Huawei, yeni amiral gemileri P20 ve P20 Pro'yu resmi olarak tanıttı. CHIP Online olarak tanıtım etkinliğini yerinde takip ettik ve her iki telefonu da yakından inceleme şansı bulduk. Bu yazımızda, P20 hakkındaki ilk ön incelememizi bulacaksınız.
Huawei P20 Kamera Özellikleri
Öncelikli olarak bilmeniz gereken, P20'nin, 3 adet arka kameraya sahip olan ağabeyi P20 Pro'ya göre 1 kamera eksik sunuyor olması. Tabii ki P20'nin çift kameralı sistemi, P20 Pro'nun getirdiği büyük yeniliklerden hepsini desteklemiyor. İki kameranın ilki 12MP f/1.8 iken, ikinci kamera 20MP f/1.6 özelliklerine sahip.
Bir önceki amiral gemisi olan P10'un zaten başarılı bir kameraya sahip olduğunu biliyoruz. P20'nin kamera sistemi, işte bu başarılı kameranın üzerine bazı yazılımsal geliştirmeler getiriyor. Ancak P20 Pro'daki telefoto özelliği bu telefonda bulunmuyor.
P20, saniyede 960 kare yavaş çekim özelliğine sahip. İlk bakışta etkileyici gibi görünse de, piyasada daha iyi telefonlar da var. Örneğin Sony Xperia XZ2, saniyede 960 kareye 1080p çözünürlükte ulaşabiliyor.
Telefonun ön kamerası ise 24 megapiksel çözünürlüğe sahip; bu çözünürlük, selfi çekimleriniz için son derece yeterli.
Çekilen fotoğrafların, en azından telefonun ekranı üzerinde son derece canlı ve başarılı göründüğünü söyleyebiliriz. Ancak kesin bir karara varabilmek için, Huawei P20'nin test merkezimize konuk olmasını beklemek zorundayız.
Huawei P20 Tasarım ve Ekran Özellikleri
Huawei P20, tamamen metal bir kasaya sahip olan P10'un aksine, cam arka yüze ve metal çerçeveye sahip. Camın çerçeveye bükülerek birleşmesi, telefonun tutuşunu rahatlatan bir etken. Üstelik telefonu elimize aldığımızda, "premium" bir telefonu tuttuğumuz hissini verdiğini kabul etmeliyiz.
18:7:9 oranındaki ekran, 2018'in diğer amiral gemisi telefonlarını andırıyor. Ancak ekranın çözünürlüğü 1080 x 2244 ve bu çözünürlük, Huawei P20'yi, Samsung ve Sony gibi rakiplerinin biraz gerisinde bırakıyor. Yine de ekranın, amiral gemisi bir telefon için son derece canlı ve yeterli kalitede olduğunu söylemek mümkün.
Huawei, P20 ile birlikte, "çentik" modasına katılan son üretici olmuş durumda. Telefonun üst kısmında, sensör ve kamera gibi bileşenlerin yerleştirildiği bir çentik bulunuyor; iPhone X'te olduğu gibi... Eğer bu çentik sizi rahatsız etmiyorsa, telefonu bu şekilde kullanmanız mümkün. Ama bir alternatifiniz daha var: Bu çentiği, iki kenarındaki boşlukları siyah bir bant ile kapatarak ortadan kaldırabilirsiniz.
Ekranın alt kısmında, Huawei'n vaz geçmediği bir öğe bulunuyor: Fiziksel Home tuşu. Bu tuş, aynı zamanda parmak izi sensörü olarak da görev yapıyor.
Dikkat çeken bir diğer detay ise, P20'de 3.5mm kulaklık girişi bulunmaması. Bu durumu P20 Pro için anlayabiliyoruz; telefon IP67 sertifikasına sahip ve su geçirmiyor. Ancak P20 sadece IP53 sertifikası ile sunuluyor. Bu da telefonun suya karşı dayanıklı olmadığını gösteriyor. Bu yüzden, Huawei'in kulaklık girişini, en azından P20 için koruması belki de daha iyi olabilirdi.
Huawei P20 Performans ve Donanım Özellikleri
Telefon gücünü, Huawei'in kendi yonga seti olan Kirin 970'den alıyor. Aynı yonga setini, daha önce Mate 10 Pro'da da gördüğümüzü belirtelim. Kirin 970, bir sinirsel işlem ünitesine sahip ve bu ünite, telefona yapay zeka özellikleri kazandırıyor. Huawei'in en çok üzerinde durduğu konu da aslında bu.
Peki bu yapay zeka desteği ne anlama geliyor? Örneğin otomatik kamera modunda bir köpek fotoğrafı çekecekseniz, telefon karşısında duranın bir hayvan olduğunu anlıyor ve sayısız ayarı buna göre optimize ediyor.
Yonga setini, 4GB RAM destekliyor. 4GB RAM her ne kadar etkileyici görünse de, P20 Pro'nun 6GB Ram'inin gerisinde kalıyor.
Kutusundan Android 8.1 Oreo ile çıkacak olan telefon, tabii ki Huawei'in kendi Emotion 8.1 arabirimine sahip. Gerçek bir performans testini henüz yapamamış olsak da, telefonun günlük kullanım için fazlasıyla yeterli bir performans sunduğunu anlamak çok zor değil.
P20, 128GB dahili depolama alanına sahip. Ancak bu kadar geniş bir alana rağmen, microSD kart desteği de unutulmamış.
Telefonun pili 3.400mAh kapasiteye sahip. Ekran çözünürlüğünün nispeten düşük olduğu düşünülürse, bu kapasitenin yeterli olduğunu tahmin edebiliriz. Ayrıca P20'de, Huawei'in kendi hızlı şarj teknolojisinin bulunduğunu da söylemekte yarar var.
Huawei P20 İlk Karar
Huawei P20, doğal olarak ağabeyi P20 Pro'nun gölgesinde kalan bir telefon. Ancak bu durum, onun iyi bir telefon olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Tasarımdaki değişim ve ilk bakışta fazlasıyla yeterli görünen performansı, P20'yi, amiral gemilerinin arasında iyi bir yere taşıyabilir.