IBM'in yeni mucizesi!

Bilişim devlerinden IBM, bu sefer ne yeni bir işlemci, ne de yeni bir yazılım geliştirdi...

IBM'in yeni mucizesi!

BT firması IBM, araştırma laboratuarında çevre dostu bir güneş paneli geliştiriyor. Paneller dünyada bolca bulunan bakır, çinko, kükürt ve selenyum gibi hammaddelerden üretilebiliyor.

Firmanın açıklamasına göre yeni nesil yapıtaşlarının verimliliği seleflerine göre daha yüksek. Yeni nesil güneş panelleri eski denklerine göre yüzde 40 daha fazla performans sunuyor. Ayrıca eski güneş panelleri yüksek seviyede zehirli ve bu sebeple çok pahalı olan bakır-indiyum-galyum-selenid ve kadmiyum-tellür gibi hammaddelerden üretiliyor.

Basit üretim
Bunun dışında üretim sürecinin de basitleştiği söyleniyor. IBM araştırma bölümünün "Advanced Materials" dergisinde yaptığı açıklamada maddeleri birbirine bağlamak için nano-partiküler tekniğin kullanılabileceği de ortaya çıktı. Şimdiye kadar asıl enerji dönüşüm katmanını temel katmana sabitlemek için karmaşık vakum tekniğinin kullanılması gerekiyordu.

Proje yöneticisi David Mitzi'nin etrafındaki araştırmacılar üretim tekniğinin kolay ve hammaddelerin ucuz olduğu takdirde güneş enerjisinin dünya çapındaki enerji pastasındaki payının belirgin derecede artmasını ümit ediyor. Şu sıralar güneş enerjisinin dünya çapındaki kullanım oranı sadece yüzde 0,1.

Okuyucu Yorumları