Huawei, Android'le bağlarını tamamen kesti

ABD ambargosu nedeniyle Android kullanımı engellenen ve Google ekosisteminden çıkarılan Huawei yeni mobil işletim sistemini duyurdu ve artık Android ile tüm bağlantısını tamamen kesti.

Huawei, Android'le bağlarını tamamen kesti

Huawei, kendi geliştirdiği işletim sistemi HarmonyOS NEXT'i resmi olarak duyurdu ve böylece, Android ekosistemiyle bağlantısını tamamen kesti.

Huawei bu lansmanla beraber kendi Kirin ve Kunpeng çiplerini çalıştıran bazı akıllı telefon ve tabletleri için işletim sisteminin "resmi olarak kamuya açık beta testlerine başladığını" açıkladı.

HarmonyOS'un önceki sürümlerinden farklı olarak HarmonyOS NEXT artık Android uygulamalarını desteklemiyor.

Huawei, önde gelen Çin kuruluşlarının bundan etkilenmediğini iddia ediyor. Çinli şirket, işletim sistemi için yerel uygulamalar geliştirenler arasında Meituan, Douyin, Taobao, Xiaohongshu, Alipay ve JD.com'u gösterdi. Bilmiyorsanız, bunlar Çin'in en iyi alışveriş, ödeme ve sosyal medya uygulamaları.

Huawei ayrıca duyurusu sırasında 15.000'den fazla HarmonyOS yerel uygulaması ve meta-hizmetinin de başlatıldığını iddia etti. Bu güzel bir sayı, ancak Google Play Store ve Apple'ın App Store'unda bulunan milyonlarca uygulamadan çok daha az.

Daha hızlı ve daha efektif çalışan mobil işletim sistemi

Çinli teknoloji devi ayrıca işletim sisteminin 110 milyon satır koda sahip olduğunu da açıkladı ve işletim sistemini çalıştıran mobil cihazların genel performansını %30 oranında iyileştirdiğini iddia etti. Ayrıca yeni işletim sistemiyle pil ömrünün 56 dakika iyileştiği ve işletim sisteminin bellek ihtiyacını 1.5 GB azalttığı da açıklandı.

Artık, Android ve iOS için uygulama geliştiren diğer geliştiricilerin de uygulamalarını HarmonyOS'a uyarlamaları bekleniyor. Ebette ABD'li geliştiriciler için bu mümkün değil ama ABD temelli uygulamaları HarmonyOS'a adapte eden ara uygulamalar da bulunuyor.