Huawei şimdi de kendi PC işletim sistemini yapıyor

ABD tarafından ambargoya uğrayan Çinli teknoloji devi, önce Android'e rakip kendi işletim sistemini geliştirdi ve şimdi Windows ve MacOS'u zorlayacak bir masaüstü işletim sistemiyle sahneye çıkmaya hazırlanıyor.

Huawei şimdi de kendi PC işletim sistemini yapıyor

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde ABD'nin ambargo listesine alınan Çinli Huawei şirketi, bu ambargo nedeniyle ABD'ye ait şirketlerin ürünlerini de kullanamaz duruma geldi. Buna Google'ın Android işletim sistemi de dahildi ve Huawei cep telefonu pazarında varlığını sürdürebilmek için kendi işletim sistemini ve uygulama ekosistemini oluşturdu.

Çinli dev şimdi de, yeni bir masaüstü işletim sistemi geliştiriyor. Bu sayede Windows işletim sistemine ihtiyaç duymadan PC'ler üretebilecek gibi görünüyor.

Raporlar, Çinli teknoloji devinin yeni işletim sisteminin bu yıl içinde piyasaya sürülebileceğini ve tasarımının da macOS'tan esinleneceğini gösteriyor.

Windows 11 gibi dayanak noktalarını ele geçirmek ve kullanıcıları uzaklaştırmak isteyen Huawei, mobil cihazlar ve akıllı saatler gibi giyilebilir cihazlar için kendi işletim sistemi HarmonyOS'la önemli bir deneyim ve ekosistem kazandı. Ancak bu işletim sisteminin Çin hükümeti tarafından gözetlenmeyi kolaylaştırdığı yönündeki endişeler de son derece yüksek.

X'te ortaya çıkan bir paylaşım ise Huawei'nin geliştirici web sitesinde HarmonyOS Next'in PC sürümü için arayüz görsellerini duyurdu. Bunun HarmonyOS'un PC'ler için bir masaüstü versiyonunun 2024'ün son çeyreğinde piyasaya sürüleceği anlamına geldiği de düşünülüyor.