Geçtiğimiz günlerde Çin'de gerçekleşen World Internet Conference'ta konuşan Huawei CEO'su Richard Yu, yapay zeka teknolojilerine dair dikkat çekici bir vizyon ortaya koydu. Yu, konuşmasında YZ-merkezli 'Superphone'un kullanıcılar için bir cihaz olmasının ötesinde kendilerini ikiyle katlanmış bir hali olacağını ifade etti.
Yu, Huawei'nin bu teknolojiye giden yolda cihaz, bağlantı, bulut ve yonga setleri olmak üzere dört ana alanda önemli yatırımlar yapacağını belirtti. "Bilgi uygarlığı" gibi bir tabir de kullanan Yu, söz konusu uygarlığın daha zengin bilgi ve daha uygun erişim şeklinde iki alan üzerinden evrildiğini söyledi.
Bilginin dijtilleştirilme ve yakınsallaştırılma sürecine de değinen Yu, bu dijital dünyanın genişlemesini karşı konulamayan ve nihayetinde yönetilemeyen bir trend olarak gördüğünü de ekledi. Yu'ya göre bu mesele ancak yapay zekanın çözebileceği türden bir sorun.
Yu'ya göre katlanarak artan bu veri büyümesi insan kapasitesini artık aşan bir hale ulaşıyor. Yu, bu noktada Superphone (Süper telefon) adını verdiği gelişmiş yapay zeka teknolojisi kullanan bir akıllı telefondan yararlanılması gerektiğini öne sürüyor.
Yu, bu Superphone'un aramalar yapmak ve internette dolaşmaktan çok öteye gideceğini, kullanıcıların gündelik görevlerine yardımcı olan kişisel bir asistan olmanın ötesinde neredeyse ikinci bir kendileri olacağını iddia ediyor. Yu, Superphone'un yeni bir bilgi yönetim mimarisi sağlayacağını belirtiyor.
Huawei'nin bu vizyon için aslında çoktan somut adımlar attığını da söyleyebiliriz. Zira Huawei Mate 9'da sunulan en dikkat çekici niteliklerden birisi de cihazın zaman içerisinde öğrenme kapasitesine sahip olacağıydı. Firmanın bu doğrultuda önümüzdeki yıllarda çok daha heyecan verici adımlar atması bekleniyor.