HTC, Türkiye'nin selfie'sini çekti. HTC Türkiye, global bir mobil trend olan selfie (öz çekim) olgusunun Türkiye'de nasıl yaşandığını ortaya koymak üzere, Somera araştırma şirketiyle işbirliği içinde selfie'lerin en yoğun olarak paylaşıldığı sosyal paylaşım sitesi Instagram üzerinde bir araştırma gerçekleştirerek, ülkenin selfie haritasını çıkardı. Türkiye'deki tüm bölgelerin ve illerin dahil edildiği, bölgeler ve cinsiyetler arası farkların ortaya çıkarıldığı araştırmada, ilginç sosyolojik bulgular elde edildi.
HTC'nin Somera ile işbirliği yaparak gerçekleştirdiği "Türkiye'de Selfie Araştırması"nın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına, HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar'ın yanı sıra, teknoloji ve sosyal medya üzerine yazılarıyla tanınan Serdar Kuzuloğlu ve dünyaca ünlü yıldızlar Miley Cyrus, Bruno Mars, Rita Ora, Nicole Scherzinger'in stilistliğini yapan dünyanın bilinen ilk selfie stilisti Alexis Knox da katıldı.
HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar, toplantıda yaptığı konuşmada "HTC olarak, hem Türkiye'de hem de dünyada tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda gelişen mobil trendleri ciddiye alyor ve bu eğilimler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmaya gayret ederek, hem bu bilgileri kamuoyuyla paylaşmayı sürdürüyoruz, hem de ürünlerimizin kameralarında en iyi teknolojiyi sunuyoruz" dedi.
Türkiye'de Selfie Araştırması'nda son üç ayda sosyla medyada paylaşılan 70 bin selfie etiketli paylaşım taranırken, bunlardan anlamlı bulunan yaklaşık 3500 tanesi Somera analistleri tarafından değerlendirmeye alındı. Çalışmaya 7 bölgeden tüm iller dahil edilirken, analizde coğrafi bölgeler ve cinsiyetler arası farklar öne çıkarıldı.
Erkekler selfie'yi sevdi
Genelde selfie'lerin ağırlıklı olarak iç mekânlarda çekildiği, çekenlerin de güler yüzlü ve özenli olduğu görülen araştırmada, Türkiye'de erkeklerin de en az kadınlar kadar selfie-sever oldukları ortaya çıktı. Selfie çekenlerin yüzde 49'unu erkekler, yüzde 38'ini kadınlar, yüzde 13'ünü ise hem kadın hem de erkeklerin ortak olduğu selfieler oluşturdu. Buna göre erkekler son üç ayda kadınlara göre yüzde 11 daha çok selfie çekti.
Arkadaşlar, aile ve sevgiliden önde
Birlikte çekilen selfie'ler içinde en çok arkadaşlarla birlikte olanların paylaşıldığı ortaya çıktı. Birlikte olan selfie'lerin yüzde 48'i arkadaşlarla çekilirken, yüzde 26'sı sevgiliyle, yüzde 23'ü ise aileyle çekildi. Toplam selfie'ler içinde sevgiliyle çekilen selfie'lerin oranı yüzde 3'te kalırken, sevgiliyle en çok selfie paylaşılan bölge yüzde 5 ile Marmara Bölgesi, sevgiliyle en az selfie paylaşılan bölge ise yüzde 1 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi oldu.
Selfie'lerde içerdeyiz
Araştırmada incelenen selfie'lerin yüzde 66 oranında iç mekânda yüzde 34 oranında ise dış mekânda çekildiği gözlemlendi. Selfie'lerin yüzde 96'sının manzarasız, ancak yüzde 4'ünün bir manzaranın önünde olduğu görüldü. Manzaralı selfie'ler her ne kadar az olsa da en çok manzaralı selfie paylaşılan bölge ise yeşilin binbir tonuyla bezenmiş dağlarıyla Karadeniz oldu. Karadeniz Bölgesi yüzde 9 oranında manzaralı selfie'leriyle birinci olurken, Marmara ve Güneydoğu bölgeleri yüzde 7 ile ikinciliği paylaştılar.
Kadınlar daha seksi, erkekler daha manzaralı
Erkeklerin paylaştıkları selfie'lerin kadınlarınkine göre daha çok manzaralı dış mekânlarda ve arkadaşlarıyla birlikte olduğu ortaya çıktı. Kadınların ise daha çok iç mekânda, özenli ve tüm vücudu kapsayan selfieler paylaştığı görüldü. Kadınlar erkeklere oranla 12 kat fazla seksi nitelikte selfie fotoğraf paylaşırken, bu konuda daha çekingen olduğu görülen erkeklerin sadece yüzde 1'i seksi özelliklere sahip selfie'leri sosyal medyada paylaştı.
Erkeklerin yüzde 8'i manzaralı selfie çekerken, bu oran kadınlarda yüzde 3'te kaldı. Gülümseyen selfie'lerde ise kadınlar erkekleri geride bıraktı. Kadınların yüzde 56'sı selfie'lerde gülümserken, bu oran erkeklerde yüzde 47'de kaldı. Grup halindeki selfie'lerde ise insanların tek selfie'lere oranla daha çok gülümsediği görüldü.
Kadınlar Marmara ve Akdeniz'de önde
Erkekler Türkiye genelinde kadınlara oranla daha fazla selfie çekerken, bu oranların Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da daha belirgin olduğu görüldü. Doğu Anadolu Bölgesi'nde selfie paylaşanların yüzde 60'ı erkek, yüzde 29'u kadın olurken, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise selfie paylaşanların yüzde 63'ünü erkekler, yüzde 24'ünü kadılar oluşturdu. Kadınların sadece Marmara ve Akdeniz bölgelerinde erkekleri geçtiği görülürken, İç Anadolu Bölgesi'nde ise sadece 1 puan farkla erkekler öne geçti.
Selfie'lerde yalnızız
Araştırmada tekli selfie'lerin birden fazla kişinin bulunduğu selfie'lere oranla daha çok olduğu görüldü. Araştırma dahilinde tekli selfie'lerin oranı yüzde 59 olurken, çoklu selfie'lerin oranı ise yüzde 41 oldu. Bu kritere göre en sosyal selfie'ler yine Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nden çıktı. Güneydoğu'daki çok kişi barındıran selfie'ler yüzde 55 iken, tekli selfie'ler yüzde 45'te kaldı. Selfie'lerde aile üyelerine en çok yer veren bölge ise yüzde 10 oranıyla yine Güneydoğu oldu.
Araştırmaya göre en güler yüzlü selfie'ler Güneydoğu ve Ege bölgesinden, en doğallar ise Doğu Anadolu'dan çıktı. En somurtkan selfie'ler ise İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz'den çıktı. Güneydoğuluların selfie'lerinde yüzde 66 oranında, Egelilerin ise yüzde 60 oranında gülümsediği görüldü. En çok özenerek selfie çeken bölge yüzde 65 oranıyla Marmara olurken, en az özenen bölge ise yüzde 46 ile Karadeniz oldu.