Anıl Öğütveren
HTC, Android telefonlarında One ismini verdiği yeni bir nesil ortaya çıkardı. Başarılı Sensation serisi yerine canlı bir dizayn ile gelen One serisi diğerlerinden farklı görünüyor. Bu serinin test etme imkanı bulduğumuz ilk üyesi One S oldu...
Alüminyum yekpare (tek parça) kasası kaliteli malzemeden üretilmiş ve ele iyi oturuyor. Arka yüzü kauçuk benzeri bir malzemeyle kaplı. Böylece darbelere dayanıklı ve kullanımda oluşabilecek çizikler kolaylıkla görünmez olabiliyor. One S, geleneksel klasik pil kapağına sahip değil. Cihazın üst kısmında Mikro-Sim yuvası bulunuyor. Eklenebilir hafıza yuvası yok fakat 12GB dahili hafızası sunuyor.
Çift çekirdek gücü
One S içersinde bulunan Qualcomm'un çift çekirdekli işlemcisi (1,5 Ghz) telefonun verimli ve takılma olmadan hızlı çalışmasını sağlıyor. Yapmış olduğumuz Benchmark testlerinde oldukça tatmin edici sonuçlar verdi. Bu testlerin içinde uzaktan parlaklık testi ve tarayıcı testi ile One S rakiplerine üstünlük sağlıyor.
WWW Üzerinde Hızlı Veri Akışı
Pratikte önemli olan sadece performans ve grafiksel oyunlar değil, aynı zamanda tepki hızı ve pil süresi de oldukça önemli. One S'de rehber, mesajlar ve internet tarayıcısı bir saniyeden daha az sürede açılabiliyor. Son zamanlarda çokça duyduğumuz HSPA+ (High Speed Packet Accsess) teknolojisi sayesinde yüksek veri transfer hızlarına ulaşabiliyor. One S, testlerimizde test sayfasını yüklerken hız rekoru kırdı. 600 Kbyte'lık bir web sayfasını ekranında tam olarak göstermesi sadece 3,5 saniye aldı. Normalde WLAN-n teknolojisi kullanan telefonlar aynı sayfayı gösterebilmek için bundan daha fazla zamana ihtiyaç duyuyorlar.
Telefonun tarayıcısı da oldukça iyi çalışıyor. Daha az veri trafiği için çift tıklamayla Flash eklentilerini kapatabilirsiniz. Bunların yanında telefonun bir problemi de var. Web sayfalarını yakınlaştırmak isterken yanlış tıklama nedeniyle kontrolden çıkabiliyor. Aynı problem Samsung Galaxy Nexus'ta da vardı. Yani bu bir tek HTC'nin sorunu değil, Android 4.0 mobil işletim sistemi kullanan telefonların hepsinde var.
HTC Sense 4: Daha iyi bir Android için...
HTC, Sense'li telefonlarına yeni özellikler eklemek ve geliştirmek için çok çabaladı. Yeni Sense 4, Android 4.0 işletim sisteminin de gücünü alarak oldukça şık bir kullanıcı arayüzü ve birçok kullanışlı araç sunuyor.
Web siteleri için Flash opsiyonu veya düz metin okuma gibi ek özellikleri de var. Yani isterseniz Flash özelliklerini açıp kapatabiliyorsunuz. Web sitelerini sadece düz metin olarak okuyabiliyorsunuz. Böylece sayfalara daha hızlı ulaşıp, daha az veri ile internette sörf yapabilirsiniz. Ayrıca açılan menülerden diğer uygulamalara erişmek için çeşitli kısayollar da var. Böylece bulunduğunuz menüden çıkmadan diğer uygulamalara kolaylıkla erişilebiliyor.
HTC, son olarak uygulama görünümlerini de tekrardan inşa etti. Artık Coverflow görünümünü içeriyor. Coverflow görünümü, kullanıcı tarafından en son kullanılan uygulamayı gösteriyor. Genel olarak Android 4 yardımcı uygulamaları, uygulama menüsünün yanında var. Widget listesini aşağıya sürükleyerek istediğiniz uygulamaya kolayca ulaşabilirsiniz. One S'te başlatma ekranına da her zaman rahatlıkla erişilebilir.
Multimedya Canavarı
İlk olarak HTC, AMOLED ekran kullanarak doğru bir seçim yapmış. Testimizde One S ekranında 245:1 gibi iyi bir kontrast oranı ölçtük. Siyah renkler oldukça derin ve doygun, renkler de güçlü görünüyor. Bununla beraber One S, PenTile-Matrix görüntülemeye sahip. Bu sert kenarların ve ekranın yan kenarlarında da renklerin görülebilmesini sağlıyor.
Diğer donanımları sayacak olursak, bir müzik çalıcısı ve Rock,Pop gibi ses profilleri var. Buna karşın HTC, maalesef, orta düzeyde bir kulaklık eklemiş pakete. Tam ses gücü alabilmeniz için daha iyi bir kulaklık almanız gerekiyor.
Şimdi One S'in en çok sevilen özelliklerine, yani 8 Megapiksel kamerasına ve LED flaşına gelelim... One S ile karanlıkta çekilen fotoğraflar oldukça keskin ve parlak görünüyorlar. İyi ışık koşullarında ise fotoğraftaki her türlü detay görülebiliyor. Buna karşın ışıkta ve karanlıkta kalan nesneler aynı fotoğrafta çekilmek istendiğinde ortaya problemler çıkabiliyor. Yani diğer telefonlarda olduğu gibi bu telefonda da açık-koyu geçişlerinde problem yaşanıyor. Örneğin güçlü güneş ışığı altında pozlanmış bir nesne fazla parlak görünüyor.
Laboratuar sonuçlarımız One S'in keskin ve etkileyici renkleri olduğunu kanıtladı. Bu da One S'i çekici bir telefon yapıyor. Android 4 kamera uygulaması hızlı çalışıyor ve gülümseyen yüz algılaması, resim işleme gibi çeşitli özellikleri barındırıyor. Kullanıcı istediği zaman fotoğraflarını internet bağlantısıyla Dropbox'a yükleyebiliyor. HTC'nin bu akıllı telefonu 1080p kayıt özelliğiyle geliyor. Test filmimizde kameranın Full-HD çekim yapabildiğini gördük. Ancak telefonda "gerçek" bir kamera tuşu bulunmuyor.
Ses Kalitesi ve Batarya
Bu telefon ileri teknolojiye sahip ve gerçekten iyi. Bakalım batarya ve konuşma kalitesi testlerimizden de geçebilecek mi? Testlerimizde akustik özelliği genel olarak tatmin edici oldu. Ses netliği mobil telefonlarda önemli. One S'de sesler doğal ve hoş geliyor. Hoparlör ise bazen çatlak sesler çıkarabiliyor.
Günümüzdeki donanımlar hızlı çalışabilmek için fazla güce hep açlar. Testimizde, One S'in ekran parlaklığı son seviyedeyken sadece 5 saat çalışabildiği gözlemlendi. Maalesef bu yeteri kadar iyi bir süre değil. Buna karşın güç koruma modunda pil süresin neredeyse 2 katına çıkabildiğini gördük. Konuşma testinde, kullanıcı telefonda konuşurken ekranın güç koruması için karardığını ve telefonla 5 saat 35 dakika konuşulabildiğini tespit ettik.
1.650 mA'lik pilinin şarj süresi 195 dakika.
Sonuç: HTC, One S'den Umutlu...
Önceki HTC telefonlarda çoğu zaman hep bir şeyler eksikti. One S ile bu eksikler kapanmış görünüyor. One S yeni nesil işlemcisi, süper parlak AMOLED ekranı ve keskin görüntü yakalayabilen kamerasıyla şimdiye kadarki en iyi HTC modellerinden biri. Her şey oldukça derli toplu görünüyor ve Android 4.0 işletim sistemi tamamen akıcı çalışıyor. Sadece pil süresi ve eklenebilir hafıza yuvasına sahip olmaması puanını biraz düşürüyor. Onun dışında bu telefon fiyatına değiyor. One S'i 490 Euro fiyatıyla (yurt dışı) alabilirsiniz.
Alternatifler
One S'le karşılaştırılabilir mevcut alternatiflerin arasında dört çekirdekli HTC One X ve Samsung Galaxy Nexus var. HTC One X daha büyük ve One S'den daha pahalı. Nexus ise büyük ekrana fakat daha düşük performansa sahip. Fiyatı ise, One S'den biraz daha düşük...