Rusya'daki faaliyetlerini durduran teknoloji devi, şimdi de 1.000 kişiyi işten çıkartıyor

Daha önce Rusya'daki faaliyetlerini durduran IBM, ülkedeki geleceğinin belirsiz olduğunu söyleyerek tüm çalışanları ile yollarını ayıracağını açıkladı.

Rusya'daki çalışanlara büyük şok: 1.000 kişi işsiz kalacak

Bir firma içi nota göre IBM, Mart ayında Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıktan sonra Rusya'daki tüm personelini işten çıkarıyor. IBM CEO'su Arvind Krishna, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta komşu Ukrayna'yı işgal etme kararının ardından teknoloji şirketinin ülkeyi terk ettiğini söylemişti. Reuters'ın söylediğine göre, Rusya'da yaklaşık 1.000 kişinin işini kaybetmesi bekleniyor.

Firma içi notta Krishna “Rusya'daki çalışanlarımıza ödeme yapmaya ve sağlamaya devam ederken daha uzun vadeli seçenekleri değerlendirebilmek için operasyonları askıya almayı seçtik. Savaşın sonuçları artmaya devam ederken ve uzun vadeli sonuçlarıyla ilgili belirsizlik arttıkça, IBM'in Rusya'daki işini düzenli bir şekilde kapatma kararı aldık. Bu hareketi hem doğru hem de gerekli ve işimizin askıya alınmasını izleyen doğal bir adım olarak görüyoruz” dedi.

Firma içi not 30 Mayıs'ta personele gönderildi, ancak geçtiğimiz Salı günü kamuoyuna açıklandı. Krishna, ülkedeki iş gücünün yanlış bir şey yapmadığını vurgulamış olsa da, sonuç değişmiyor: “Bu süreç bugün başlayacak ve yerel iş gücümüz ile bir ayrılıkla sonuçlanacak. Rusya'daki meslektaşlarımız, kendi kusurları olmaksızın, aylarca süren stres ve belirsizliğe katlandı. Bu haberin zor olduğunun farkındayız ve IBM'in yanlarında olmaya ve destek sağlamak ve geçişlerini olabildiğince düzenli hale getirmek için tüm makul adımları atmaya devam edeceğinden emin olmalarını istiyorum.

Birleşmiş Milletler'in belirttiğine göre Ukrayna'daki savaşta resmi olarak 3.381 sivil öldü ve 3.680 kişi yaralandı, ancak gerçek ölü sayısının çok daha yüksek olduğuna inanılıyor. Birleşmiş Milletler'in son sayılarına göre, savaşın başlamasından bu yana Ukrayna'dan kaçan 4,7 milyondan fazla mülteci şu anda Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde hayatlarına devam ediyor. IBM, çalışanlarının krize yanıt olarak Uluslararası Kızıl Haç'a yaklaşık 2 milyon dolar bağışladığını belirtiyor.