenek "Bölüm". Bir kategori, bir bölümün hiyerarşik olarak altında yer aldığı için yeni bir kategori oluştururken o kategorinin hangi bölümün altında açılacağını seçmeniz gerekir. Şimdi Kategori Yöneticisi'ni açın ve site planınıza sadık kalarak açmanız gereken tüm kategorileri oluşturun. İşiniz bittikten sonra makalelerinizi eklemeye başlayabilirsiniz.

Metin editörünün seçilmesi

Metin editörünün seçilmesi
TinyMCE, genellikle kelime işlemcilerde bulunan pek çok özelliğe sahip.

Makalelerinizi eklemeye başlamadan önce, makale içeriklerinizi düzenlerken kullanacağınız görsel (WYSIWYG) editörü seçmelisiniz. Joomla!'daki her kullanıcı mevcut editörler arasından bir seçim yapabilir, ancak yöneticinin genel yapılandırmayı kullanarak varsayılan editörü seçme yetkisi
vardır.

Sistemdeki editörler arasından bir seçim yapmak için Genel Yapılandırma > Site menüsünü kullanmanız gerekir. "Varsayılan Metin Düzenleyici" ayarında yüklü editörler listelenir. Joomla!'da ön tanımlı olarak bir görsel editör yüklüdür: TinyMCE. Ayrıca görsel editör kullanımını kapatan "Düzenleyici Yok" seçeneğini de seçebilirsiniz. TINYMCE: TinyMCE (Tiny MoxieCodeEditor) uzun zamandır Joomla!'nın standart editörü konumunda. TinyMCE tamamen JavaScript'le yazılmış ve tam donanımlı bir görsel editör işlevselliği sunuyor. Tiny- MCE, basit bir metin editöründen çok küçük bir kelime işlemciye benziyor. Tiny- MCE, gönderdiğiniz içeriğin HTML kodlarının bile doğrudan düzenlenmesine olanak
tanıyor. TinyMCE'nin dikkate değer özellikleri arasında şunları sayabiliriz:

•Çoklu yazı tipi, stil ve boyut seçenekleri
•Sola, sağa, ortaya ve kenarlara hizalama
•Kes, kopyala ve yapıştır
•Bul ve değiştir
•Liste ve girinti ayarları
•Çoklu geri alma ve yineleme
•Tarih, saat, link, yatay çizgi, sembol karakterleri, gülücük ifadeleri, gömülü medya
(Flash dâhil) ve resim ekleyebilme
•Metin ve arka plan renklendirme
•Satır ve sütun düzenleme yetenekleriyle tablo ekleme
•CSS desteği
•Tam ekran düzenleme modu
•Görsel kontrol karakterlerini görüntüleyebilme

TinyMCE Microsoft Internet Explorer 5.5 SP2 ve üstü, Firefox 1.5.x ve üstü, Safari 1.2 ve üstü, Opera 9 ve üstü ile uyumludur. JavaScript uyumlu yeni nesil tarayıcıların da TinyMCE'yi çalıştırmakta büyük ihtimalle sorun yaşamayacağını tahmin ediyoruz.

DİKKAT: TinyMCE'nin dikkate almanız gereken bir kısıtlaması var; o da makale boyutu. Çoğu kısa ve orta uzunlukta yazıda bir problem yaşamayacak olmanıza rağmen metninizin boyutu 200-300 KB sınırını aşarsa TinyMCE takılmaya başlayacaktır. Bu, uygulamanın kendisinden ziyade JavaScript dilinden kaynaklanan bir kısıtlama. Bu yüzden Joomla!'ya çok büyük belgeler eklemek istiyorsanız "Düzenleyici Yok" seçeneğini kullanarak HTML kodlarını elle eklemeniz gerekebilir.

DÜZENLEYİCİ YOK: Genel yapılandırmadan "Düzenleyici Yok" seçimi yapıldığı zaman elbette içeriği düzenleyemeyeceğiniz anlamı çıkmıyor. Yapılandırmada TinyMCE gibi bir editör seçildiği zaman bu editör, makalenin düzenlendiği HTML metin kutusunu ele alıyor. Yani metin alanı içindeki yazı tipi, stil, resim düzenleme gibi işlemler seçilen editör tarafından gerçekleştiriliyor. "Düzenleyici Yok" seçildiği zaman, makalenin içeriği standart bir metin kutusunda görüntüleniyor. Joomla! makaleleri HTML tabanlı olduğu için bu seçeneği seçtiğinizde tüm HTML'le kodlanmış metin, metin kutusunda gösterilmekte. Bu nedenle bir satır başlık ve bir satır gövde metninden oluşan bir mesaj şöyle görünebilir:

Başlık<-/h1>Gövde metni.<-/p> "Düzenleyici Yok" seçimi HTML'den anlayan üst düzey kullanıcılar için ya da makalelerin gövdesine sık sık HTML kodları kopyalaması gereken kullanıcılar için faydalı olabilir. Joomla!'ya yeni başlayanlarsa HTML etiketlerinin kullanımı ve işlevleri konusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Bu sebeple normal kullanıcıların varsayılan düzenleyiciyi değiştirmemelerini ve TinyMCE'yi kullanmalarını öneriyoruz.

Makale ekleme

Makale ekleme

Joomla!'ya makale eklemek oldukça basit bir iştir. Bu bölümde makale ayarlarını ve içeriğin görünümüne etkilerini öğrenmekle kalmayacak, makalenize nasıl zengin medya (Flash animasyonları, resim, ses) ekleyebileceğinizi de göreceksiniz. Yeni bir makale eklemek için Denetim Masası'ndan Yeni Makale Ekle düğmesine tıklayın. Ardından başlık alanını doldurun ve makalenizin kaydedileceği bölüm ve kategoriyi seçin. Dilerseniz Kategorize Edilmemiş seçeneğini seçili bırakarak makalenizi statik olarak kaydedebilirsiniz. Makalenizin ana sayfada yayımlanmasını isterseniz Ön Sayfa seçeneğini de Evet olarak ayarlayın.

TEMEL MAKALE ÖZELLİKLERİ: Sitenize yeni bir makale eklerken o makalenin temel parametrelerini her zaman ayarlayabilirsiniz. Bu parametrelerde yayımlanma tarihi, başlık, yazar takma ismi gibi özellikleri ayarlamanız mümkündür. Parametreler makalenin görünümünü ve yayımlanma bilgilerini belirler. Sisteme eklenen her makale için aşağıdaki temel parametreleri ayarlayabilirsiniz:

• Başlık Takma İsmi: Arama motoru dostu adreslerde kullanılmak üzere makale için alternatif bir başlık belirler. Örneğin "Joomla! 1.5 hangi dilleri destekler?" makalesinin takma ismi "joomla-15-hangi-dilleridestekler" dir. Makaleyi kaydettiğinizde takma isimler otomatik olarak oluşturulduğu için bu alanı doldurmanıza gerek yoktur.

• Yazarın Takma İsmi: Yazarın Joomla! üye bilgilerinde kayıtlı ismini kullanmak istemiyorsanız kullanmak istediğiniz yeni ismi buraya yazabilirsiniz.

• Erişim Seviyesi: Üç kullanıcı grubundan (Genel, Kayıtlı, Özel) biri için erişim haklarını ayarlar.

• Oluşturulma Tarihi: Ziyaretçilerinizin gördüğü makale oluşturulma tarihinin üzerine yazılmasını sağlar. Gelecek bir tarihe kadar yayına girmeyecek makaleler için ya da geriye dönük olarak eski bir tarihe girmeniz gereken makaleler için bu özelliği kullanabilirsiniz.

• Yayınlamayı Başlat: Makalenin Joomla! sitenizde ne zaman otomatik olarak görünür olacağını belirler. Bu özellik, haftanın belli günlerinde yayımlanan köşe yazıları için ya da ileriye dönük bir tarihte yayımlamak istediğiniz makaleler için faydalı olacaktır. Yayımlanma tarihini ve saatini ayarladığınızda makale o tarih ve saatte otomatik olarak yayına girer.

• Yayınlamayı Bitir: Makalenin artık sitede görünmesini istemediğiniz tarihi ayarlamanızı sağlar. Bu parametreyi boş bırakırsanız (varsayılan) makale elle yayından kaldırılana ya da silinene kadar yayında kalacaktır. Bütün tarih alanlarının (Oluşturulma Tarihi, Yayınlanmayı Başlat ve Yayınlanmayı Bitir) sağ tarafında bir takvim simgesi göreceksiniz. Bu takvim simgesine tıklayarak ulaşabileceğiniz görsel takvimi kullanarak belli bir tarihi seçebilirsiniz.

GELİŞMİŞ MAKALE ÖZELLİKLERİ: "Özellikler (Gelişmiş)" sekmesi makale tam olarak görüntülendiğinde (ziyaretçi Devamını Oku linkine tıkladığında) karşımıza çıkan sunum özelliklerini yapılandırır. Makalelerinizin çoğunda gelişmiş parametreleri ayarlamanıza gerek yoktur; varsayılan ayarları olduğu gibi bırakmanız yeterli olur. Ancak zaman zaman "Genel Ayarları Kullan" seçeneğini belli makaleler için değiştirmek isteyebilirsiniz.

Çoğu zaman genel ayarı olduğu gibi bırakmak iyi bir fikirdir, böylece genel ayarları yönetim arabiriminden tek bir kez yapılandırabilir ve bütün makaleler için geçerli olmasını sağlayabilirsiniz. "Özellikler (Gelişmiş)" sekmesi şu ayarları içerir:

• Başlığı Göster: Makalenin başlığını gösterir ya da gizler.

• Bağlantılanmış Başlık: Makalenin başlığının aynı zamanda bir link olmasını sağlar. Başlık bağlantılanırsa, ziyaretçi başlığa tıkladığında (Devamını Oku linkine tıklamış gibi) makalenin tam sayfasına girer.

• Giriş Metni: Makalenin üst kısmında giriş metnini gösterir. Giriş metni, blog görünümü gibi makalelerin bir arada gösterildiği görünümlerde makaleyi özetlemek için gösterilen kısa bir metindir. Ziyaretçi giriş metnini okuduktan sonra Devamını Oku linkine tıklayarak makalenin devamına ulaşabilir. İmleci giriş metni olmasını istediğiniz kısmın sonuna getirip metin kutusunun altındaki "Devamını Oku..." düğmesine tıklayarak giriş metnini gövde metninden ayıran bir yatay çizgi çekebilirsiniz.

• Bölüm İsmi ve Tıklanabilir Bölüm Başlığı: Makalenin üstünde bölüm ismini gösterir. Tıklanabilir seçeneği, bölüm ismine tıklandığında ziyaretçiyi o bölümdeki makalelerin listesine götüren bir link olup olmayacağını ayarlar.

• Kategori Başlığı ve Tıklanabilir Kategori Başlığı: Makalenin üstünde kategori ismini gösterir. Tıklanabilir seçeneği, kategori ismine tıklandığında ziyaretçiyi o kategorideki makalelerin listesine götüren bir link olup olmayacağını ayarlar.

• Makale Değerlendirme: Makalenin puanının gösterilip gösterilmeyeceğini ayarlar. Burada Genel Ayaları Kullan seçeneğini kullanmanızı önemle tavsiye ederiz, zira tek bir makalenin puanlama seçeneğinin olmaması sansüre işaret edebilir, tek bir makalenin puanlama seçeneğinin olması da ziyaretçiye garip gelebilir.

• Yazar İsmi: Yazarın isminin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• Oluşturulma Tarih ve Zamanı: Makalenin oluşturulma tarih ve saatinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• Düzenleme Tarih ve Zamanı: Makalenin düzenleme tarih ve saatinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• PDF Simgesi: Makalenin PDF simgesinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• Yazıcı Simgesi: Makaleyi yazdırma simgesinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• e-Posta Simgesi: Makaleyi e-posta ile gönderme simgesinin görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirler.

• İçerik Dili: Makalenin dilini seçebilirsiniz.

• Anahtar Kaynak: Joomla! sistemi içinde referans olarak link verebileceğiniz bir metin anahtarı. Bu anahtar genellikle bileşen geliştiricileri tarafından kullanılır, sizin kullanmanız gerek yoktur.

Üstveri bilgilerini ayarlama

Üstveri bilgilerini ayarlama

Üstveriler (meta verileri) makale hakkında bilgiler içerir. Üstveriler kullanıcı tarafından görülmez, ancak arama motorları tarafından sayfalarınızı indekslemek ve açıklamak amacıyla kullanılırlar. Üstverileri doldurmanız içeriğinizin web'de doğru şekilde temsil edilmesi açısından önemlidir, ancak her haberiniz için üstverileri girmenize de gerek yoktur. Biz sadece çok önemli bulduğunuz statik sayfalarınız için üstverileri girmenizi öneririz. Joomla!'da desteklenen üstveriler şunlardır:

Açıklama: Makale içeriğinin özet bir açıklamasını içerir. Bu açıklama, bazı arama motorlarının sonuç sayfalarında sayfanızın başlığının hemen altındaki açıklama satırında görüntülenebilir.

Anahtar Sözcükler: Makaleyle ilgili anahtar kelimeleri içerir.

Robotlar: Arama motoru robotları tarafından sayfanın takip edilip edilmeyeceğini ayarlayabilirsiniz.

Yazar: Sayfanın yazarını meta verisi olarak ayarlayabilirsiniz.

SİTENİZE BİR MAKALE EKLEME: Artık her makalenizde kullanabileceğiniz ayarlar ve parametrelerle ilgili geniş bilgi sahibi olduğunuzu göre sitenize yeni bir makale eklemenin vakti geldi. Makale Yöneticisi'nden Yeni düğmesine tıklayın ya da kısa yoldan Denetim Masası'ndaki Yeni Makale Ekle düğmesine tıklayın. Makalenizin başlığını Başlık kısmına girin. Bir bölüm ve kategori seçtikten sonra makalenizi (statik içerikli bir sayfa hazırlamıyorsanız) ön sayfada görünecek şekilde ayarlayın. Artık görsel editörü kullanarak makalenizi özgürce yazabilirsiniz. Görsel editörü kullanarak yazınızı kalın, italik ya altçizgili yazmanız, yazınızın formatını ya da yazı tipini değiştirmeniz mümkündür.

Ayrıca madde imleri ve girintiler oluşturabilir, istediğiniz metni seçip zincir simgesine tıklayarak link verebilir, film simgesine tıklayarak Flash gibi medyalar ekleyebilir, HTML düğmesine tıklayarak makalenizin HTML kodlarını düzenleyebilirsiniz. Makaleniz uzun olacaksa, ilk paragrafı yazdıktan sonra "Devamını Oku..." düğmesine tıklamanızı tavsiye ederiz. Bu düğmeye tıkladığınızda yazınızın giriş bölümüyle devamı birbirinden bir çizgiyle ayrılacak ve sitenizin ana sayfasında sadece giriş bölümü görünecek, yazının devamına ulaşmak için ziyaretçinin "Devamını Oku" linkine tıklaması gerekecektir. Benzer şekilde "Sayfa Sonu" düğmesine tıklayarak yazınızı sayfalara da ayırabilirsiniz. Yazınızı daha önce Word gibi bir kelime işlemcide yazdıysanız yazınızı Word'den kopyalayıp TinyMCE editörünün içine yapıştırmayın. Bu durumda

Word'ün oluşturduğu ekstra HTML kodları da sayfanıza eklenir ve makaleniz bazı tarayıcılarda çirkin ya da bozuk görünebilir. Bunun yerine Word'den kopyaladığınız metni önce Not Defteri'ne yapıştırın, ardından Not Defteri'nden kopyaladığınız metni TinyMCE'ye yapıştırın. Bundan sonra TinyMCE'nin biçim özelliklerini kullanarak metninizin formatını istediğinizşekle sokabilirsiniz. İşimizi bitirmeden önce gelişmiş özelliklerdeki bazı ayarları değiştirmek istiyoruz. Öncelikle bölüm ve kategori isimlerini görünür ve tıklanabilir olarak ayarlıyoruz. Sonra ziyaretçiler isterse makaleyi yazdırabilmeleri için yazdır simgesini aktif hale getiriyoruz. Yazımızın arama motorları tarafından indekslenmesini istediğimiz önemli bir yazı olduğunu düşündüğümüz için üstverileri dolduruyoruz.

Makale için kısa bir açıklama yazarak önemli anahtar sözcüklerimizin de açıklamada geçmesini sağlıyoruz. Ayrıca makalenin içeriğini yansıtan önemli anahtar kelimeleri Anahtar Sözcükler alanına giriyoruz. Makaleyi kaydetmeden önce makalemize birkaç medya dosyası eklemek istiyoruz. İlk olarak sitemize küçük bir JPEG resim yükleyip metnimizin içine ekleyeceğiz. Ardından makalemize bir de ses dosyası ekleyeceğiz. Siz alternatif olarak bir Flash dosyası da ekleyebilirsiniz. Öncelikle imleci makalenizin içinde resmin görünmesini istediğiniz noktaya yerleştirin. Resmimizi makalemize eklemek için önce sisteme yüklemeliyiz (upload etmeliyiz). Metin kutusunun sol altındaki "Resim" düğmesine tıklayın. Bu düğmeye tıkladığınızda sitenizin varsayılan medya klasöründe bulunan resimlerin ön izlemelerini görebileceğiniz bir pencere açılacaktır.

Biz yeni bir resim yüklemek istiyoruz, bu yüzden pencerenin Yükle başlıklı alt kısmını kullanacağız. Gözat düğmesine tıklayıp bilgisayarınızdan resminizi seçtikten sonra Yüklemeye Başla düğmesine tıklayın. Birkaç saniye içinde yeni resminizin ön izlemesi otomatik olarak resimler arasında görünecektir. Bu arada Joomla!'nın otomatik bir yeniden boyutlandırma fonksiyonu olmadığını hatırlatmalıyız. Yani resimlerinizi sisteme yüklemeden önce kendiniz Photoshop ya da başka bir programda yeniden boyutlandırmalısınız. Resminizi eklemek üzere seçmek için üzerine tıklayın. Resim Bağlantısı satırı resmi seçtiğinizde otomatik olarak dolacaktır. Bizim örnek resmimizin yolu images/stories/vefa.jpg olarak görünüyor.

Arama motorları ve erişilebilirlik açısından önem arz eden resim açıklamasını girmeyi unutmuyoruz. Arama motorları genel olarak bir grafiğin içeriğini "göremez", ama resmin metin şeklindeki HTML "alt" etiketine girilen değeri okuyarak resmin içeriği hakkında bilgi edinebilirler. Resim açıklamasına girdiğiniz açıklama "alt" değerini belirler. Resim başlığı olarak genellikle açıklama satırını kopyalamanız yeterlidir. Başlık satırının resmin altında bir alt yazı olarak görünmesini istediğimiz için Alt Başlık seçeneğini de işaretliyoruz. Hizalama ayarını kullanarak resmin yazının soluna mı sağına mı hizalanacağını belirleyebiliriz. Son olarak, resmi imlecin
bulunduğu noktaya eklemek için pencerenin sağ üst köşesindeki Ekle düğmesine tıklıyoruz. Makalemiz artık yayımlanmaya hazır ve makaleyi Joomla! veritabanına kaydetmek için sağ üst köşedeki Kaydet düğmesine tıklıyoruz.

Artık sitenizin ana sayfasına girerek yeni eklediğiniz makaleyi sitede görebilirsiniz. Yalnız ana sayfaya girdiğinizde makalenizin üstünde "Administrator tarafından yazıldı." notunu göreceksiniz. Buraya kendi adınızı yazmak için Kullanıcı Yöneticisi'ne girin Administrator hesabına tıklayıp İsim kısmına kendi adınızı (ya da sitede ne şekilde görünmesini istiyorsanız o adı) yazın.

STATİK MAKALE EKLEME: Joomla!'nın kategorizasyon özelliklerini anlamak için bir kategorize edilmemiş makale eklemeyi deneyelim. Kategorize edilmemiş bir içerik ekledikten sonra bu sayfanın linkini menülerinizden birine ekleyerek her zaman ulaşılabilmesini sağlayabilirsiniz. Böyle bir sayfaya örnek olarak Kullanım Koşulları sayfasını gösterebiliriz. Bölümler ve kategoriler sitenizin içeriğine göre özel olarak organize edildiği için; kullanım koşulları, lisans, künye gibi sayfaları hiyerarşi içinde koyacak bir yer bulamayabilirsiniz. Bu durumda içerikleri kategorize etmeden kaydetmelisiniz. İstediğiniz içeriği içeren ve özelliklerini istediğiniz şekilde ayarladığınız yeni bir makale oluşturun. Bölüm ve Kategori alanlarını "Kategorize Edilmemiş" olarak bırakmayı unutmayın.

İçeriği menülere ekleme

İçeriği menülere ekleme
Menü öğesi ekleme ekranı, mevcut menü öğesi türlerinin bir listesini sunuyor.

Joomla!'nın makaleler üzerine kurulu bir sistem olduğunu söylemek mümkün, ama makalelere erişmek ve onları görüntülemek için menü sisteminin büyük önemi var. Kullanıcının bir bölüme, kategoriye ya da belgeye erişebilmesi için o öğenin mutlaka bir menüye bağlanması (linklenmesi) gerekir. Joomla!'da menüler tıpkı masaüstü uygulamalarında olduğu gibi yatay veya dikey olarak ekranda sıralanan çeşitli linklerden oluşabilirler.

KATEGORİZE EDİLMEMİŞ MAKALE İÇİN MENÜ ÖĞESİ OLUŞTURMAK: Kategorize edilmemiş makaleler için ziyaretçiyi doğrudan makaleye yönlendiren bir menü oluşturabilirsiniz. Bu menü öğesi, Ana Menü altında tek bir menü öğesi olarak oluşturulacaktır. İşe başlamak için Menü Yöneticisi'ni açın ve Ana Menü'nün Menü Öğeleri sütunundaki Menü Öğesini Düzenle simgesine tıklayın. Yeni bir menü öğesi oluşturmak için sağ üstteki Yeni simgesine tıklayın. Karşınıza gelen ekranda, menü öğelerine bağlanabilecek tüm içerik türleri listelenecektir.

Makale seçeneklerini genişletmek için İç Bağlantı başlığı altındaki Makale linkine tıklayın.Menü öğesi türü listesinden direkt bir menü linki oluşturmak için Makale Düzeni'ni seçin. Menü öğesinin başlığını Kullanım Koşulları ya da kategorize edilmemiş makalenizin başlığı olarak ayarlayın. Göster ve Üst Öğe ayarlarını olduğu gibi (sırasıyla Ana Menü ve Üst) bırakın. Ekranın sağ üst kısmında Makale Seç alanını ve bu alanın hemen yanında Seç düğmesini göreceksiniz. Seç düğmesine tıkladığınızda karşınıza bir açılır pencere gelecektir. Kategorize edilmemiş makalenizin başlığına tıklayarak o makaleyi seçin. Makaleyi seçtiğinizde menü öğesi ekleme sayfasına geri döneceksiniz ve Makale Seç alanında seçtiğiniz makalenin başlığı görüntülenecektir. Bu makale için gelişmiş özellikleri değiştirmenize gerek yok, o yüzden yeni menü öğenizi kaydetmek için sağ üstteki Kaydet düğmesine tıklayın.

Şimdi Joomla! sitenizin ana sayfasına girerseniz Ana Menü'nün en altındaki Kullanım Koşulları adlı menü öğesini göreceksiniz. Makaleye giden bu linke tıkladığınızda makalenin herhangi bir bölüm ya da kategori bağlantısı olmadan açıldığını görebilirsiniz. Aynı şekilde istediğiniz kadar direkt menü öğesi ekleyebilirsiniz. Ancak siteye her makale eklediğinizde bir menü öğesi oluşturmanız elbette mantıklı bir iş değildir; bunun yerine kullandığınız içerik yönetim sisteminin makaleleri otomatik olarak bir araya toplayabilmesi gerekir. Joomla!, yeni makalelerinizden oluşan bir kategorinin içeriğini otomatik olarak bir menü öğesine atayabilir. Bunun için Kategori adlı menü öğesi türünü kullanacağız.

KATEGORİ MENÜSÜNÜ GÖRÜNTÜLEMEK: Ana menünüze belli bir kategorideki bütün makaleleri görüntüleyecek bir menü öğesi ekleyebilirsiniz. Ancak öncelikle ana menünüzdeki artık mevcut olmayan örnek verilere işaret eden öğeleri temizlemeniz doğru bir davranış olacaktır. Menü Yöneticisi'ni açıp Ana Menü'nün yanındaki Menü Öğeleri düğmesine tıklayarak işe başlayın. Mevcut öğelerin listesi karşınıza geldiğinde Anasayfa ve Kullanım Koşulları dışındaki tüm menü öğelerini (Genel Bakış, Neler Yeni?, Lisans, Ek Bilgi, SSS, Haberler, Web Bağlantıları, Haber Kaynakları) seçin. Bu öğeleri silmek için Çöp düğmesine tıklayın. Sitenizin ana sayfasını yeniden yüklerseniz artık ana menüde sadece iki menü öğesi kaldığını göreceksiniz. Kırık linklerden oluşan menü öğelerini temizlediğinize göre artık ana menüye yeni menü öğeleri eklemenin vakti geldi. Ana Menü öğeleri ekranındayken yeni bir menü öğesi eklemek için Yeni simgesine tıklayın. Aynen direkt link içeren menü öğesini oluşturduğunuz şekilde İç Bağlantı > Makale başlığına tıklayın.

Bu sefer Kategori Listesi Düzeni seçeneğini seçin. Bunu seçtiğinizde kategorinizdeki makaleler bir liste halinde kullanıcının karşısına sunulacaktır. Kategori Blog Düzeni'ni seçerseniz makaleleriniz iki sütuna ayrılmış kutucuklar halinde ve giriş metinleriyle birlikte görünecektir. Daha önce tek makale düzenini seçtiğinizden biraz daha farklı görünen bir ekranla karşılaşacaksınız. Ekranın sağ tarafında göreceğiniz Özellikler (Temel) kısmından makale görünümünüzün yapılandırmasını yapabilirsiniz. Menü öğesine bir isim vererek işe başlayın. Bir okul sitesi olacak sitemiz için eğitim haberleri içeren bir kategoriyi menümüze eklemek istiyoruz; bu yüzden menü öğemizin başlığını "Eğitim Haberleri" yapıyoruz.

Ayrıca Özellikler (Temel) bölümünden de Kategori ayarını eğitimhaberlerini kaydettiğimiz kategori olan Eğitim Haberleri olarak seçiyoruz. Menü öğesinde yapmak isteyebileceğiniz diğer ayarları da tamamladıktan sonra Kaydet düğmesine tıklayın. Mevcut menü öğelerini listeleyen ekran karşınıza gelecek ve menü öğeniz listenin en altına eklenmiş olacaktır. Bu menü öğesinin Kullanım Koşulları linkinin üstünde görünmesini istediğimiz için Sırala sütunundaki yukarı ok simgesine tıklıyoruz. Ana sayfayı yenilediğinizde menünüzün güncellendiğini göreceksiniz.

Şablon yükleme

Şablon yükleme

Joomla! sitenizin görünümünü, yani tasarımını değiştirmenin en kolay yolu özelleştirilmiş bir şablon (template) indirip yüklemektir. Web siteniz için yeni ve yüksek kaliteli şablonlar sunan pek çok ücretsiz ve ücretli site bulunmaktadır. Kaliteli tasarımlar için genellikle cüzi bir miktar parayı gözden çıkarmanız gerektiğini hahatırlatmalıyız.

Bu bölümde, sitenizin hedef kitlesine uygun bir görünüme sahip olmak için şablonları nasıl indirip yükleyebileceğinizi göreceğiz. Joomla! sitenizin tasarımını belirleyen şey kullandığınız Joomla! "şablon"udur. Standart bir Joomla! kurulumunda varsayılan olarak rhuk_milkyway adlı şablon seçili gelir. Joomla!'nın şablon sistemi o kadar etkilidir ki, sadece birkaç tıklamayla yeni bir şablon seçerek sitenizin görünümünü saniyeler içinde komple değiştirebilirsiniz. İşe başlamak için önce bir şablon bulup indirmeniz gerekir. Joomla! için kaliteli şablonlar sunan ve abonelik sistemiyle çalışan çok sayıda şablon sağlayıcı bulunmaktadır.

Ücretsiz binlerce şablon için www.joomla24.com adresini ziyaret edebilir ya da Google'da "free joomla templates" şeklinde bir arama yapabilirsiniz. Çeşitli şablon geliştiricileri tarafından tasarlanmış ücretli ve ücretsiz şablonlardan bir derleme görmek için www.bestofjoomla. com'un Joomla Templates bölümüne göz atabilirsiniz.

İndirdiğiniz şablonlar çoğunlukla ZIP veya tar.gz arşivi olarak sıkıştırılmış olacaktır. Joomla! bu arşiv biçimlerini kendi içinde çözebildiği için dosyaları kendi sabit diskinizde açmanıza gerek yoktur. Joomla!'ya arşiv dosyasını gönderdiğiniz zaman sistem otomatik olarak şablon dosyalarını çıkaracak ve gereken yerlere kopyalayacaktır. Bir şablon genel olarak PHP kodları, stil dosyaları (CSS) ve resimlerden ibaret çeşitli dosyalardan oluşur. Şimdi örnek olarak Joomla24.com sitesinden bir şablon indirip sitemize yükleyelim. Biz örnek olarak Inter adlı şablonu (www.joomla24.com/option,com_remository/Itemid,4/func,fileinfo/id,4033.html) indireceğiz. Siz de bu şablonu veya beğendiğiniz herhangi bir şablonu Download linkine tıklayarak indirip sabit diskinize kaydedin.

Mevcut şablonunuzu değiştirmek için önce Eklenti Yöneticisi'ni kullanarak şablonunuzu sisteme yüklemeniz gerekecek. Eklenti Yöneticisi'ne ulaşmak için Eklentiler menüsünden Kur/Kaldır'a tıklayın. Dosya Paketi Yükle kısmındaki Gözat düğmesine tıklayıp indirdiğiniz dosyayı seçin ve Dosya Yükle & Kur düğmesine tıklayın. Birkaç saniye içinde karşınıza şablonun başarıyla yüklendiğini belirten bir ekran gelecektir. Şimdi Eklentiler > Şablon Yöneticisi linkini kullanarak Şablon Yöneticisi'ne girin. Varsayılan olarak rhuk_milkyway adlı şablonun seçili olduğunu göreceksiniz.

Sitenizin şablonunu değiştirmek için bir şablon adının solundaki seçim düğmesine tıklayıp sağ üstteki Varsayılan düğmesine tıklamanız gerekiyor.Şimdi yeni bir tarayıcı penceresinde web sitenizi tekrar açın; sitenizin görünümünün baştan sonra değiştiğini fark edeceksiniz. Böylece Joomla! şablonunuzu değiştirerek sitenizin tasarımını kısa yoldan yenilemiş oldunuz. Bu yöntem sayesinde Joomla! tabanlı sitenizin tasarımını her ay yeniden değiştirmeniz bile mümkündür. Ancak siteniz için kalıcı bir tasarım peşindeyseniz ve kaliteli bir şablon arıyorsanız abonelik mantığıyla çalışan ya da tek tek şablon satan ticari Joomla! şablon sitelerine göz atmanızı önemle tavsiye ederiz.

Siteye yazar eklemek

Siteye yazar eklemek
Grup listesinden bir grup seçerek kullanıcıyı o gruba atayabilirsiniz.

İçerik yönetim sistemlerinin geleneksel web sitelerine kıyasla en büyük avantajı, içeriğin çok kolay bir şekilde yönetilebilmesine olanak tanımasıdır. Sitenizin içeriği üzerinde çalışacak katılımcılara, editörlere ya da yazarlara sahipseniz bu kişilerin Joomla!'ya makale eklemelerine izin verebilirsiniz. Joomla!, kayıtlı kullanıcılarınızın çeşitli rol gruplarına atanarak sitenizi düzenlemelerine veya değiştirmelerine olanak tanır.

Dahası, kullanıcılarınız sitenize içerik gönderdikten sonra son yayın onayının sizin tarafınızdan verilmesini ve içeriğin ondan sonra yayına girmesini de sağlayabilirsiniz. Sitenize içerik girecek birisinin dâhil olabileceği üç genel kategori vardır: yazar, düzenleyici ve yayınlayıcı. Bunun için yeni kullanıcı kaydını kendiniz yapabileceğiniz gibi mevcut üyelerinizden birini de düzenleyerek yetki verebilirsiniz. Örnek olarak yönetim panelinden Kullanıcı Yöneticisi'ne girip Yeni düğmesine tıklayın. İsim alanına Salim Karaca, kullanıcı adına salimk, e-posta adresine de bir e-posta adresi yazıyoruz. Grup kısmından Düzenleyici'yi seçiyoruz. Bu yeni grup seçimi, bu kullanıcının sitenize içerik ekleyebilmesini sağlayacaktır. Kullanabileceğiniz grup seçenekleri şunlardır:

Yazar: Kullanıcı sitenize yeni içerik girebilir, ancak içeriği sizin onaylayıp yayına almanız gerekir.

Düzenleyici: Kullanıcı sitenize yeni içerik girebilir ve başka kullanıcılar tarafından girilen içerikleri düzenleyebilir, ancak içeriği sizin onaylayıp yayına almanız gerekir.

Yayınlayıcı: Kullanıcı sitenize yeni içerik girebilir, başka kullanıcılar tarafından girilen içerikleri düzenleyebilir ve içerikleri yayına alabilir. Genel Arka-Uç Birimi listesinden bir grup seçerseniz kullanıcılar sitenizin yönetim paneline girerek işlem yapabilirler.

Düzenleyici: Burada bir çeviri hatasından söz edebiliriz, zira ön-uçtaki düzenleyici (editor) ile arka-uçtaki düzenleyici (manager) aynı şey değildir. Arka-uçtaki düzenleyici, arka-uca erişim yetkisine sahip bir "yayınlayıcı" olarak düşünebilir. Düzenleyiciler sitenizin yönetim paneline girerek makale ekleyebilir ve mevcut makaleleri düzenleyebilirler.

Yönetici: Yöneticiler düzenleyicilerin tüm yetkilerinin yanı sıra ayarları değiştirme; bileşen, modül ve eklenti yükleme yetkilerine sahiptir. Ancak site şablonlarını ve genel yapılandırmayı düzenleyemezler.

Süper Yönetici: Süper yöneticiler sistem üzerinde mevcut TÜM yetkilere sahiptir. Süper yönetici hesapları sadece başka bir süper yönetici tarafından oluşturulabilir. Bu yetkiyi site sahipleri dışında birisine vermenizi tavsiye etmeyiz. Biz sitemizin editörlerinin yönetim paneli üzerinden makale ekleyebilmelerini ve makalelerini kendi kendilerine yayımlayabilmelerini istiyoruz, bu yüzden onları arka-uca erişebilen düzenleyici grubuna atayacağız. Bunun için Grup listesinden Genel Arka-Uç Birimi altındaki Düzenleyici'yi seçin ve kullanıcıyı kaydedin.

Artık editörleriniz www.siteadresi.com/administrator/ adresine kendi hesap bilgileriyle girerek yeni makale ekleyebilecekler. Yazarlarınızın sitenize sadece makale ekleyebilmelerini, ancak makalelerin sizin denetiminizden geçerek yayımlanmasını istiyorsanız Grup listesinden Yazar'ı seçin. Artık bu kullanıcı sitenizin ön yüzüne normal şekilde kullanıcı girişi yaptıktan sonra herhangi bir bölüm ya da kategori menüsüne tıkladığında makale listesinin hemen altında "Yeni" linkini görecektir. Kullanıcı bu linke tıklayarak makalesini görsel editörde yazıp kaydedebilir.

Gönderilen makaleler sitenizin yönetici panelindeki Makale Yöneticisi'nde yayımlanmamış olarak görünür. İlgili makalenin Yayınlandı sütununda görünen X işaretine tıklayarak o makalenin yayımlanarak sitenizde görünmesini sağlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları